Cursul „Antreprenoriat şi dezvoltarea de noi afaceri”, organizat de Universitatea din Craiova, în cadrul proiectului TREPAN – Regândirea şi consolidarea culturii antreprenoriale prin furnizarea de instruire şi dezvoltarea de parteneriate la nivel (trans)naţional, a premiat o nouă serie de absolvenţi din Regiunea Sud-Vest Oltenia, în cadrul seminarului final organizat la Craiova. Proiectul s-a adresat angajaţilor, întreprinzătorilor, persoanelor care doresc să iniţieze o afacere independentă şi personalului de conducere din întreprinderi, în special din microîntreprinderi şi IMM-uri.
Pe data de 3 ianuarie a.c. s-a startul cursului „Antreprenoriat şi dezvoltarea de noi afaceri” din cadrul proiectului TREPAN. Cursurile gratuite au fost disponibile atât angajaţilor din sectorul public sau privat, cât şi studenţilor şi masteranzilor, în general, persoanelor care doresc să iniţieze o activitate independentă, cu condiţia ca acestea să aibă domiciliul în regiunea Sud-Vest Oltenia. Aceştia au parcurs 12 module de curs, fiecare cu o durată de 12 ore, cu predare în limba engleză.
„Cursurile au avut o abordare cu totul inedită, cu un stil de predare american care i-a implicat foarte mult pe cursanţi, cu profesori români, dar şi portughezi. În ceea ce priveşte partea practică, echipe de doi până la şase membri au creat planuri de afaceri foarte serioase şi cu un grad ridicat de aplicabilitate. Acestea vor fi evaluate de un juriu format din specialişti români şi portughezi, echipa cu planul câştigător va fi premiată cu o bursă de 3.000 de euro”, a explicat Daniel Neagoe Băcanu, responsabil comunicare în cadrul proiectului.
Începând cu ianuarie 2009, 60 de persoane interesate să demareze o afacere au parcurs modulele de curs şi sesiunile de prezentare intermediară a planurilor de afacere, sub îndrumarea profesorilor şi a tutorilor de la Universitate din Craiova şi Instituto Superior de Ciencias do Trabalho e da Empresa din Lisabona, Portugalia. Planurile de afaceri au fost evaluate de un juriu de specialişti din România şi Portugalia pentru a desemna echipa câştigătoare.
Proiectul TREPAN este implementat în patru regiuni de dezvoltare ale ţării cu centrele de lucru la Timişoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Craiova în perioada ianuarie 2008 – octombrie 2011, având ca obiectiv stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.