Doljul pe scurt, foarte pe scurt / Mii de hectare de teren agricol, afectate de inundaţii

0
455

Săptămâna care tocmai s-a încheiat nu a fost deloc una liniştită pentru localităţile aflate în apropierea cursurilor de apă ce traversează judeţul. Din cauza cantităţilor mari de precipitaţii, Jiul şi-a ieşit din matcă, inundând sute de hectare de teren agricol la Braloştiţa şi Scaeşti. Râul Rasnic a trecut şi el peste cotele de inundaţie, afectând împrejurimile comunei Cernăteşti. În aceste zile, autorităţile judeţene şi locale sunt cu ochii şi pe cotele Dunării, aflate în creştere, dar care deocamdată nu reprezintă un pericol. În perioada următoare, reprezentanţii primăriilor din comunele afectate vor evalua pagubele, documentaţia urmând a fi trimisă la Prefectura Dolj şi, apoi, la Guvern, de unde se aşteaptă ajutoare.     

 

Braloştiţa: 350 de hectare cultivate cu grâu au fost compromise

Dan Marin

După o săptămână în care inundaţiile au afectat mai multe comune doljene, acoperind mii de hectare de teren agricol, autorităţile locale au început să evalueze pagubele. La Braloştiţa, spre exemplu, viceprimarul Dan Marin anunţa, ieri, că localnicii vor fi sprijiniţi să-şi întocmească documentaţia necesară pentru a primi ajutoarele de la Guvern.

Din primele estimări, la Braloştiţa au fost afectate 350 de hectare cultivate cu grâu, 150 de hectare de păşuni, 10 hectare cu lucernă şi două hectare cultivate cu ceapă. Din fericire, apele au început să se retragă de pe terenuri, însă autorităţile se tem că inundaţiile ar putea crea din nou probleme dacă, în următoarea săptămână, se vor înregistra precipitaţii în cantităţi însemnate.

„Jiul şi-a reintrat în matcă. Au mai rămas doar apele pe terenurile care sunt mai joase. Dacă nu va mai ploua şi va ieşi puţin soare, probabil că se vor retrage şi aceste ape. În perioada următoare vom face o evaluare şi îi vom ajuta pe oameni să îşi întocmească documentaţia necesară, pe care o vom trimite către Prefectura Dolj. Încă de sâmbătă a fost deschis drumul judeţean Braloştiţa-Răcari. Putem spune că lucrurile au intrat în normal”, a precizat Dan Marin, viceprimarul comunei Braloştiţa.

 

La Cernăteşti au fost inundate trei case

Dumitru Ciontea

La Cernăteşti, râul Rasnic a ieşit din matcă şi a inundat trei case. În una dintre locuinţe apa a ajuns la o jumătate de metru. Pompierii au muncit timp de trei zile cu pompele pentru a trage apa din casa şi curţile oamenilor.

„Vom face o evaluare, în urma căreia vom întocmi o documentaţie pe care o vom trimite la Prefectura Dolj, iar cei de-acolo o vor da mai departe la Guvern, care va stabili sumele cu care aceşti oameni vor fi ajutaţi. Dar până atunci Primăria Cernăteşti îl va ajuta pe omul care a avut apa în casă de o jumătate de metru cu nişte saci de ciment, pentru a face unele lucrări necesare la casă”, a declarat Dumitru Ciontea, primarul comunei Cernăteşti.

Autorităţile locale au anunţat că vor trimite documentaţia necesară şi către Apele Române pentru mărirea digului. „Dacă se vor efectua aceste lucrări, sigur Rasnicul nu va mai ieşi din matcă. Pentru că acum a trecut apa peste digul existent”, a mai spus primarul din Cernăteşti.

 

 

Primarul comunei Scaeşti: „Sperăm ca Guvernul să îi ajute pe oameni”

Barbu Calotă

Ieri, la orele prânzului, în zona comunei Scaeşti, apele Jiului nu se retrăseseră în totalitate, aproximativ 200 de hectare de teren fiind sub ape. Şi aici sute de hectare de culturi agricole au fost compromise de inundaţii. Conform primelor estimări, au fost afectate 465 de hectare agricol, 63 de hectare de păşuni şi 40 de hectare de zăvoi.

„Sperăm ca până în această seară (n.r. – duminică seara) Jiul să revină în matcă. Este clar că o parte a culturilor inundate este compromisă şi atunci când va fi posibil trebuie ca pământul să fie arat. O parte din ele, unde apa nu a stat prea multe zile, va fi salvată. Dacă nu va mai veni Jiul mare în perioada următoare, vom putea face o evaluare exactă a pagubelor produse. Sperăm ca Guvernul României să îi ajute cumva pe oameni, pentru că au investit nişte sume de bani în terenuri şi nu au nici o vină că le-au distrus apele”, a explicat Barbu Calotă, primarul comunei Scaeşti.

 

În oraşul Bechet nu au fost inundaţii

Gheorghe Ionele

Şi la Bechet au fost luate măsuri speciale. Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pe raza localităţii Bechet – Portul Bechet, pentru a forma un dig din saci cu nisip dispus pe două rânduri, pe o lungime de 50 metri.

„În oraşul Bechet nu au fost inundaţii, dar pentru că nivelul Dunării este crescut, secretarul de stat în MAI Doru Dumitrescu a dat ordin celor de la ISU Dolj să ridice un dig din saci de nisip”, a declarat Gheorghe Ionele, primarul oraşului Bechet.

La faţa locului au acţionat opt subofiţeri şi un autocamion de intervenţie din cadrul Gărzii de Pompieri Bechet, 7 cetăţeni, un tractor, o remorcă şi un buldoexcavator de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţa Bechet, 15 muncitori cu o autoutilitară şi două autoturisme din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor.

 

Două persoane salvate cu barca de pompierii de la ISU Dolj

Gheorghe Oprescu

În comuna Ostroveni, potrivit primarului Gheorghe Oprescu, chiar dacă Jiul a crescut, nu au fost produse pagube. „Zilele trecute, Jiul a crescut şi a ieşit între dig şi matcă. Nu au fost produse daune şi la această oră Jiul şi-a revenit la normal. Acum a crescut puţin Dunărea, dar nu sunt probleme. Sperăm că nu va mai creşte mai mult decât atât”, a declarat primarul Gheorghe Oprescu.

În ceea ce priveşte intervenţia pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj cu un autocamion de intervenţie şi o barcă pneumatică cu motor, pentru evacuarea a două persoane şi 17 animale izolate, la cantonul din pădurea Zăval, Gheorghe Oprescu a declarat că a fost una oportună, în condiţiile în care era nevoie ca aceştia să fie evacuaţi din pădure.

 

 

Marin Tălău, director ABA Jiu:

„Nu există niciun pericol de inundaţii în zonele riverane Dunării”

Marin Tălău

Potrivit directorului de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu, Marin Tălău, apele Jiului sunt în retragere, iar Dunărea, deşi este uşoară creştere, nu va produce inundaţii.

„Dunărea, în funcţie de deversările de la Porţile de Fier, va creşte puţin, dar nu reprezintă niciun pericol. Trebuie spus că toate construcţiile din Portul Bechet sunt în zona inundabilă, dar, conform prognozei meteo, până la data de 13 aprilie a.c. nu există niciun pericol de inundaţii în zonele riverane Dunării. Jiul, deşi zilele trecute a creat probleme, la această oră este în retragere şi în perioada următoare nu va mai crea nici el probleme”, a declarat Marin Tălău.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU