Educație pentru Știință – Investim în educația pentru viitor

0
348

Liceul Teoretic” Dr. Mioara Mincu” și Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” organizează joi, 10 Februarie 2022,conferința Educație pentru Știință – Investim în educația pentru viitor, având ca partener media Revista Știință și Tehnică.

Evenimentul aduce în atenția profesorilor de științe ale naturii (Chimie, Fizică și Biologie) necesitatea prioritizării educației STEM și propune soluții de colaborare în vederea creșterii motivației elevilor pentru învățarea științelor.

Cu această ocazie, Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” lansează Cafeneaua Educației pentru Știință, un proiect care urmărește  formarea unei comunități a profesorilor de științe ale naturii în vederea dezvoltării lor personale și profesionale. Prin organizarea unor întâlniri în cadrul cărora vor fi invitați mentori și se vor face schimburi de bune practici –se va pune accent pe interdisciplinaritate, pe creativitate, dar și pe bucuria de a ne întâlni și de a lucra împreună.

Având în vedere noul val de schimbări tehnologice ce va influența și natura și profilurile locurilor de muncă actuale, organizatorii conferinței considerăcă educația trebuie să țină pasul cu evoluția științei și tehnicii și, totodată, să susțină schimbările fundamentale prin care va trece piața muncii în viitor. Pentru a confirma acest deziderat la eveniment vor participa invitații: Ionel Florian Lixandru – secretar de stat la Ministerul Educației; Alexandru Mironov – scriitor și jurnalist; Dragoș Iliescu – psiholog; Corina Negrea – Jurnalist de Științe; Carmen Mazilu – președinte Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București și Vasile Apostol – director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

În contextul unor mari provocări și schimbări care au loc la nivel global și național, Dr. Alexandru Ioan Mincu,Președintele Fundației Umaniste ”Dr Mioara Mincu”, consideră că: ”Educația pentru viitor este educația sustenabilă, trainică,care pe lângă faptul că formează,îndrumă și deschide căi în fața copilului și tânărului. Este o orientare activă și

inteligentă, ca o carte de istorie întoarsă cu paginile către viitor. O carte pe care o scriem împreună: Școala, Elevul și Familia, elementele esențiale ale societății. Noi construim viitorul.”

Este pasul înainte de la conceptul născut pentru a fi copil la “născut să fii elev”. O visare activă, dar responsabilăîn învățarea permanentă pe toată durata vieții, o cale a succesului. O țintăasumatăîn continuă mișcare. Liceul Teoretic”Dr. Mioara Mincu” – Educația pentru știință –și Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” – Educația pentru sănătate –sunt două echipe care materializează cu succes aceste idei. De 32 de ani investim cu dragoste și muncăîn educația României, dar și sănătatea Europei. Fără educație viitorul nu există”, mai spune dr. Alexandru Mincu.

Educația pentru știință susține de altfel cultivarea cunoașterii, care reprezintă partea centrală a culturii așa cum sublinia Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel David, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Culturii.

A şti înseamnă pentru omenire: organizare temeinică, activitate raţională, cooperatism, solidaritate, evoluţie pacinică (arh. pașnică). A şti înseamnă pentru om: a-ţi trăi timpul de «a fi» cu mulţumire şi a aştepta clipa de «a nu fi» cu seninătate”, după cum spunea savantul Emil Racoviță, fostul rector al Universității din Cluj.