Timp de două zile / Avocaţii din Balcani şi-au dat întâlnire la Craiova

0
821

Timp de două zile, vineri şi sâmbătă, Craiova a devenit oraşul avocaţilor şi asta pentru că municipiul nostru a fost gazda a două evenimente de referinţă ale lumii avocăţeşti. Au fost evidenţiate cu această ocazie problemele comune ale avocaţilor din barourile est-europene şi s-au enunţat propuneri concrete de acţiune comună prin intermediul Federaţiei Barourilor Europene (FBE). Totodată, s-au prezentat rolul şi importanţa Comisiei Barourilor de Est (CCBE).

barou3Baroul Dolj a organizat în ziua de vineri, 5 mai 2017, „Întâlnirea Comisiei Barourilor de Est din Europa”, care a avut loc la sediul Facultăţii de Drept din Craiova şi la care au participat reprezentanţi ai barourilor din Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia, Serbia şi România. A doua zi, sâmbătă, 6 mai, tot la Facultatea de Drept, la Aula Magna s-a desfăşurat conferinţa „Independenţa Avocaţilor”, conferinţă profesională organizată de Baroul Dolj cu sprijinul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Facultăţii de Drept şi Centrul Teritorial Craiova al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor. Şedinţa a fost rezultatul bunelor relaţii de cooperare internaţională pe care Baroul Dolj le are cu Federaţia Barourilor Europene, pe de o parte şi cu barourile din estul şi sudul Europei, neafiliate la Federaţie, pe de altă parte. La şedinţă au participat decanii şi alţi reprezentanţi ai barourilor Chişinău, Dresda, Luxemburg, Nis, Tirana, Varşovia, Vidin, Salonic şi Zajecar. Din România au participat decanii barourilor Argeş, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Dolj.

„Întâlnirea de astăzi, un început bun al relaţiei noastre profesionale”

barou2Decanul Facultăţii de Drept din Craiova, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, a deschis lucrările şedinţei, remarcând prezenţa unui număr însemnat de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Craiova, actualmente, renumiţi avocaţi ai Baroului Dolj. „Îi mulţumesc domnului decan Săuleanu pentru iniţiativa de a organiza această întâlnire la facultatea noastră. Vreau să vă spun că Facultatea de Drept nu este numai un sediu, ci este parte din Universitatea din Craiova şi suntem parte dintr-un proiect mai amplu. Suntem o facultate tânără, dar şi o universitate tânără şi vreau să anunţ că anul acest, Universitatea din Craiova împlineşte 70 de ani de activitate. După 70 de ani, această universitate include şi o Facultate de Drept, înfiinţată în 1990. În această perioadă învăţământul românesc a cunoscut o perioadă de dezvoltare şi sintetic, aş aminti aici, în faţa dumneavoastră, două momente importante ale facultăţii. Dacă ar fi să vorbesc despre rezultate, am să amintesc succesul studenţilor noştri care l-au obţinut de curând, la un concurs de tradiţie, pentru facultăţile de drept din România. Competiţia fiind susţinută în premieră la Chişinău şi de unde studenţii noştri s-au întors cu premiul I. Perioada 1990 până în 2000 a constituit temelia facultăţii noastre. Acum, după cum bine vedeţi, infrastructura Facultăţii de Drept este o problemă rezolvată. Am continuat cu consolidarea ofertei educaţionale. În ultimii ani susţinem programe educaţionale, de licenţă şi master, în limbi străini, în engleză şi franceză şi vom continua cu consolidarea non-formală educaţională. În concluzie, sunt bucuros că sunt gazda dumneavoastră şi vreau să apreciez relaţia extraordinară dintre Facultate şi Baroul Dolj. Şi sper ca întâlnirea noastră de astăzi să fie un început bun al relaţiei noastre profesionale…”, a subliniat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept.

„În Craiova veţi găsi întotdeauna o comunitate juridică puternică”

barouDecan Baroului Dolj, prof. univ. dr. Lucian Bernd Săuleanu a mulţumit participanţilor pentru efortul de a se deplasa la Craiova şi a subliniat importanţa cooperării internaţionale pentru dezvoltarea profesiei de avocat. „Şedinţa pe care Comisia Barourilor din Est o organizează constituie un bun prilej de a ne cunoaşte. Baroul Dolj are o mare deschidere către dumneavoastră. Mă bucur să constat că au dat curs invitaţiei noastre colegi din toate ţările din Balcani şi în plus ni s-au alăturat colegi din barourile din ţară, adică, colegii avocaţi din Barourile Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi şi Olt. Sunt prezenţi decanii acestor barouri şi care doresc să afle mai multe despre Federaţia Barourilor Europene. Scopul acestei întâlniri este şi acela de a găsi punţi comune, să reuşim într-adevăr să realizăm proiecte comune. Este un prim pas şi eu vă mulţumesc că aţi dat curs acestei întâlniri. Este un efort destul de mare din partea tuturor şi cred că această manifestaţie va fi cu siguranţă un succes. Dar ceea ce vă pot asigura este că în Craiova veţi găsi întotdeauna o comunitate juridică puternică şi de aceea ne-am permis ca astăzi să o punem definitiv pe harta juridică a României”, a declarat prof. univ. dr. Lucian Săuleanu.

„Vreau să vă predau ştafeta…”

Av. Stanca Gidro, preşedintele Comisiei Barourilor de Est a vorbit deschis despre rolul şi importanţa acestei Comisii. A amintit cum Baroul Cluj a reuşit să obţină preşedinţia acestei Comisii şi care sunt avantajele pentru avocaţii români şi nu numai, să colaboreze cu alţi avocaţi din Europa prin intermediul CCBE-ului. „Am dorit să realizăm această întâlnire aici pentru că Baroul Dolj are relaţii foarte bune şi cu barourile din ţările vecine. Am să vă prezint exact ce beneficii a avut Baroul Cluj de când găzduieşte şi asta de mai bine de un an de zile, Comisia Barourilor de Est, scopul fiind acela ca şi dumneavoastră să aderaţi la această Federaţie şi să intraţi în această Comisie. Noi, Baroul Cluj am deschis un drum în această direcţie şi în afară de noi şi Polonia nu mai există alte ţări din est. Vreau să vă conving, dacă nu pe toţi, cel puţin pe o parte dintre dumneavoastră să aderaţi la această Federaţie, şi să pot la final să vă predau ştafeta în ceea ce priveşte Comisia…”, a spus av. Stanca Gidro.

„Este o oportunitate pentru noi toţi, pentru că vom discuta despre FDE”

barou 1Au fost discutate, de asemenea,  problemele comune ale avocaţilor din barourile est-europene şi propuneri de acţiune comună prin intermediul Federaţiei Barourilor Europene, toţi participanţii care au luat cuvântul fiind de acord că, indiferent de ţară şi barou, problemele avocaţilor sunt aceleaşi şi pot fi rezolvate prin întreţinerea bunelor relaţii, prin solidaritate şi prin acţiuni comune. Av. Christoph Munz, vicepreşedintele FBE, a prezentat activitatea Federaţia Barourilor din Europa, beneficiile membrilor federaţiei, rolul, importanţa şi proiectele Comisiei Barourilor de Est. Sâmbătă, la conferinţa „Independenţa Avocaţilor”, Christoph Munz a vorbit în cadrul Panelului 1 despre „Independenţa barourilor şi relaţia acestora cu autorităţile publice”. „Sunt foarte impresionat de Facultatea de Drept, dar şi de ceea ce s-a construit în jurul acestei facultăţi. Este foarte frumoasă iar pentru mine este o mare plăcere să fiu invitat de domnul decan al Baroului Dolj şi să fiu găzduit în această facultate. Sunt pentru a doua oară în România şi de fiecare dată este o plăcere pentru mine. Ieri, am fost la Bucureşti şi pot să vă spun că şi acolo se întâmplă lucruri interesante. Această conferinţă este o oportunitate pentru mine, pentru că vă întâlnesc pe dumneavoastră. Este o oportunitate pentru noi toţi, pentru că vom discuta despre FBE”, a subliniat avocatul Christoph Munz.