Premieră: „Cenușăreasa” revine la Teatrul „Colibri” în costume de epocă!

0
494

A doua premieră a anului la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, după „Puiul de om din Cartea Junglei”, de Rudyard Kipling (12 ianuarie 2019), este „Cenușăreasa”, de Fraţii Grimm, una dintre cele mai frumoase și cunoscute povești din lume. În regia Ionicăi Dobrescu, o veți putea vedea sâmbătă, 9 februarie, ora 18.00, și revedea duminică, 10 februarie, de la ora 11.00. O recomandă nu numai distribuția, în care îi veți regăsi pe majoritatea actorilor instituției, ci și scenografia Iuliei Goanță, cu inspirație din Evul Mediu, costume de epocă și păpuși de mari dimensiuni. „Cenușăreasa” revine în repertoriul Teatrului „Colibri” după o absență de câțiva ani, precedenta montare, în regia lui Cristian Pepino, fiind retrasă în vara lui 2013, după 25 de ani în care a bucurat publicul. Spectacolul marchează, în 2019, nu numai împlinirea a 70 de ani de existență a instituției, ci și a 30 de ani de activitate în acest teatru a actriței Ionica Dobrescu, aflată acum, pentru prima dată, în postura de regizor.

Titlul, din nou în repertoriul instituţiei, după aproape 6 ani

 „Este un spectacol pe care îl așteptăm de foarte multă vreme, un titlu pe care copii, dar și părinții îl așteaptă de mult timp. Și iată că în sfârșit putem să îl aducem la rampă. După câțiva ani în care teatrul nu a avut în repertoriu spectacolul, venim cu această foarte frumoasă și cunoscută poveste. Îi doresc să aibă viață lungă, cât mai multe aplauze, ochișori curioși și multe bucurii pe care un spectacol de genul acesta le poate aduce”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Adriana Teodorescu, manager al Teatrului „Colibri”.

Povestea Cenușăresei a fost spusă pentru ultima dată aici pe 8 iunie 2013, în viziunea regizorului Cristian Pepino, care semna și scenariul, a scenografului Eustațiu Gregorian și a muzicianului Alin Macovei-Moraru, cu actorii Adriana Ioncu, Mugur Prisăcaru, Rodica Prisăcaru, Iulia Cârstea şi Ionica Dobrescu. Motivul: trecuseră peste 25 de ani de la premieră, care a avut loc în 1987. „Este un spectacol depășit din toate punctele de vedere. Dar pentru că povestea este atât de cunoscută și de iubită de micii spectatori, el va fi reinclus în repertoriul nostru, evident, într-o altă montare”, declara, la vremea respectivă, Adriana Teodorescu.

Actrița Ionica Dobrescu, pentru prima dată în rol de… regizor

Regia și scenariul noului spectacol „Cenușăreasa” sunt semnate de Ionica Dobrescu, scenografia – de Iulia Goanță, muzica – de Alin Macovei-Moraru (pe versuri de Valentin Dobrescu). „Mi-am imaginat un spectacol care să fie plăcut ochiului publicului și pe care noi, actorii, să îl jucăm cu plăcere. Dar a fost un volum foarte mare de lucru la el… Pentru fiecare din colegii actori m-am gândit la un rol care să îi contureze personalitatea și am mers pe calitățile fiecăruia. Este prima mea încercare în regie – și cred că și ultima, pentru că nu sunt făcută pentru asta –, dar dorința m-a motivat să fac un spectacol frumos, feeric, cu un text cald, sensibil, dar și să stârnească râsul. Zic eu că este un spectacol bun…”, a mărturisit Ionica Dobrescu, aflată pentru prima dată în scenă în rolul de regizor. „Am vrut să pun în acest spectacol tot ce am învățat eu în cei 30 de ani de activitate”, a adăugat aceasta.

Iulia Goanță, scenograf: „A fost una dintre poveștile preferate ale copilări mele”

Un spectacol bun și datorită colaborării cu scenografa Iulia Goanță, mai spune Ionica Dobrescu, declarându-se „surprinsă de tenacitatea și de talentul ei”. „Am primit cu mare entuziasm propunerea doamnei Ionica Dobrescu și am colaborat extraordinar de bine. Se pare că am gândit la fel…”, declară, la rându-i, Iulia Goanță. «Ca perioadă, ne-am inspirat din Evul Mediu, așa că avem costume de epocă. „Cenușăreasa” a fost una dintre poveștile preferate ale copilări mele. Sperăm să fi creat un spectacol plin de magie, care să îi facă pe cei mici să se reîntoarcă aici, la teatru», a completat scenografa.

Alis Ianoș, Geo Dinescu și Oana Stancu – surori vitrege în scenă

Noua montare îi aduce în scenă pe opt dintre actorii teatrului, toți bucuroși să facă echipă pentru acest proiect: Alis Ianoș, Cosmin Dolea, Adriana Ioncu, Geo Dinescu, Oana Stancu, Daniel Mirea, Robert Iovan și Ionica Dobrescu. „Aproape toate fetițele visează să fie prințese… se pare că mie mi s-a îndeplinit această dorință!”, spune, zâmbind, Alis Ianoș, pe care spectatorii o vor vedea în rolul Cenușăresei. Surori vitrege în scenă – Drizella și Anastasia – îi sunt Geo Dinescu și Oana Stancu, iar mamă vitregă, Adriana Ioncu. „E o bucurie să joc în acest spectacol, cu personaje atât de bine conturate, cu tipologii atât de diferite, cu actori pe care nu i-ați văzut niciodată în astfel de ipostaze, dar care o să vă surprindă plăcut”, declară Geo Dinescu. Pentru Cosmin Dolea a fost „un proiect foarte antrenant”, „genul de spectacol care te trece prin toate stările, te ține în tensiune, te face să zâmbești…”. Își ia în serios rolul de rege Daniel Mirea, iar pe cel de bufon al regelui, Robert Iovan.

***

Biletele pentru premiera din 9 februarie și reprezentația din 10 februarie, la prețul de 10 lei, pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului „Colibri”, din Calea București nr. 56 (tel. 0251.412.473), deschisă de luni până sâmbătă între orele 10.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00. După ora începerii spectacolului accesul în sală nu mai este permis.

 

Una din poveștile nemuritoare, ecranizată în animații și filme, „Cenușăreasa” (Cinderella) are în principiu același subiect: singurul copil al unui aristocrat văduv ce se căsătorește cu o femeie lacomă care, de asemenea, mai are două fiice. Astfel, mama vitrega și cele două surori vitrege ajung să îi facă viața un iad tinerei fete pe care o poreclesc „Cenușăreasa” pentru că, făcând toată curățenia din casă, era mereu plină de cenușă.