Diabeticii, informatizaţi

0
398

Pentru a împiedica fraudele, dar şi pentru a întocmi o evidenţă cât mai precisă a bolnavilor de diabet, medicii din judeţul Dolj se văd nevoiţi să facă un pas important către era tehnologiei. De acum, toate datele legate de pacienţi vor fi introduse într-un registru informatic naţional, care va înlocui vechea hârţogăraie. Marea problemă rămâne însă cea a numărului foarte mic de diabetologi comparativ cu cel al bolnavilor.

Pe lângă aspectele ce ţin de corectitudinea prescrierilor medicale, acest Registru Naţional al Bolnavilor de Diabet mai dezvăluie însă o realitate de-a dreptul şocantă. În judeţul Dolj există doar 17 medici diabetologi, care au în îngrijire nu mai puţin de 29.000 de bolnavi, ceea ce înseamnă, în medie, un doctor la 1.700 de pacienţi. Asta în condiţiile în care se estimează că, pe lângă persoanele diagnosticate, alte 6.000 nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune. De altfel, specialiştii în diabet vorbesc chiar de o dezvoltare epidemică a acestei afecţiuni, la nivelul întregii ţări înregistrându-se aproape un milion de adulţi cu această afecţiune, număr la care se adaugă şi circa 3.000 de copii bolnavi. Tocmai pentru a rezolva această problemă a deficitului de specialişti, fiecare bolnav este sfătuit să înveţe noţiunile elementare pentru a putea să se îngrijească de unul singur. Medicii pun tot mai mult accent pe ideea de educaţie şi automedicaţie în acest domeniu. Mai exact, fiecare bolnav ar trebui să ştie ce, cât şi când să mănânce, să aibă noţiuni elementare despre glucidele din alimente şi să-şi administreze medicamentele.

Program informatic, la nivel naţional

La rândul lor, medicii vor putea de-acum să acceseze mult mai uşor informaţii medicale referitoare la bolnavii pe care îi îngrijesc. Ordinul ministrului Sănătăţii privind administrarea şi funcţionarea acestui registru naţional a apărut în luna iunie a.c. Programul informatic este pus la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, instituţie care, de altfel, va coordona activitatea.

Totul se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Prevenire a Diabetului, urmând ca medicii să introducă în acest program datele pacienţilor. „Este vorba de date personale, date de diagnostic şi istoricul bolii. Practic, la fiecare consultaţie se intră în program şi se introduc datele noi. Pentru a se familiariza cu noile exigenţe, pe parcursul săptămânii trecute, medicii diabetologi doljeni au fost instruiţi în acest sens. În momentul acesta, în judeţul Dolj, tratamentul împotriva diabetului se administrează în cinci unităţi sanitare: trei spitale – Spitalul Judeţean din Craiova, Spitalul Municipal Filantropia, Spitalul CFR din Craiova – şi două centre medicale private”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Numărul bolnavilor de diabet, în creştere

Diabetul este una din bolile cu cea mai mare răspândire. Surprinzător poate, efectele distructive ale acestei boli sunt cu atât mai vizibile în alte secţii medicale, unde se găsesc pacienţi care, la timpul potrivit, au ignorat orice tratament. Astfel, peste jumătate din bolnavii internaţi la cardiologie au diabet zaharat. Un procent foarte mare din persoanele care se prezintă la secţia de oftalmologie suferă şi ele din cauza acestei afecţiuni. La fel în secţia de chirurgie.

Medicii încearcă să atragă atenţia în mod special asupra unei patologii cu implicaţii importante asupra stării de sănătate a întregului organism. Diabetul nu este doar o boală de sânge, ci o afecţiune care apare la nivelul tuturor ţesuturilor, tuturor organelor, astfel încât reprezintă prima cauză de insuficienţă renală cronică, este principala cauză de orbire. Amputaţiile sunt de 60 de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet, iar infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt de patru ori mai frecvente. Acestea sunt motivele pentru care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită acestei boli.