Directorul Energoconstrucţia Bucureşt, condamnat definitiv pentru trafic de influenţă

0
349

Directorul Energoconstrucţia Bucureşti, Constantin Dragotoniu, trimis în judecată anul trecut de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru trafic de influenţă, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă marţi, 5 martie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, atât recursul inculpatului, cât şi pe cel al procurorilor DNA. Bărbatul a fost acuzat că a cerut 60.000 de euro administratorului unei societăţi comerciale, pentru a retrage o acţiune civilă intentată împotriva sa.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, la sfârşitul lui septembrie 2012, pe Constantin Dragotoniu, director general, administrator şi preşedinte al Consiliului de administraţie al S. C. Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti S. A., pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 4 septembrie 2012, când a fost arestat preventiv în baza mandatului emis de Tribunalul Dolj. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că în perioada 18 august – 4 septembrie 2012, Constantin Dragotoniu, de 56 de ani, din judeţul Mehedinţi, director general, administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al S. C. Energoconstrucţia – Filiala Bucureşti S. A., i-a cerut administratorului unei societăţi comerciale (denunţător în cauză) suma de 60.000 euro, pentru a interveni pe lângă o persoană din conducerea societăţii ca să-şi retragă o acţiune judecătorească aflată pe rolul instanţelor civile prin care se solicita anularea licitaţiei adjudecate de firma denunţătorului. „Inculpatul i-a comunicat denunţătorului că, în cazul în care nu va remite suma de bani solicitată, S.C. Energoconstrucţia S. A. va promova în instanţă toate acţiunile necesare pentru ca firma denunţătorului să nu câştige procesul şi să piardă bunurile mobile şi imobile aparţinând S. C. Energoconstrucţia S. A. – Sucursala Timişoara pe care le câştigase prin licitaţie publică”, după cum au comunicat procurorii DNA la momentul respectiv. Mai precis, procurorii anticorupţie au fost sesizaţi, în luna august, de Nicolae Săcărin, administratorul firmei Sadrini Style, din judeţul Mehedinţi, despre faptul că Dragotoniu i-a cerut 60.000 de euro ca să nu-l mai târască prin instanţe, după ce cel dintâi câştigase, în urma a două licitaţii publice organizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Mehedinţi, mai multe bunuri mobile şi imobile ale SC Energoconstrucţia S.A. – Sucursala Timişoara, situate pe raza judeţului Mehedinţi. Reprezentanţii Energoconstrucţia de la centru au cerut, pe cale judecătorească, anularea licitaţiilor respective, iar Constantin Dragotoniu i-a spus denunţătorului că îşi poate face şefii să renunţe la proces dacă primeşte banii.

Anchetatorii au pus la punct detaliile prinderii în flagrant, iar marţi, 4 septembrie, dimineaţa, Săcărin s-a întâlnit cu Dragotoniu şi i-a înmânat acestuia 11.000 de euro şi 45.000 de lei, reprezentând o primă tranşă din suma cerută, bancnotele fiind anterior marcate criminalistic. Imediat ce a intrat în posesia banilor, procurorii DNA Craiova l-au săltat pe directorul Energoconstrucţia şi l-au dus la sediu, unde a fost audiat, pe numele său fiind emisă ordonanţă de reţinere pe 24 de ore. Ulterior, bărbatul a fost arestat preventiv pe o perioadă de 29 de zile, măsura fiind prelungită de instanţă. Cercetările în cauză a fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA şi cu suportul tehnic şi informativ al SRI Dolj. Procesul pe fond s-a judecat la Tribunalul Mehedinţi, care l-a condamnat pe Dragotoniu la 8 luni de închisoare. Procurorii au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, instanţă ce, în decembrie 2012, i-a mărit pedeapsa la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Atât inculpatul, cât şi procurorii au făcut recurs, pe 5 martie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respingându-le, ca nefondate. Sentinţa curţiide Apel Craiova rămâne astfel definitivă.