Casa Memorială „Florentza şi Ilie Marincu”, inaugurată de Zilele Municipiului Calafat

0
651

Casa Memoriala Florentza si Ilie Marincu (20)Adevărată bijuterie arhitectonică a oraşului Calafat – căci face ca mai toate privirile trecătorilor să se oprească şi să-l admire –, cu o deosebită valoare artistică, memorială şi simbolică, Palatul Marincu, care adăposteşte de exact 50 de ani Muzeul de Artă şi Etnografie, a fost şi în acest an, la cea de-a XXVI-a ediţie a Zilelor municipiului de la Dunăre, în centrul atenţiei publicului, printr-un eveniment aparte.

Sâmbătă la prânz, aici a fost dezvelită placa de marmură aşezată pe Casa Memorială „Florentza şi Ilie Marincu” – proiect de suflet al venerabilei şi energicei Florentza Georgetta Marincu, scriitoare, descendentă a unei vechi şi nobile familii, Cetăţean de Onoare al municipiului Calafat. „Dumneavoastră, calafetenii, aţi rămas adevărata mea familie!”, a mărturisit domnia sa cu acest prilej, cu speranţa ca aceştia să o poarte în amintire pentru gesturile de generozitate cu care i-a obişnuit după anii ’90. În Casa Memorială „Florentza şi Ilie Marincu”, situată într-un spaţiu de la parterul muzeului, vizitatorul va regăsi obiecte care au aparţinut familiei – de la vechi manuscrise, unele de peste 150 de ani, la tablouri ori piese de mobilier.

Dezvelirea plăcii memoriale, în prezenţa donatoarei în vârstă de 92 de ani, a fost doar unul dintre evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Calafat. Timp de patru zile, autorităţile locale au pregătit un program divers, pentru toate vârstele, cu activităţi de la cele sportive la cele culturale, lansări de carte, expoziţii de pictură şi fotografie, concursuri pentru copii, simpozioane etc., dar şi concerte cu artişti renumiţi de muzică uşoară şi populară. Sărbătoarea de la malul Dunării s-a încheiat aseară, cu un frumos foc de artificii în Centrul Civic.

„La 92 de ani, găseşte forţa – pe care nu i-o dă decât dragostea pentru aceste locuri – să pună bazele unui asemenea proiect”

Casa Memoriala Florentza si Ilie Marincu (12)Descendentă a vechii familii de boieri olteni care a dat multe valori – tatăl domniei sale, un erudit, filosof, poliglot, fiind verişor primar cu Ştefan Marincu, cel care a construit palatul şi a fost primar al Calafatului în perioada 1911-1914 –, Florentza Georgetta Marincu a făcut daruri preţioase, în timp, comunităţii calafetele şi culturii române. În oraşul copilăriei domniei sale, s-a preocupat nu numai de soarta palatului ce adăposteşte azi Muzeul de Artă şi Etnografie, făcându-i mai multe donaţii, ci, membră a Uniunii Scriitorilor din România fiind, şi-a desăvârşit scrierile lansând lucrări cu ecouri, precum romanele „Cioburi de istorie” (Editura „Avrămeanca”, Craiova, 1997) şi „Cantacuzini şi Brâncoveni” (Editura „Naţional”, Bucureşti, 2014).

«Doamna Florentza Georgetta Marincu, de câte ori vine în Calafat, aduce şi lasă ceva aici. Şi nu orice, ci lucruri foarte importante legate de istoria locurilor şi în special de istoria Palatului Marincu, care a aparţinut familiei din care provine. Pe cheltuiala proprie, a pus la punct şi Secţia de Istorie a muzeului: în sălile dedicate istoriei Independenţei României, toate exponatele a fost achiziţionate prin donaţia materială a familiei domniei sale – costume ostăşeşti, steagurile Regimentului de la Calafat, vitrine. Importante donaţii rămân însă candelabrul imens de la intrare şi pianul de concert. După anii ’90, toţi banii obţinuţi din cărţile pe care le-a scris i-a donat Muzeului de Artă sau a cumpărat obiecte de care instituţia avea nevoie. Iată câtă generozitate… Iar acum, la 92 de ani, găseşte forţa – pe care nu i-o dă decât dragostea pentru aceste locuri – să vină la Calafat şi să pună bazele unui asemenea proiect: Casa Memorială, care va adăposti documente importante atât despre istoria familiei domniei sale, cât şi despre cea a oraşului », a declarat Dan Vană, director al Casei de Cultură Calafat.

„A rămas locul meu cel mai iubit, unde mă simt acasă”

Florentza Georgetta Marincu (1)Casa Memorială „Florentza şi Ilie Marincu” – spaţiu la parterul Muzeului de Artă şi Etnografie care până acum a găzduit-o pe donatoare cu ocazia vizitelor la Calafat – va deveni secţie muzeală ce va fi pusă la dispoziţia publicului spre documentare şi vizitare, urmând să adăpostească vechi manuscrise de familie, tablouri, obiecte de mobilier etc. Dezvelirea plăcii memoriale de marmură, aşezată chiar la intrare, a avut loc, sâmbătă, în prezenţa donatoarei Florentza Georgetta Marincu.

«Vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi azi aici, prieteni ai mei apropiaţi. Socotesc această placă o încununare a lungii mele activităţi pentru Calafat, începută în urmă cu 20 şi ceva de ani şi, din păcate, nu atât de fructuoasă pe cât aş fi vrut. Am făcut atât cât m-au ţinut puterile, dar din toată inima, pentru acest oraş, care a fost oraşul străbunicilor, bunicilor, părinţilor mei şi al meu din copilărie până astăzi. A rămas locul meu cel mai iubit, unde mă simt acasă, aici îmi simt rădăcinile. Părinţii mei, bunicii, străbunicii sunt îngropaţi în cimitirul Calafatului. Aş fi vrut şi eu să mă întorc aici… Din păcate, nu se poate. Dar măcar amintirea sper că va rămâne», a declarat Florentza Georgetta Marincu la eveniment. „Am ocazia să adăpostesc aici lucruri de valoare, care e bine să rămână Calafatului”, a adăugat domnia sa.

„Cred că este a zecea placă memorială aşezată de Florentza Marincu pe clădiri importante ale municipiului Calafat. Acestea sunt urme ale trecerii domniei sale pe aici şi contribuţii pentru ca aceste clădiri să rămână în amintirea calafetenilor şi a tuturor celor care trec pe lângă ele, să se ştie cine şi când le-a construit şi ce instituţii importante au avut sediul în ele”, a mai spus Dan Vană.

Distincţie Specială din partea municipalităţii calafetene

Muzeul de Arta calafat (8)Prezent, de asemenea, la eveniment, Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat, i s-a adresat donatoarei: «Este o onoare pentru mine să fiu alături de dvs. la dezvelirea acestei plăci memoriale şi vă mulţumesc pentru întreaga dvs. activitate şi pentru tot ce aţi făcut pentru municipiul Calafat. De asemenea, mulţumesc familiei dvs. pentru moştenirea pe care a lăsat-o acestui municipiu». Edilul i-a dăruit un coş cu flori şi i-a înmânat, din partea Primăriei Calafat, o Distincţie Specială „pentru atitudinea deschisă, colaborarea, implicarea şi profesionalismul de care daţi dovadă”. Totodată, i-a adresat rugămintea de a semna în Cartea de Onoare, deschisă cu ocazia inaugurării Casei Memoriale.

***

Moştenire lăsată Calafatului de nobila familie Marincu, Palatul Marincu a fost construit după planurile arhitectului Paul Gottereau, între anii 1906-1908, iar  lucrările au fost supervizate de arhitectul Constantin Rogalski. Edificiul a fost realizat în stil neobaroc francez, cu accente rococo şi influenţe ale arhitecturii româneşti de la începutul secolului al XX-lea. La construcţia imobilului s-au folosit materiale scumpe, precum travertinul şi marmura. În ceea ce priveşte decoraţiunile exterioare şi interioare, acestea au fost realizate de italianul Pietro Adotti.

***

Patru zile de distracţie au avut calafetenii săptămâna trecută, pentru toate gusturile şi vârstele: tiribombe, tobogane gonflabile şi maşinuţe electrice pentru cei mici, standuri în care zeci de comercianţi au vândut diferite produse, inclusiv de blană şi piele naturală, ispite gastronomice – de la popcorn, clătite şi kurtos la grătarele fumegând ademenitor. Pe lista invitaţiilor s-au aflat artişti consacraţi de muzică uşoară şi populară: Alina Eremia, Liviu Teodorescu, Roxana Nemeş, Scream N Shout, Smiley, Sanda Argint, Ovidiu Homorodean, Irina Rimes, Taraful de la Clejani.