Majorările salariale de 33% pentru profesori ar putea fi amânate

0
1225

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar susţin că la întâlnirea de la Comisia de Dialog, de miercuri,  ministrul Educaţiei a tratat drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă cu termenul de creanţe, ceea ce înseamnă că se intenţionează să nu se aprobe majorarea salarială de 33,4% conform legii 221/2008, validată şi de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. Prin urmare, se pare că Guvernul nu va accepta reîncadrarea cadrelor didactice începând cu 1 ianuarie 2010 cu majorări de peste 33%, iar diferenţele salariale obţinute în instanţe vor fi plătite eşalonat în următorii ani. În acest sens, se va încerca trecerea pe răspundere guvernamentală a legii de uniformizare a salariilor profesorilor. Sindicatele spun că, odată ce noul act normativ va fi publicat, se vor adresa din nou Curţii Constituţionale.

„În urma deciziei Înaltei Curţi, guvernanţii au gândit să aceste majorări obţinute să devină creanţe, ceea ce înseamnă că de fapt ar trebui plătite într-un timp de doi – trei şi chiar până la cinci ani, iar salariul să devină acelaşi după ordonanţa 15. Este încă o dovadă că se încalcă separaţia puterilor în stat şi nu se ţine seama de decizia instanţelor de judecată. Au venit cu această găselniţă numită creanţe, ca să nu aplice legea 221/2008. Eu am transmis ministrului în cadrul Comisiei de Dialog Social că sub nici o formă FSLI nu va accepta plafonarea salariilor. Ele trebuie plătite aşa cum a stabilit instanţa şi legea aflată în vigoare. O lege trebuie respectată şi dacă se va face din nou contrariul vom mai apela cu siguranţă la Curtea Constituţională pentru a anula toate actele normative prin care se încalcă drepturile cetăţenilor”, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

Peste 50.000 de dascăli îşi cer drepturile salariale în instanţe

În prezent, peste 50.000 de cadre didactice solicită în instanţele de judecată să fie reîncadrate cu majorarea salariului prevăzută de legea 221/2008. Sindicatele susţin că este neconstituţională crearea unei legi speciale pentru Învăţământ, după de a fost creată legea salarizării unice.

„Există legea salarizării bugetarilor şi ea a fost dată tocmai datorită faptului că fiecare sector de activitate avea o lege specifică. Acum Guvernul vine şi spune că dă o lege specială pentru Învăţământ, ca să uniformizeze salariile la nivelul ordonanţei 15 şi să nu ţină cont de legea 221/2008. Ei practic rup acum învăţământul de legea unică. În momentul în are s-ar aplica această lege de salarizare unică s-ar rezolva şi problema legii 221, pentru că salariile ar creşte cu 47%. Dar ei vor să o aplice din 2014” a mai precizat preşedintele FSLI Dolj.

500 de milioane de euro, pentru achitarea diferenţelor salariale

Pentru a plăti diferenţele salariale obţinute de dascăli, sindicatele spun că ar fi necesare 500 de milioane de euro, bani pe care ar fi în visteriile Ministerului Educaţiei, dacă bugetul ar fi de 6% din PIB.

„Efortul ar fi de 500 de milioane de euro pe tot anul şi s-ar finaliza cu toate restanţele care ar trebui plătite dascălilor. Dar ni se spune că nu sunt bani, pentru că de fapt PIB-ul pentru Educaţie este de 6% pe hârtie şi 3,6% în realitate din care 3% îi dau pe salarii”, a explicat Rada.