Elevă a Colegiului Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” Craiova medaliată cu argint la EUSO 2018

0
547

Povestea succesului a început în septembrie 2017, la prima oră de biologie din clasa a IX – a de la Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu”, când Irina Maria Palaghia a cunoscut-o pe Genelia Petrescu, profesor de biologie „şansa mea”, aşa cum o numeşte Maria şi faţa îi zâmbeşte, iar sufletul îi este fericit, aşa cum se vede prin ochii mari şi de un albastru senin, asortaţi perfect cu uniforma militară pe care o poartă.  În anul şcolar 2017 – 2018 a  fost selectată pentru etapa judeţeană a olimpiadei, s-a calificat apoi la naţionala de biologie şi, datorită rezultatului obţinut, s-a calificat în lotul lărgit al Olimpiadei de ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO 2018). Au urmat luni întregi de pregătire, de muncă asiduă, de acumulare de cunoştinţe teoretice şi de multe ore petrecute în laboratorul de biologie, cu puţine ore de somn şi, şi mai puţine de timp liber, ţinând cont că Irina Maria  Palaghia  nu avea decât un singur ţel – calificarea în lotul restrâns la EUSO 2018. Deşi programul unui elev de colegiu militar nu este unul lejer, deşi  fiecare oră dintr-o zi de lucru este organizată şi cu sarcini precise, deşi au fost momente când nu i-a fost uşor, ea a  reuşit să îşi împlinească visul –  pe 12 martie anul acesta, la Facultatea de Biologie – Geologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca s-a calificat cu punctaj maxim, 100 de puncte, pentru a reprezenta România la cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe a Uniunii Europene 2018.  Pregătirea intensă a lucrărilor de laborator a continuat timp de două săptămâni la Cluj-Napoca şi pe 28 aprilie a plecat, încrezătoare, la Ljubljana.

În aeroport şi-a cunoscut colegele de echipă – Antonia Georgiana Zavate  de la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu” din Bârlad (jud. Vaslui) şi Ariana Dalia Vlad, elevă la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi au colaborat excelent pe tot parcursul competiţiei.

La Ljubljana, pe lângă cele două probe practice, au avut timp să socializeze, să lege prietenii care nu vor fi uitate uşor şi să participe la toate activităţile pregătite de organizatori.

Momentul premierii a stors lacrimi de bucurie tuturor celor care au avut încredere în ea – Mariei, familiei ei, profesorilor şi colegilor de la Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” -, pentru că, aşa cum spunea profesorul Genelia Petrescu, şi bucuria e greu de gestionat uneori.

Irina Maria Palaghia este elevă în clasa a X-a C la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova şi este originară din Oradea, judeţul Bihor.

Olimpiada de ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) este o competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe, în care fiecare stat poate înscrie două  echipaje compuse din câte trei elevi. Participanţii susţin două probe practice cu durata de 4 ore fiecare, la trei discipline – biologie, chimie şi fizică, punctele de la fiecare experiment cumulându-se în contul echipei. Ediţia din acest an a reunit 52 de echipe din 25 de state ale Uniunii Europene.

Povestea va continua – în 2019 vrea să participe din nou la olimpiadă, se va pregăti pentru lotul restrâns la internaţionala de biologie, iar pe termen lung doreşte să devină studentă la Institutul Medico – Militar din București şi apoi,  să îşi pună în practică toate cunoştinţele accumulate la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino.