Ziua romilor în calendarul evenimentelor internaţionale

0
533

Romii de pretutindeni sărbătoresc pe 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor, ca în fiecare an, începând cu 1971, când a avut loc primul Congres Internaţional al Romilor, la Londra. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, însemnând “Am mers, mers”, precum şi steagul internaţional al acestora, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei. În această zi, în toate ţările lumii se organizează seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare în ideea de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii şi de a păstra vie memoria romilor, victime ale nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Romilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii romani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO. În anul 2002, s-a sărbătorit jubileul milenar, reprezentând 1000 de ani de atestare a romilor în Europa. Cu acest prilej unic, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape, în memoria strămoşilor romi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa, apoi către cele două Americi şi mai departe. În anul 2003, în semn de solidaritate cu etnia romilor, însuşi Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a ţinut să participe, pe 8 aprilie, la ceremonia aprinderii lumânărilor, la Catedrala Centrală din Dharamsala şi să înalţe rugăciuni pentru pacea şi unitatea romilor de pretutindeni.

Mesaj pentru romii din judeţul Dolj şi din întreaga ţară

Recent întors din vizita de studiu în Portugalia, consilierul consilierul preşedintelui CJ Dolj pe probleme de romi, Romeo Tiberiade a transmis un mesaj aniversar romilor din judeţ, şi din întreaga ţară: “Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor vreau să transmit un mesaj romilor din judeţul Dolj şi din întreaga ţară, să aibă parte de linişte, pace sufletească, bucurie şi să înţeleagă că nimic nu se face fără educaţie”. În contextul socio-economic al României actuale, factorii de decizie şi actorii sociali implicaţi în viaţa grupurilor vulnerabile trebuie să se axeze pe programe de educaţie şi integrare în societate, de atenuare a efectelor discriminării, dar şi de reconstrucţie a capitalului cultural rom, prin revalorizarea patrimoniului de identitate al romilor, ţinându-se cont de diversitatea şi stratificarea socială a acestora.

Exemple de bune practici preluate din Portugalia

În perioada 28 martie – 3 aprilie, o delegaţie a Centrului Regional de Prevenire şi Combatere a Abandonului Şcolar formată din Romeo Tiberiade, în calitate de expert coordonator al structurii nou înfiinţate în Craiova şi asistenţii experţi Alina Tuţă şi Ilie Petrică, a efectuat o vizită de studiu în Portugalia, având ca obiectiv cunoaşterea şi înţelegerea măsurilor de prevenire şi combatere a abandonului şi insuccesului şcolar, implementate de organizaţiile portugheze. Evenimentul cu tema „Metode inovatoare de motivare a elevilor aflaţi în pericol de părăsire timpurie a şcolii” este prevăzut în calendarul proiectului „Educaţia, şansa noastră pentru un viitor comun!”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Printre altele, discuţiile cu autorităţile publice locale portugheze cât şi cu reprezentanţi ai structurilor cu profil educaţional, au avut drept ţintă familiarizarea experţilor din cadrul proiectului cu măsurile inovatoare aplicate la nivelul grupurilor defavorizate, într-o altă ţară, membră a Uniunii Europene, în vederea identificării de alternative pentru sistemul educaţional din România.