Festivalul Internațional Shakespeare: o ediție s-a încheiat, alta începe!

0
544

O sală arhiplină a aplaudat, duminică seara, la Teatrul Național din Craiova, spectacolul „Ace și Opiu” al regizorului canadian Robert Lepage, considerat „geniul regiei mondiale contemporane”, această a doua reprezentație, după cea de sâmbătă, fiind prezentată de compania „Ex Machina” chiar în închiderea Festivalului Internațional Shakespeare. Ediția a XI-a s-a desfășurat în perioada 23 aprilie 6 mai și a cuprins peste 40 de evenimente, cele mai multe fiind spectacole de teatru. Dacă în deschiderea festivalului directorul fondator Emil Boroghină anunța că marele regizor Ivo van Hove și, probabil, Royal Shakespeare Company se vor număra printre participanții la ediția următoare, în închidere a completat lista invitaților cu încă un nume: Robert Lepage și un nou spectacol al său vor veni la Craiova peste doi ani!

Considerat unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei și printre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii, Festivalul Internațional Shakespeare a adus la Craiova, odată cu cea de-a XI-a ediție – desfășurată sub genericul „Planeta Shakespeare” – peste 25 de spectacole din 13 țări: Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, România, Belgia, Franța, Japonia, Australia, Rusia, Canada, Brazilia şi SUA. Programul a mai cuprins recitaluri și concerte, expoziţii de costume, cărţi, postere, fotografie și filatelie, lansări de cărţi, ateliere teatrale studenţeşti, conferinţe şi sesiuni de shakespeareologie. Evenimentul a fost organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare, susținut de Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova, cofinanțat de Consiliul Județean Dolj, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român. Costurile organizării acestei ediţii s-au ridicat la aproximativ 900.000 euro.

La festivitatea de închidere, care a avut loc duminică seara, după încheierea spectacolului „Ace și Opiu” al companiei „Ex Machina” din Quebec (Canada), Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova, și-a exprimat bucuria că a participat, alături de craioveni, dar și de oaspeți din țară și turiști de peste hotare, la „cea mai frumoasă și cea mai mare manifestare de cultură care s-a petrecut în aceste două săptămâni în România”. „Sper că toți participanții s-au simțit foarte bine, iar ospitalitatea craiovenilor să însemne pentru ei dorința de a reveni”, a declarat edilul. Vlad Drăgulescu, director artistic al Naționalului craiovean și co-director al Festivalului Internațional Shakespeare, a felicitat echipa teatrului „care a făcut ca acest festival să fie posibil” și a mulțumit celor peste 170 de voluntari care au contribuit la desfășurarea evenimentului, dar și instituțiilor finanțatoare și partenere. „Ne vedem peste doi ani la festival și zilele următoare la spectacolele din continuarea stagiunii teatrale!”, a mai spus acesta. „Un festival s-a încheiat, altul stă să înceapă!”, a adăugat Ilarian Ștefănescu, director tehnic al teatrului și, de asemenea, co-director al festivalului.

Referirea la ediția următoare, a XII-a, care va avea loc în anul 2020, a fost continuată de directorul fondator al Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, Emil Boroghină: «Noi știm deja câteva din marile teatre care vor poposi la Craiova – și probabil și în capitală – la ediția viitoare a festivalului. Vă dau o veste în premieră… Am încheiat această a XI-a ediție cu un spectacol de Robert Lepage, probabil cel mai important regizor de teatru al lumii – nu am spus-o eu, au spus-o alții înaintea mea. Am purtat discuții cu domnul Richard Castelli (n.r. – impresar), prezent în sală, și am convenit ca cea de-a XII-a ediție a festivalului să se deschidă tot cu un spectacol al lui Robert Lepage. Vă promitem că această ediție, din 2020, va fi cea mai bună dintre toate!».

În cadrul unei conferințe de presă de luna trecută, Emil Boroghină a subliniat că „lista cu toți marii regizori pe care i-am dorit noi de la început” ar fi fost încheiată «dacă în urmă cu câțiva ani un mare regizor european, Ivo van Hove, nu ar fi țâșnit dintre marii creatori ai lumii și nu ar fi realizat un spectacol absolut senzațional, pe care l-am vizionat vara trecută la Amsterdam, „Regii războiului”, cu care vom deschide ediția din anul 2020 a Festivalului Shakespeare de la Craiova». «Tot atunci sperăm să avem aici probabil cel mai important teatru al lumii, Royal Shakespeare Company. Am fost la un pas să aducem acest teatru în 2003, dar o amânare a festivalului, din primăvară în toamnă, a făcut atunci ca cele două spectacole, „Coriolan” și „Nevestele vesele din Windsor”, să nu poată fi prezentate», a mai spus directorul fondator.

 

Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Internațional Shakespeare: «Mulțumesc, înainte de toate, orașului care ne-a creat, celor care aproape un sfert de secol au fost împreună cu noi în această nebunească aventură, care s-a numit și se numește Festivalul Internațional Shakespeare. A fost ambiția noastră, dorința noastră de a aduce la Craiova și în România cei mai importanți creatori din teatrul mondial. Și vă rog să mă credeți că în proporție de 98 la sută noi ne-am îndeplinit acea misiune pe care ne-am asumat-o în urmă cu 24 de ani».