PUZ-urile aprobate după noi reguli – Modificări bune „în principiu”, discutabile „în amănunt”

0
1261

Emil Ştefârţă

PUZ-urile aprobate după noi reguliMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului vine cu o Ordonanţă de Urgenţă prin care introduce o serie de reglementări referitoare la dezvoltarea urbanistică şi patrimoniul construit, în Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul municipal PNL Emil Ştefârţă a vorbit despre modificările produse de ordonanţă, dar şi despre efectele Ordinului ministrului de resort privind consultarea publică obligatorie, în ceea ce priveşte avizarea planurilor de urbanism şi autorizarea construcţiilor.

Autorităţile statului vor ca prin aceste modificări să intervină la nivelul practicilor urbanismului derogatoriu care au făcut posibilă apariţia unor construcţii ieşite din decorul zonei în care au fost edificate. Consilierul local recunoaşte că era necesară o actualizare a cadrului legal în domeniu, însă, studiate în amănunt, şi noile măsuri au câteva puncte slabe. „Modificarea din lege spune practic că nu mai poate face nimeni planuri de urbanism zonal. În principiu, nu e o măsură greşită, pentru că avem nişte planuri vechi, dar ea dispune că orice construcţie pe care vrei să o ridici, oricât de mică, va avea nevoie de un plan de urbanism zonal. PUZ-ul nu mai poate fi făcut de cetăţean, ci de Primărie, care îl face pentru tot cartierul, trebuie să-l treacă în bugetul de investiţii pentru anul respectiv şi să organizeze licitaţii. Primăria nu are voie să facă plan urbanistic zonal, dacă suprafaţa studiată nu depăşeşte 5.000 de metri pătraţi. Sunt câteva modificări şi în ceea ce priveşte şi realizarea documentaţiilor de urbanism, ceea ce e benefic deoarece până acum, prin excesele unora, s-au construit, de exemplu, clădiri înalte în ciuda faptului că arealul nu permitea acest lucru. Dacă ar fi să aplicăm, însă, această lege s-ar produce următorul fenomen – dacă există o zonă industrială de mici dimensiuni al cărei proprietar doreşte să o transforme în zonă de construcţie de locuinţe, nu poate face această modificare dacă suprafaţa nu are 5.000 de metri pătraţi. Legea e buna în principiu dar dacă este să o luăm în amănunt va avea drept rezultat o blocare a industriei de construcţii în oraşul Craiova”, a declarat Emil Ştefârţă.

Publicul informat şi consultat în aprobarea unui PUZ

Alesul local a vorbit şi despre Ordinul de ministru care dispune o metodologie de informare şi consultare a publicului pentru planurile de urbanism zonal. „Această procedură presupune formarea unei comisii în cadrul Primăriei, care să se ocupe de identificarea publicului-ţintă, de informarea şi chestionarea acestuia, urmând să ajungă la o concluzie, de care să ţină cont Consiliul Local în momentul în care votează. Comisia se va ocupa de trimiterea scrisorilor de informare către un public-ţintă care nu se ştie încă după ce criterii se va determina, apoi se va ocupa de amplasarea pe terenul care urmează să fie utilizat, ca urmare a întocmirii unei documentaţii de urbanism, a panourilor care să anunţe cetăţenii că se lucrează. De acord că oamenii trebuie să fie întrebaţi, dar simplul fapt de a adresa întrebări oamenilor din vecinătate nu este suficient pentru ca Primăria să dea un aviz de oportunitate în conformitate cu direcţia de dezvoltare a oraşului”, a mai spus consilierul municipal. Cele mai multe critici nu s-au îndreptat spre modificările instituite, ci spre „lentoarea” cu care acestea sunt puse în aplicare, având ca efect „întârzierea documentaţiilor de urbanism care sunt pe drumul de a fi aprobate în Consiliul Local”.