Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie / 43 de ani de învăţământ medical la Craiova

0
428

Respectând o tradiţie împământenită de ani buni, la începutul lunii iunie, profesorii şi studenţii sărbătoresc Zilele Universităţii de Medicină şi  Farmacie (UMF) din Craiova. Ieri, s-a marcat împlinirea a 43 de ani de învăţământ medical superior craiovean şi 16 ani de la înfiinţarea instituţiei. Aşa cum era de aşteptat, Zilele Universităţii au reunit în Aula Magna numeroase personalităţi din lumea medicală craioveană, dar şi studenţi.

Pe lângă momentul festiv, Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au reprezentat şi un moment prielnic pentru rector, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, de a trece în revistă activitatea instituţiei din ultimul an. Acesta a expus aspecte legate de situaţia financiară, de programele de studiu, resursele umane, activitatea de cercetare, şcoala doctorală, asigurarea calităţii procesului educaţional şi inserţia profesională a studenţilor.

La nivelul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova funcţionează opt programe de studiu. Este vorba de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Asistenţă Medicală, Moaşe, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală, Tehnică dentară şi Medicină în limba engleză. În plus, din toamna acestui an, mai precis de la 1 octombrie, la UMF Craiova s-ar putea derula un program de studiu nou, este vorba de Farmacie în limba engleză, un pas în plus pe care Universitatea îl face în cadrul eforturilor de internaţionalizare a instituţiei.

În ceea ce priveşte aspectele economice, rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu a subliniat faptul că Universitatea se bucură de o situaţie financiară stabilă.

Reacreditare, anul viitor

Referitor la programele de studiu, Medicina, spre exemplu, a fost acreditată ultima dată în urma vizitei de evaluare efectuată de ARACIS în anul 2009. Următoarea vizită de evaluare va avea loc anul viitor. În prezent, la Medicină, studiază 1.690 de studenţi din care, în anul întâi 322 de studenţi. Medicina în limba engleză a demarat ca program în toamna anului trecut şi până la ora actuală se dovedeşte a fi un succes, în cadrul acestui domeniu studiind 64 de studenţi din toate colţurile lumii.

Şi Medicina dentară a fost acreditată în urmă cu patru ani, numărând, în momentul de faţă, 440 de studenţi. În privinţa numărului de studenţi cuprinşi în celelalte programe de studiu, la Farmacie sunt 527, programul de Moaşe numără 75 de studenţi, cel pentru asistenţi medicali 370, iar la balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală figurează 84 de studenţi. „Ca o noutate, intenţionăm ca de la 1 octombrie să introducem şi farmacie în limba engleză. În acest fel, conducerea facultăţii, consiliul facultăţii au lucrat şi au depus la ARACIS dosarul pentru evaluare. Aşteptăm în cursul săptămânii viitoare reprezentanţii ARACIS. Sperăm ca raportul să fie favorabil astfel încât de la 1 octombrie a.c. să putem derula şi la farmacie programul în limba engleză”, a precizat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Prof. univ. dr. Ion Rogoveanu: „Lucrăm la o strategie de internaţionalizare a instituţiei”

Ion Rogoveanu

Pe lângă punctele prezentate în bilanţ, rectorul UMF Craiova a anunţat şi câteva din obiectivele pentru anul universitar 2013-2014. Dintre acestea, poate cel mai important aspect este legat de pregătirea rapoartelor de autoevaluare ale programelor de studiu Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie precum şi a raportului instituţional în vederea reacreditării de către ARACIS a întregii Universităţi în anul 2014 cu calificativ maxim.

„Este o aniversare pe care o sărbătorim ca în fiecare an la începutul lunii iunie. Un prilej bun de întâlnire pentru cadrele didactice şi studenţi. Pe ansamblu, bilanţul este unul pozitiv atât din punct de vedere al activităţii ştiinţifice de cercetare, al activităţii didactice sau al performanţelor obţinute de studenţi. Ne dorim o mai bună vizibilitate şi, în acest sens, lucrăm la o strategie de internaţionalizare a instituţiei. În acest moment, în cadrul UMF Craiova, studiază peste 3.000 de studenţi, pe cele opt programe de studiu”, a mai spus prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova.