„Mexico in the World” este genericul concertul ce închide, astă-seară, stagiunea muzicală 2010-2011 a Filarmonicii „Oltenia”. Nu numai soliştii vin din America Latină, ci şi repertoriul este unul cu acorduri mexicane. Îşi dă concursul Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de Eduardo Gonzalez, cu care publicul craiovean s-a mai întâlnit, însă în ipostază de flautist, pe 29 iunie, cu prilejul recitalului de închidere a stagiunii de muzică de cameră, susţinut împreună cu pianista Corina Stănescu. Şi în iulie 2010 muzicianul s-a aflat la Craiova, fiind invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii „Oltenia” într-un concert de promovare a repertoriului latino-american. Solişti în concertul de astă-seară sunt tenorii Hector Lopez (aflat, de asemenea, pe această scenă cu prilejul concertului de uverturi, arii din opere şi pagini celebre simfonice din 10 iunie a.c.) şi José Manuel Chú. La acesta eveniment muzical şi-a anunţat prezenţa şi un reprezentant al Ambasadei Mexicului la Bucureşti: Eduardo Niño, consilier – şef cancelarie. Concertul începe la ora 19.00, iar preţul unui bilet este de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari). Deşi stagiunea se închide oficial, manifestările muzicale organizate de Filarmonica „Oltenia” vor continua. Mâine, 9 iulie, ora 20.00, sunteţi invitaţi în Piaţa „Mihai Viteazul” la recitalul de chitară clasică şi flamenco „Flames of spanish Guitar”, susţinut, în cadrul stagiunii estivale, de tânărul Alexandru Munteanu. Apoi, în perioada 11-15 iulie, aici se va desfăşura Cursul internaţional de dirijat orchestră, organizat în parteneriat cu Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (Universitatea de Muzică şi Arte Vizuale) – Stuttgart (Germania).
***
Eduardo González este licenţiat al Universităţii din Veracruz (Mexic) şi a absolvit cursurile de masterat în cadrul Carnegie Mellon University / S.U.A. (specializarea interpretare instrumentală – flaut), apoi s-a perfecţionat sub îndrumarea unor reputaţi muzicieni de talie internaţională. A beneficiat de burse de studiu, oferite de Fundaţia „Fulbright”, Universitatea din Veracruz, Fundaţia Naţională pentru Cultură şi Arte şi Oficiul Naţional al Educaţiei – Mexic. Simultan, desfăşoară o importantă carieră didactică (asistent la clasa de flaut a Universităţii de Stat din Veracruz, lector al Institutului de Muzică Veracruz şi al Institutului Cultural din Yucatan, profesor de flaut la Institutul Artelor din Culiacán). Remarcabilul talent de flautist l-a propulsat printre cei mai valoroşi muzicieni ai generaţiei sale, fiind frecvent invitat să concerteze în majoritatea centrelor culturale din ţara natală şi avându-i ca parteneri de scenă, printre alţii, pe faimoşii Placido Domingo şi Andrea Bocelli. În ultimii ani, s-a lansat în cariera dirijorală, alături de alţi tineri muzicieni din Mexic. În prezent, este membru al Arts Symphony Orchestra – Sinaloa.
Născut în 1974, tenorul Héctor López a urmat studii de violoncel, saxofon, dirijat şi canto în cadrul Conservatorului Naţional de Muzică din Mexico City. Câştigător al Concursului „Carlo Morelli” (Mexic, 2003), a primit o bursă de studiu la POPI (Pórtland Opera performance Institute). În România, a studiat cu Ludovic Spiess şi Cornel Stavru. În prezent, este solist al Operei Naţionale din Bucureşti, unde a ajuns la invitaţia regretatului tenor Ludovic Spiess: cu acel prilej, a debutat în rolul Alfredo Germont din opera „La Traviata” de Verdi.
Originar din Sinaloa, José Manuel Chú a absolvit cursurile Conservatorului Naţional de Muzică din Ciudad de México. În 2005, pentru performanţe de excepţie în activitatea muzicală, Congresul de Stat din Sinaloa i-a decernat Premiul „Mérito Juvenil artístico”. Pentru o perioadă de trei ani, a beneficiat de bursa de studii oferită de Sociedad Internacional de Valores de Arte Mexicano – SIVAM (Societatea Internaţională pentru Valorile de Artă mexicane), prezidată de Placido Domingo. A întreprins turnee de concerte în America şi Europa.
În program:
Partea I: „México en escena” („Mexicul în scenă”)
- Giuseppe Verdi: Uvertura operei „Forţa destinului”; Aria „Quando le sere al placido” din opera „Luisa Miller”; Aria „La mia letizia infondere” din opera „I Lombardi alla prima crociata”
- Pietro Mascagni: Intermezzo simfonic din opera „Cavalleria rusticana”
- Umberto Giordano: Aria „Come un bel dí di Maggio” din opera „Andrea Chénier”
- Giacomo Puccini: Aria „E lucevan le stelle” din opera „Tosca”
- Francesco Cilèa: Aria „E la solita storia” din opera „L’Arlesiana” (Lamento di Federico)
Partea a II-a: „México lindo y querido” („Mexicul frumos şi drag”)
- Manuel Enríquez: Rapsodia Latinoamericana
- *** „Te quiero así” (versuri: Pedro Infante)
- *** „Flor sin retoño” (versuri: Pedro Infante)
- Mario Ruiz Armengol: La calle de los sueños
- *** „A la orilla del mar” (versuri: Pedro Infante)
- *** „Amorcito corazón” (versuri: Pedro Infante)
- *** „¿Qué te ha dado esa mujer?” (versuri: Pedro Infante)