Guvernul a trimis Corpul de Control la CEO / Angajaţii de la Complexul Energetic sunt trimişi acasă în concediu fără plată

0
374

Complexul Energetic Oltenia a livrat, ieri, sub 9% din energia consumată în România, adică puţin peste 540 de MW/H. Termocentralele Turceni şi Rovinari nu au avut de lucru şi s-a livrat prin cogenerare de la Craiova. Guvernul a intervenit şi a obligat preluarea a 500 de MW de la CEO indiferent de ceilalţi furnizori. În acest moment peste 14 mii de angajaţi ai CEO sunt în concediu  fără plată ca urmare a cereri scăzute de energie. Oamenii vor reveni la lucru abia săptămâna viitoare. Reacţia Guvernului nu a întârziat şi ieri a făcut public mass-mediei un raport al Corpului de Control care va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiuni sau acte ilicite constatate în urma unor verificări la Complexul Energetic Oltenia SA, care pot întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca justiţia să decidă asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei, se arată într-un raport remis ieri.

76 de contracte de sponsorizări

În perioada supusă controlului, 2010-2012, entităţile din care este constituită SC Complexul Energetic Oltenia SA (Complexele Energetice Turceni SA, Craiova SA, Rovinari SA) au fost încheiate 76 de contracte de sponsorizare, în baza cărora au fost efectuate plăţi în sumă totală de 19.079.616,37 de lei. Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Complexul Energetic Oltenia SA, care a încheiat 34 contracte de sponsorizare, efectuând plăţi în valoare de 16.938.666 de lei. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia SA şi entităţile din componenţa sa au încheiat 19 contracte pentru achiziţia de servicii de asistenţă juridică de la terţi prestatori, în baza cărora, până pe 1 noiembrie 2012, au fost efectuate plăţi în sumă de 1.172.699,77 de lei.

Mişcări de protest în faţa sediului ANRE

Angajaţii de la CEO nu sunt la primul concediu de acest fel, ci la al doilea, de la începutul anului.  Odată cu plecarea muncitorilor de la CEO acasă s-a oprit şi activitatea companiei Minprest, aceştia prestând peste 99% din activitate pentru Complexul Energetic. Sindicatele au anunţat mişcări de protest în faţa sediului ANRE din Bucureşti, din cauza lipsei unei strategii energetice. Începând cu 14 mai, zilnic, câte o sută de mineri vor picheta sediul ANRE iar zece zile mai târziu va avea loc un protest la care este anunţată prezenţa a cinci mii de persoane şi întreruperea activităţii în CEO timp de două ore.