„E nevoie să aducem civilizaţia în cele mai îndepărtate comune din Dolj”

0
334

Cu doar câtva zile înainte de alegerile locale, Ştefan Stoica, candidatul PDL la funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Dolj, a vorbit deschis despre o serie de probleme ale judeţului şi soluţiile pe care le-a găsit pentru rezolvarea lor.

Aţi avut o campanie elegantă, în care v-aţi prezentat soluţiile pentru îmbunătăţirea situaţiei din judeţ. Care sunt, concret, aceste soluții?

Avem de rezolvat o problemă profundă a judeţului, aceea a locurilor de muncă. Au existat multe promisiuni în acest sens, dar investitorii, mari sau mici, au întârziat să apară. Am propus dezvoltarea Parcului Industrial în municipiul Craiova şi oraşele judeţului Dolj pentru crearea locurilor de muncă prin susţinerea mediului de afaceri şi atragerea de investitori străini, dar şi construirea de spaţii de producţie cu utilităţi pentru dezvoltarea afacerii investitorilor locali.

O problemă importantă în judeţul Dolj este lipsa de susţinere a agricultorilor. Poate redeveni Doljul un judeţ reprezentantiv în acest domeniu?

Pentru a reuşi să facem acest lucru, trebuie să avem un alt tip de abordare, fermierii trebuie încurajaţi să dezvolte o afacere profitabilă, nu să rămână la stadiul de agricultură de subzistență. Cred că reuşim doar acordând consultanţă gratuită pentru fermierii doljeni pentru achiziţia de utiliaje, înfiinţarea de centre pentru prelucrarea produselor de origină vegetală şi animală, construcţia de solarii, înfiinţarea de livezi, cultură de viţă de vie. Evident, trebuie să avem grijă şi de infrastructura din acest domeniu, prăduită imediat după Revoluție. Reabilitarea sistemelor de irigaţie existente şi înfiinţarea de sisteme noi sunt singurele măsuri care ne pot ajuta să nu depindem de vreme și, în plus, trebuie să ocrotim culturile prin amplasarea unor perdele de protecţie.

Sănătatea ne doare. Mulți doljeni se plâng de serviciile de proastă calitate și de lipsa dotării minime în spitale.

Prima noastră grijă în acest domeniu este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde investițiile au fost până acum minime. Această unitate trebuie modernizată din temelii. Trebuie să reabilităm saloanele, sălile de operaţii, să le dotăm cu aparatură medicală şi să amenajăm parcul din curtea interioară. Evident, vom colabora cu administraţiile publice locale și vom susține modernizarea spitalelor din judeţ: Calafat, Filiaşi, Băileşti, Segarcea, Bechet şi Dăbuleni, cărora le vom asigura o dotare la standarde europene.
Multe şcoli din zonele rurale sunt departe de standardele europene, au toalete în fundul curţii. A neglijat acest judeţ educaţia?

E nevoie în primul rând de reabilitarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor prin lucrări de calitate. Nu putem pune termopane la şcoli care nu beneficiază de apă curentă sau de canalizare, iar aceste şcoli trebuie dotate cu mobilier, calculatoare, dar şi acces la internet. Trebuie să prețuim bunul nostru cel mai de preț: tinerii care au dat dovadă de performanţă, prin acordarea de burse şi premii, iar celorlalţi trebuie să le acordăm şansa găsirii unui loc de muncă prin corelarea planurilor de învățământ şi a curiculei cu cerinţele de pe piața muncii.

Despre infrastructură ce ne puteti spune…?

În primul rând, Consiliul Judeţean are datoria de a sprijini primarii în proiectele de reabilitare a drumurilor pe care vor să le implementeze. E foarte greu să susţii un astfel de proiect când ai la dispoziţie extrem de puţini bani la bugetul local, mai ales în cazul localităţilor sărace. În al doilea rând, e nevoie să aducem civilizaţia în cele mai îndepărtate comune ale judeţului prin introducerea apei şi a canalizării, dar şi prin extinderea rețelei de alimentare cu gaze din județ.