Începe înscrierea în învăţământul preşcolar

0
932

copiiCadrul normativ pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ în anul şcolar 2023-2024, în învăţământul preşcolar, este asigurat de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, vine cu precizări prof. Zoia Maria Ciciu, inspector şcolar pentru “educaţie timpurie” .

FOTO: arhivă

 Zoia Maria Ciciu, inspector şcolar , vine cu date în plus în acest sens în acest sens: “Facem următoarele precizări: Înscrierea copiilor antepreșcolari și preșcolari în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare se realizează  în limita planului de școlarizare aprobat; Înscrierea copiilor antepreșcolari și preșcolari se realizează, conform calendarului înscrierii copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare, aprobat prin ordinul ministrului educației, anual, în două operațiuni succesive: reînscrierea și înscrierea; Pentru asigurarea cuprinderii copiilor în învățământul preșcolar, în anul școlar 2023 -2024, se vor derula succesiv, următoarele etape: reînscrierea copiilor care frecventează respectiva unitate de învățământ preșcolar în acest an școlar și urmează să o frecventeze și în anul şcolar 2023- 2024″.

Condițiile preliminare pentru reînscriere

În sensul reînscrierii, copiii ale căror cereri de reînscriere urmează a fi introduse in SIIIR,trebuie să fie înregistrați și asociați la formațiunile de studiu din anul școlar anterior în platforma Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). De asemenea, planul de școlarizare pentru nivelul preșcolar și pentru nivelul antepreșcolar aferent anului școlar pentru care se face reînscrierea trebuie să existe în platforma SIIIR și să fie aprobat de Inspectoratul Şcolar Județean Dolj.

 

Condițiile preliminare pentru realizarea înscrierilor sunt următoarele:

  1. etapa de reînscriere este finalizată la nivel național;
  2. planul de școlarizare pentru nivelul preșcolar și, respectiv, pentru nivelul antepreșcolar aferent anului școlar pentru care se face reînscrierea trebuie să existe în platforma SIIIR și să fie aprobat de Inspectoratul Şcolar Județean Dolj;
  3. pentru admiterea cererilor introduse există locuri disponibile la unitatea de învățământ unde se dorește realizarea înscrierii copilului.
  4. IMPORTANT! Sistemul informatic integrat al învățământului din România (SIIIR —https://www.siiir.edu.ro/siiir/) nu permite înscrierea la mai multe unități de învățământ.

Cum e înscrierea  în învăţământul preşcolar

Înscrierea copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțite de documente justificative.

În cazul în care numărul solicitărilor este mai mic sau egal cu numărul locurilor libere, comisia de înscriere validează înscrierea copiilor respectivi în unitatea de învățământ, fără nicio restricție.

În cazul în care numărul solicitărilor este mai mare decât numărul locurilor libere pentru fiecare nivel în parte (antepreșcolar și preșcolar), comisia de înscriere din unitatea de învățământ aplică criteriile de departajare generale și apoi, dacă este necesar, pe cele specifice.

Locurile rămase libere după primele două etape menționate, de la toate unitățile de învățământ din județul Dolj, sunt afișate la fiecare unitate deînvățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivelantepreșcolar și/sau preșcolar și pe site-ul inspectoratului școlar,pentru informarea părinților/reprezentanților legali.

În perioada prevăzută de calendarul înscrierii copiilor înunități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cugrupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii deeducație timpurie complementare, conducerea unității de învățământ asigură prezența unui număr suficient de persoane din comisia de înscriere și stabilește programul de lucru al comisiei în schimburi, atât în program de dimineață, cât și de după-amiază, în intervalul orar 0800 – 1800 (luni-joi),respectiv 0800– 1700 (vineri), pentru a sprijini participarea părinților la procedurile de completare/validare a cererilor-tip de înscriere.

Criteriile generale de departajare

Criteriile generale de departajare, care se aplică pentru nivelul antepreșcolar, inclusiv pentru unitățile de învățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel antepreșcolar sunt următoarele:

  1. copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la sfârșitul anului calendaristic în curs;
  2. domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți/al reprezentantului legal este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea de înscriere;
  3. ambii părinți ai copilului/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează/părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu, în termen de 30 de zile de la începutul anului școlar sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului; situațiile în care părintele/reprezentantul legal face dovada existenței unei activități de tip PFA/S.R.L. se asimilează cu cea a părinților/reprezentanților legali care lucrează;
  4. cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
  5. existența unui document care dovedește că beneficiazăde tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită încondițiile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  6. existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
  7. cel puțin unul dintre părinți/părintele unic/reprezentantul legal al copilului se încadrează în una dintre situațiile: pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocuparea forței de muncă;
  8. părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copilminor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a aînvățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitateade învățământ respectivă în anul școlar pentru care se faceînscrierea.
  9. Criteriile generale de departajare care se aplicăpentru nivelul preșcolar sunt următoarele:
  10. copilul are vârsta de 4 sau 5 ani împliniți la începutul anului școlar;
  11. domiciliul copilului/reședința/locul de muncă al/a unuia dintre părinți/al/a reprezentantului legal este situat/situată în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea-tip de înscriere;
  12. cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
  13. existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  14. existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
  15. ambii părinți/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocupare a forței de muncă;
  16. existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului și/sau a certificatului de orientare școlară și profesională eliberat de CJRAE/CMBRAE;
  17. existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea.

Criteriile specifice

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și se aplică în situația prevăzută la după aplicarea criteriilor generale menționate. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea deînvățământ indică documentele doveditoare pe care părintele/reprezentantul legal trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere.

 

 

 ETAPA DE REÎNSCRIERI

6 – 14 IUNIE 2023

 

  • Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.
  • Pentru unitățile de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru.
  • În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menționate la art.6 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etapa a II-a din cadrul procesului de  înscrieri: 03 – 18 iulie 2023

  • În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.
    • Faza I – 03 – 06 iulie 2023
    • Faza a II-a – 07 – 12 iulie 2023
    • Faza a III-a – 13 – 18 iulie 2023

 

Etapa de ajustări:20 – 30 august 2023

  • În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul ș La această etapă au acces următoarele categorii de copii:
    • copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
    • copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
    • copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

 

 

 

 

 

PRECIZĂRI PRIVIND CONŢINUTUL DOSARULUI DE ÎNSCRIERE:

 

Dosarul de înscriere a copilului într-o unitate de învățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, precum și în serviciul de educație timpurie complementar cuprinde următoarele documente:

  1. copie de pe certificatul de naștere al copilului;
  2. copie de pe actele de identitate ale părinților/reprezentantului legal;
  3. adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;
  4. alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere.

 

La dosarul de înscriere se adaugă, la începutul anului școlar, următoarele documente:

  1. adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic; adeverința este necesară în prima zi de prezentare a copilului în unitatea de învățământ;
  2. avizul epidemiologic/dovada de vaccinare, întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat(ă) de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unităț

Cadrul normativ pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ în anul şcolar 2023-2024, în învăţământul preşcolar, este asigurat de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Cu precizări vine prof. Zoia Maria Ciciu, inspector şcolar pentru “educaţie timpurie”, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 

Sunt multe precizări care trebuie făcute , în acest sens vorbind prof. Zoia Maria Ciciu: “Înscrierea copiilor antepreșcolari și preșcolari în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare se realizează  în limita planului de școlarizare . Înscrierea copiilor antepreșcolari și preșcolari se realizează, conform calendarului înscrierii copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare, aprobat prin ordinul ministrului educației, anual, în două operațiuni succesive: reînscrierea și înscrierea; Pentru asigurarea cuprinderii copiilor în învățământul preșcolar, în anul școlar 2023 -2024, se vor derula succesiv, următoarele etape: reînscrierea copiilor care frecventează respectiva unitate de învățământ preșcolar în acest an școlar și urmează să o frecventeze și în anul şcolar 2023- 2024″.

Condițiile preliminare pentru realizarea reînscrierii

Astfel, copiii ale căror cereri de reînscriere urmează a fi introduse in SIIIR, trebuie să fie înregistrați și asociați la formațiunile de studiu din anul școlar anterior în platforma Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), la care se adaugă planul de școlarizare pentru nivelul preșcolar și pentru nivelul antepreșcolar aferent anului școlar pentru care se face reînscrierea trebuie să existe în platforma SIIIR și să fie aprobat de Inspectoratul Şcolar Județean Dolj. De asemenea, Condițiile preliminare pentru realizarea înscrierilor sunt următoarele:

  1. etapa de reînscriere este finalizată la nivel național;
  2. planul de școlarizare pentru nivelul preșcolar și, respectiv, pentru nivelul antepreșcolar aferent anului școlar pentru care se face reînscrierea trebuie să existe în platforma SIIIR și să fie aprobat de Inspectoratul Şcolar Județean Dolj;
  3. pentru admiterea cererilor introduse există locuri disponibile la unitatea de învățământ unde se dorește realizarea înscrierii copilului. De asemenea, ceva care spune totul: “IMPORTANT! Sistemul informatic integrat al învățământului din România (SIIIR —https://www.siiir.edu.ro/siiir/) nu permite înscrierea la mai multe unități de învățământ. Înscrierea copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțite de documente justificative”.

În cazul în care numărul solicitărilor este mai mic sau egal cu numărul locurilor libere, comisia de înscriere validează înscrierea copiilor respectivi în unitatea de învățământ, fără nicio restricție.

În cazul în care numărul solicitărilor este mai mare decât numărul locurilor libere pentru fiecare nivel în parte (antepreșcolar și preșcolar), comisia de înscriere din unitatea de învățământ aplică criteriile de departajare generale și apoi, dacă este necesar, pe cele specifice.

Locurile rămase libere după primele două etape menționate, de la toate unitățile de învățământ din județul Dolj, sunt afișate la fiecare unitate de nvățământ cu personalitate juridică , cu grupe de nivel antepreșcolar și/sau preșcolar și pe site-ul inspectoratului școlar,pentru informarea părinților/reprezentanților legali.

În perioada prevăzută de calendarul înscrierii copiilor înunități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cugrupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii deeducație timpurie complementare, conducerea unității de învățământ asigură prezența unui număr suficient de persoane din comisia de înscriere și stabilește programul de lucru al comisiei în schimburi, atât în program de dimineață, cât și de după-amiază, în intervalul orar 0800 – 1800 (luni-joi),respectiv 0800– 1700 (vineri), pentru a sprijini participarea părinților la procedurile de completare/validare a cererilor-tip de înscriere.

 

  • Criteriile generale de departajare:
  1. Criteriile generale de departajare care se aplică pentru nivelul antepreșcolar, inclusiv pentru unitățile de învățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel antepreșcolar sunturmătoarele:
  2. copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la sfârșitul anului calendaristic în curs;
  3. domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți/al reprezentantului legal este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea de înscriere;
  4. ambii părinți ai copilului/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează/părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu, în termen de 30 de zile de la începutul anului școlar sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului; situațiile în care părintele/reprezentantul legal face dovada existenței unei activități de tip PFA/S.R.L. se asimilează cu cea a părinților/reprezentanților legali care lucrează;
  5. cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
  6. existența unui document care dovedește că beneficiazăde tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită încondițiile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  7. existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
  8. cel puțin unul dintre părinți/părintele unic/reprezentantul legal al copilului se încadrează în una dintre situațiile: pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocuparea forței de muncă;
  9. părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copilminor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a aînvățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitateade învățământ respectivă în anul școlar pentru care se faceînscrierea.
  10. Criteriile generale de departajare care se aplicăpentru nivelul preșcolar sunt următoarele:
  11. copilul are vârsta de 4 sau 5 ani împliniți la începutul anului școlar;
  12. domiciliul copilului/reședința/locul de muncă al/a unuia dintre părinți/al/a reprezentantului legal este situat/situată în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea-tip de înscriere;
  13. cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
  14. existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  15. existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
  16. ambii părinți/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocupare a forței de muncă;
  17. existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului și/sau a certificatului de orientare școlară și profesională eliberat de CJRAE/CMBRAE;
  18. existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea.

 

  • Criteriile specifice

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și se aplică în situația prevăzută la după aplicarea criteriilor generale menționate. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea deînvățământ indică documentele doveditoare pe care părintele/reprezentantul legal trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETAPA DE REÎNSCRIERI

6 – 14 IUNIE 2023

 

  • Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.
  • Pentru unitățile de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru.
  • În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menționate la art.6 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

 

 

ETAPA DE ÎNSCRIERI

 

Etapa I din cadrul procesului de  înscrieri: 15 – 30 iunie 2023

  • Copiii sunt înscriși în această etapă, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.
    • Faza I – 15-20 iunie 2023
    • Faza a II-a – 21-26 iunie 2023
    • Faza a III-a – 27 – 30 iunie 2023

 

Etapa a II-a din cadrul procesului de  înscrieri: 03 – 18 iulie 2023

  • În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.
    • Faza I – 03 – 06 iulie 2023
    • Faza a II-a – 07 – 12 iulie 2023
    • Faza a III-a – 13 – 18 iulie 2023

 

Etapa de ajustări:20 – 30 august 2023

  • În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul ș La această etapă au acces următoarele categorii de copii:
    • copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
    • copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
    • copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

 

 

 

 

 

PRECIZĂRI PRIVIND CONŢINUTUL DOSARULUI DE ÎNSCRIERE:

 

Dosarul de înscriere a copilului într-o unitate de învățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, precum și în serviciul de educație timpurie complementar cuprinde următoarele documente:

  1. copie de pe certificatul de naștere al copilului;
  2. copie de pe actele de identitate ale părinților/reprezentantului legal;
  3. adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;
  4. alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere.

 

La dosarul de înscriere se adaugă, la începutul anului școlar, următoarele documente:

  1. adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic; adeverința este necesară în prima zi de prezentare a copilului în unitatea de învățământ;
  2. avizul epidemiologic/dovada de vaccinare, întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat(ă) de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unităț

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDARUL

înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul școlar 2023 – 2024 în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare

 

 

ETAPA Descrierea etapei PERIOADA
Etapa de reînscrieri Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care  urmează să o frecventeze și în anul şcolar următor, ca urmare a

exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Pentru unitățile de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru. În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menționate la art.6 dinMetodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

 

6 – 14 iunie 2023
Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după finalizarea etapei de reînscrieri 14 iunie 2023,

ora 14,00

Etapa I din cadrul procesului de  înscrieri Copiii sunt înscriși în această etapă, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri. 15 – 30 iunie 2023

 

Faza 1

15-20 iunie 2023

Faza a II-a

21-26 iunie 2023

Faza a III-a

27 – 30 iunie 2023

Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri 30 iunie, ora 14.00
Etapa a II-a din cadrul procesului de  înscrieri În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse. 3 – 18 iulie 2023

 

Faza 1

3 – 6 iulie 2023

Faza a II-a

7 – 12 iulie 2023

Faza a III-a

13 – 18 iulie 2023

Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri 18 iulie 2023,

ora 14,00

Etapa de ajustări În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar. La această etapă au acces următoarele categorii de copii:

§        copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;

§        copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;

§        copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

20 – 30 august 2023
Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări 31 august,

ora 14.00

Introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscriși în anul școlar 2023 – 2024, în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, repartizarea pe formațiuni de studiu. 8 septembrie 2023,

ora 16,00

 

 

 

 

 

 

Nr. _______/_________________

 

 

Declaraţie pe propria răspundere

 

 

Subsemnatul/Subsemnata, ……………………………………………………., părintele/reprezentantul legal al copilului ……………………………………………………………………….., domiciliat(ă) în localitatea ………………………………, str. ………………………………………….. nr. ……….., bl. ………., sc. ………., ap. ………, judeţul/sectorul ……………………….., legitimat(ă) cu ……… seria ……… nr. ………………, declar pe propria răspundere că datele şi informaţiile cuprinse în cererea-tip de înscriere în educația timpurie (nivel antepreșcolar/nivel preșcolar/serviciu de educație timpurie complementar) sunt corecte.

Totodată, declar că am înţeles următoarele:

  • validarea cererii de înscriere se face numai în baza documentelor la care face referire cererea-tip de înscriere, transmise în copie simplă prin e-mail sau prin poştă, conform Calendarului înscrierii în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare pentru anul şcolar 2023 – 2024, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. _______/2023;
  • la data comunicată de inspectoratul şcolar/unitatea de învăţământ voi prezenta la secretariatul unităţii de învăţământ documentele care au stat la baza înscrierii fiicei mele/fiului meu ………………………………… în educația timpurie, inclusiv avizul de la medicul de familie/medicul şcolar din care rezultă faptul că fiica mea/fiul meu este aptă/apt pentru intrarea în colectivitate.

Cunoscând prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere şi sub sancţiunea nulităţii înscrierii faptul că datele din prezenta cerere de înscriere sunt reale.

 

 

Semnătura ……………………..                                                Data …………………………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unitatea de învăţământ …………………………………………………………………….. prelucrează datele dumneavoastră personale în conformitate cu prevederile Regulamentului general privind protecţia datelor, în calitate de operator, în conformitate cu prevederile specifice aplicabile: Ordinul ministrului educaţiei nr. …………/…………….. .

Datele dumneavoastră cu caracter personal sunt prelucrate pentru îndeplinirea obligaţiilor legale care îi revin operatorului, conform art. 6 alin. (1) lit. c) şi e) din Regulamentul general privind protecţia datelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDARUL

înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul școlar 2023 – 2024 în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare

 

 

ETAPA Descrierea etapei PERIOADA
Etapa de reînscrieri Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care  urmează să o frecventeze și în anul şcolar următor, ca urmare a

exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Pentru unitățile de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru. În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menționate la art.6 dinMetodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

 

6 – 14 iunie 2023
Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după finalizarea etapei de reînscrieri 14 iunie 2023,

ora 14,00