Pârâul Raznic, pe lista programului de investiţii al ABA “Jiu”

0
337

În 2012, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Jiu” va face investiţii în trei categorii de lucrări, a precizat, ieri conducerea instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă. Banii pentru punerea în operă a acestora provin de la bugetul de stat, de la Fondul de Mediu şi de la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). “Programul aprobat pentru investiţii are trei categorii de lucrări. În primul rând vorbim de cele realizate cu bani din fodul de stat, care înseamnă 2,6 milioane de lei, din care 2,1 milioane sunt pentru proiecte şi expertize şi 450.000 de lei sunt pentru studii de fezabilitate sau prefezabilitate. Un alt capitol cuprinde finanţare de la Fondul de Mediu, respectiv 5,4 milioane de lei, pentru trei lucrări, şi cea de-a treia categorie de lucrări, finanţate pe PNDI pentru consultanţă, dirigenţie, care se ridică la 750.000 de lei,. În ceea ce priveşte valoarea creditului pentru acest an, este de 38 de milioane de lei, pentru cele şapte lucrări care intră pe acest program PNDI”, a explicat Marin Tălău, director tehnic în cadrul ABA “Jiu”. Potrivit acestuia, contractele pentru toate lucrările, inclusiv cele adiţionalele, cu constructorii, au fost semnate, în perioada următoare fiind programată procedura de achiziţie pentru dirigenţia de şantier, pe PNDI, dar şi pe lucrările noi care au intrat în programul de investiţii pe acest an. “Este vorba de două lucrări în judeţul Gorj, care au fost licitate anul trecut, respectiv barajul de la Rovinari, şi o lucrare pe Şuşiţa, şi alte lucrări care vor intra mai târziu în procedura de achiziţie: două lucrări în Valea Jiului şi încă două pe POS Mediu, în judeţul Dolj, pe pârâul Raznic, începând cu amonte de localitatea Breasta, până în zona Greceşti, unde la un moment dat au fost inundaţii, dar şi una în judeţul Gorj” a precizat Marin Tălău, care a adăugat că aceste tronsoane de lucrări totalizează 11,1 km de amenajare albie, valoare totală a lucrărilor ridicându-se la 24,4 milioane de lei.

“În scurt timp se va reveni la normal”

Pe de altă parte, Cosmin Călin, directorul ABA “Jiu” a precizat că în ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, conform unui ordin transmis de către Administraţia Apelor Române, debitele Dunării la Porţile de Fier II sunt monitorizate din oră în oră. “În Mehedinţi şi Dolj nu au fost probleme deosebite în legătură cu sloiurile de gheaţă. Debitele la intrarea în ţară sunt sub media multianuală, prognozele sunt de staţionare către creştere uşoară. Probabil nu o să avem nici o problemă, iar odată cu încălzirea vremii o să se diminueze şi sloiurile de gheaţă, astfel încât în scurt timp se va reveni la normal”.

Pentru intervalul 9 – 13 martie a.c., conform prognozei elaborate de INHGA – CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere până la valoarea de  6.300 mc/s în primele trei zile de prognoză, apoi în scădere până la valoarea de 6.200 mc/s în ultima parte a intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii martie, respectiv 6.700 mc/s.