Proiectul „Biblioteca stradală”, implementat în Craiova în octombrie 2012 de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, a primit, recent, nominalizarea la Premiul Special pentru „Cea mai bună campanie de marketing”, în cadrul celei de-a III ediţii a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Juriul concursului – care are nu mai puţin de zece membri şi este prezidat de criticul şi teoreticianul literar Mircea Martin – va anunţa câştigătorii pe data de 15 mai, în cadrul unei festivităţi care se va desfăşura cu începere de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României.
Distincţii pe zece secţiuni plus Premii Speciale
Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” este un eveniment organizat de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional. În cadrul evenimentului din acest an, vor fi acordate premii la zece secţiuni: Cea mai frumoasă carte (concepţie grafică; carte ilustrată), Cea mai bună carte a anului (beletristică; nonficţiune; carte pentru copii şi tineret; carte de ştiinţă – de specialitate; carte de popularizare), Cea mai bună carte netipărită (audiobook; ebook), Cea mai bună traducere, Cea mai bună colecţie, Cea mai bună bibliotecă, Cea mai bună librărie, Cea mai bună tipografie, Best new entry (edituri; librării), Bestsellerul anului. De asemenea, vor fi decernate Premii Speciale la alte două secţiuni: Cel mai bun redactor / îngrijitor de ediţie şi Cea mai bună campanie de marketing / PR / CSR.
La această ultimă secţiune, alături de proiectul „Biblioteca stradală” al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” mai sunt nominalizate „Blind date cu o carte” (Booktopia & Librăriile Humanitas), „CDPL-FEST” (Casa de Pariuri Literare), „Concursul Humanitas în licee” (Humanitas Multimedia), „Plăteşte cu Poezie” (Julius Meinl), „Săptămâna PSI pentru părinţi” (Trei), „Scriitorii sunt pe Facebook” (Bogdan Munteanu, Marius Aldea) şi „Te aşteptăm în librărie” (Herald).
Craiova citeşte! Chiar şi în parc…
„Biblioteca stradală” a apărut la Craiova în urmă cu un an şi jumătate, primele rafturi găsindu-şi loc în English Park şi în Piaţa „Mihai Viteazul” – zone în care tineri şi vârstnici, deopotrivă, petrec mult timp în aer liber. De atunci, mii de iubitori ai lecturii s-au bucurat de această iniţiativă. Proiectul a fost promovat din dorinţa de a le oferi craiovenilor posibilitatea de a lectura cărţi din diverse domenii într-un cadru natural şi fără să fie supuşi unor reguli sau restricţii. Singura condiţie este ca utilizatorii fie să returneze cartea după lecturare, fie să o înlocuiască cu alta, oferind astfel tuturor şansa de a găsi cărţile căutate şi acoperind cât mai multe domenii.
«Deoarece colectivul Bibliotecii Judeţene încearcă în permanenţă să fie atent la nevoile şi preferinţele fiecărei categorii de vârstă, în acest proiect am inclus şi copiii, pe care ne-am bucurat să îi putem ajuta în vederea alegerii unei cărţi potrivite, oferindu-le posibilitatea de a îmbina lectura şi jocul. Astfel, le-am pus la dispoziţie pe toată perioada verii cărţi adecvate vârstei lor, cu personajele preferate din poveşti şi desene sau planşe de colorat», au declarat reprezentanţii Biroului de presă al bibliotecii doljene. «Prin acest proiect, ne-am dorit aducerea tinerilor mai aproape de bibliotecă, implicit mai aproape de cultură şi de activităţi deosebite, pe care orice tânăr ar trebui să le descopere în oraşul său. Cu atât mai mult cu cât Craiova este candidată la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021!», au adăugat aceştia.
Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”:
«Am fost deosebit de mulţumit de primirea frumoasă pe care acest proiect a avut-o şi încă o are şi de aceea suntem foarte onoraţi că a fost nominalizat în cadrul celei de-a III ediţii a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Visul nostru este de a vedea aceste mici biblioteci în parcuri, în apropierea unităţilor de învăţământ, în tot oraşul. Dorim să oferim iubitorilor de carte un loc de întâlnire, pentru a discuta şi împărtăşi dragostea lor de cărţi, un loc unde copiii să stea şi să citească împreună, unde oamenii să ia o pauză de la problemele cotidiene şi să regăsească bucuria răsfoirii unei cărţi. Cărţile se aleg ca şi prietenii şi de aceea această alegere implică responsabilitate».