Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băileşti, a fost redeschisă publicului

0
696

Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, locul în care şi-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.

Un spectacol de lumină şi culoare, proiectat către cer cu lumini tip laser, a deschis evenimentul „In Memoriam Amza Pellea”.

Sute de spectatori s-au bucurat de o reprezentaţiede excepţie, plinăde emoţie, muzică şi poezie, pe o scenă cu artişti şi oameni de teatru, printre care actriţele Oana Pellea şi Rodica Mandache, criticul de teatru Marina Constantinescu, Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, Mircea Rusu, directorul Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, soliştii Andrei Păunescu,Sergiu Cioiu, naistul Nicolae Voiculeţşi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia.

Duminică, 7 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băileşti, la 93 de ani de la naşterea marelui actor.

La Băileşti, deschiderea oficială a avut loc în prezenţa fiicei actorului, a autorităţilor judeţene şi a reprezentanţilor Muzeului Olteniei, fiind urmată de proiecţia filmului „Nea Mărin miliardar” în Parcul Tineretului, din centrul municipiului.

Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei Craiova au reuşit, astfel, să deschidă porţile unei noi destinaţii culturale, punând la loc de cinste personalitatea marelui actor şi oferind publicului oportunitatea cunoaşterii unor crâmpeie din opera şi viaţa memorabilului Nea Mărin.

”Mi-am dorit de foarte mult timp şi iată că minunea s-a întâmplat: redeschiderea Casei Memoriale Amza Pellea cu haine noi şi sub pălăria mare a Muzeului Olteniei. Din clipa asta, această casă memorială intră într-un circuit muzeal. Sunt foarte multe emoţii, sentimente, sunt într-o stare de smerenie şi trebuie să fac plecăciuni de mulţumire Consiliului Judeţean Dolj, preşedintelui Cosmin Vasile şi directorului de la Muzeul Olteniei, Florin Ridiche. Fără acest sprijin, tot ceea ce vedeţi nu ar fi fost posibil, nu s-ar fi realizat. Obiectele din casă i-au aparţinut lui tata, toate sunt donate de către mine pentru casa memorială, lucrul nu s-a terminat, vom continua să îmbogăţim exponatele. Mi-aş dori foarte tare ca în această casă să se audă râset de copii, este o cameră multimedia unde ar putea să vină şcoli să viziteze şi să facă ateliere de desen. Mi-aş dori să nu fie doar un punct muzeal, ci un ferment de viu care să-i ducă spiritul mai departe lui tata. Vreau să mulţumesc publicului care îi ţine memoria vie. Atâta timp cât el va fi iubit, va fi amintit şi va trăi în sufletele oamenilor, spiritul lui tata e viu. Pentru acest lucru, plecăciuni în faţa oamenilor care l-au iubit şi care nu-l uită după 40 de ani de când el nu mai e pe pământ, a fost un om bun şi eu chiar cred că lucrurile pe care le împrăştii în oameni şi în univers ţi se întorc”, a declarat Oana Pellea.

Colaborarea dintre fiica marelui Amza, actriţa Oana Pellea, reprezentanţii Consiliului Judetean Dolj şi Muzeul Olteniei l-au readus pe Nea Mărin acasă, la Băileşti, în inimile oltenilor, în inimile românilor. În încăperile imobilului au fost amenajate expoziţii ce conţin atât obiecte personale, afişe de filme, cât şi o colecţie cu arme-recuzită, premiul obţinut de Amza Pellea, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda” şi medalia „Jubileul promoţiei de aur a teatrului românesc”.

”Casa memorială este un monument de arhitectură de tip neobaroc, ea a fost ridicată în anul 1908, este unul dintre ultimele exemple ale acestui stil arhitectural. Lucrările au fost ample, iar pe parcursul renovării am descoperit numeroase lucruri interesante. Dacă vă uitaţi cu atenţie la acoperiş, am păstrat aceeaşi formă a ţiglei care era înainte, stil caracteristic acoperişurilor din sudul Olteniei, stil solzi de peşte, am analizat cu foarte multă atenţie tâmplăria din lemn, care nu a mai putut fi restaurată şi am înlocuit-o tot cu tâmplărie din lemn de fag aşa cum era şi cea de dinainte. Un alt lucru interesant, am descoperit că toată cărămida din structura casei este cărămidă de şamotă, de foarte bună calitate, care de obicei este folosită pentru construcţia sobelor, dar aici  a fost folosită pentru toată casa. Tot ceea ce vedeţi în sălile expoziţionale este realizat după conceptul doamnei Oana Pellea, cu o sală dedicată obiectelor şi fotografiilor de familie, a doua sală cu rol de multimedia pentru vizitatori unde vor rula filme în care a jucat marele actor. Pentru noi, ca Muzeu al Olteniei este foarte important că este pentru prima dată când avem în administrare o casă memorială. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără sprijinul permanent al Consiliului Judeţean Dolj”, a declarat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova.

După doi ani de lucrări pentru renovarea acestui imobil, Casa Memorială va avea statut muzeal.

„Încep prin a vă mulţumi dumneavoastră (Oana Pellea, n.r.) pentru că aţi avut încredere în noi, aţi avut încredere să ne încredinţaţi casa părintească, aţi avut încredere să ne aduceţi obiecte de suflet, amintiri dragi ale părinţilor dumneavoastră şi aţi avut încredere că vom face tot ce este posibil să îi cinstim memoria lui Amza Pellea. Pentru noi, Amza Pellea este nu doar simbolul Baileştiului, nu doar simbolul judeţului Dolj, cred că este omul care este un adevărat simbol pentru întreaga Oltenie. Este cel mai mare actor român şi din ce am văzut cu toţii la spectacolul de la Teatrul Naţional, prin tot ce a fost evocat, este un om cu o mare bunătate, cu un mare caracter, un om care a iubit foarte, foarte mult aceste locuri”, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

În săptămâna 08 -14 aprilie programul de vizitare va fi zilnic între orele 09:00 – 17:00. Începând cu 15 aprilie, programul de vizitare va fi de marţi până duminică, între orle 09:00 – 17:00.

Accesul publicului va fi gratuit până în luna iulie 2024.

Mai multe detalii puteţi obţine  vizitând pagina de  facebook a Casei Memoriale Amza Pellea https://www.facebook.com/profile.php?id=61557750464116