Drama Colegiului Naţional „Carol I”

0
878

Colegiul Naţional „Carol I” a devenit subiect de dezbatere, atât în spaţiul virtual, cât şi în sala de şedinţă a CLM Craiova. Și nu în ultimul rând, în timpul conferinţelor de presă susţinute pe la sediile partidelor politice. Ieri, a ieşit la rampă, cu o poziţie interesantă am spune noi, consilierul local Pavel Badea, candidatul PNL la Primăria municipiului Craiova, care a vorbit mai puţin în calitate de om politic şi mai mult în calitate de părinte. Dincolo de conjunctura electorală în care poate fi circumscrisă o astfel de poziţie, realitatea este, într-adevăr, una destul de dureroasă pentru orice cetăţean al acestui oraş, dar mai ales pentru un absolvent al acestei prestigioase instituţii de învăţământ. Pentru prima oară în istoria acestui colegiu, unul care s-a aflat întotdeauna pe podiumul olimpiadelor naţionale şi internaţionale şi de pe băncile căruia au plecat, la universităţi celebre din Europa şi SUA, nume care astăzi fac cinste oraşului şi ţării noastre, se invocă deja evacuarea, mutarea elevilor fie în clădiri anexe, dar chiar în alte colegii. Și asta pentru că părinţii îşi pun serios problema siguranţei copiilor lor. Fără să ai vreo legătură cu această unitate de învăţământ, de fost absolvent sau de părinte, poţi să observi starea de degradare avansată a clădirii. Afişele mari, care au fost lipite preventiv pe zidurile exterioare cu atenţionarea „cade tencuiala”, te face să-ţi o întrebare normală: cum de s-a ajuns aici?

Colegiul Naţional „Carol I” şi soluţiile care se impun, în mod impetuos acum, pentru ca această clădire de patrimoniu să nu se distrugă total. Acestea ar fi numai problemele de suprafaţă ale uneia dintre cele mai galonate unităţi de învăţământ din ţară, dovadă fiind palmaresul greu de egalat al acestor elevi şi profesori. Pe lângă aspectele de ordin arhitectural şi de consolidare, Colegiul „Carol I”, pe vremuri renumitul Liceu „Nicolae Bălcescu”, suferă şi o degradare spirituală, asta ca urmare a politizării excesive pe care, de-a lungul anilor, partidele politice perindate la putere au implementat-o, din păcate, şi aici. Efectul imediat a fost că au transformat educaţia într-un câmp de luptă electoral.

Consilierul local Pavel Badea susţine că în ultimele zile sunt foarte multe nemulţumiri ale părinţilor. Există şi un protest al profesorilor Colegiului Naţional „Carol I” vizavi de închiderea corpului principal. „Avem o strângere de inimă toţi cei care avem copii acolo. Și băiatul meu învaţă în acest colegiu şi mă gândesc că riscul este foarte mare, în orice moment se poate întâmpla o nenorocire cu copilul meu şi cu toţi copiii noştri. În ultimele săptămâni, s-a luat decizia să se închidă corpul principal, chiar dacă acolo îşi desfăşoară activitatea şi Opera Română. Această decizie a creat foarte multă nemulţumire pentru că sunt peste 15 clase care nu mai pot fi folosite, sunt grupuri sanitare insuficiente pentru a avea condiţiile minime necesare. Vorbesc dincolo de politică, vorbesc în calitate de părinte. Acest liceu merită mai mult, pentru că ne-a reprezentat pe noi, cei care am avut de-a lungul timpului copiii care au studiat acolo, am avut tot timpul dorinţe de a face performanţe pe învăţământ, am avut acest liceu ca etalon. Și nu s-au făcut lucruri suficiente ca să fie considerat rezolvat din punct de vedere al infrastructurii”, şi-a motivat Badea poziţia, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută ieri la sediul PNL Dolj în prezenţa şefului său de campanie, deputatul Ionuţ Stroe.

„Liceul va intra într-un con de umbră”

Pavel Badea a acuzat-o pe Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, că, deşi a promis la început de mandat că va rezolva problema colegiului, nu s-a realizat acest lucru. «În 2012, la deschiderea anului şcolar, primarul în funcţie a promis cadrelor didactice şi părinţilor că, în mandatul dânsei, se va rezolva problema. Nu s-a întâmplat acest lucru. Acum nu avem încă un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru a începe lucrările ce vizează reconsolidarea şi reamenajarea corpului principal, care aparţine patrimoniului Primăriei. Sper că, în următoarea perioadă, executivul să aloce resurse financiare urgente pentru că astfel liceul va intra într-un con de umbră. În ultimii patru ani, s-au pierdut peste 200 de elevi. Colegiul intră, pe zi ce trece, într-un con de umbră şi nu este normal acest lucru. Toţi ne mândrim cu „Carol I” şi trebuie să facem totul pentru a ne mândri şi pe viitor», a subliniat Badea.

„Am fost singurul consilier care am susţinut sportul în şcoli”

Consilierul Pavel Badea a arătat, în conferinţa de ieri, că PNL nu a putut să facă mai mult pentru situaţia de la „Carol I”, deşi s-a încercat acest lucru, deoarece din Consiliul de Administraţie al colegiului nu face parte nici un consilier liberal. Cu toate acestea, preşedintele PNL Craiova a depus un amendament, asumat de executiv, privind amenajarea de terenuri de sport pentru elevi. „Prin legea învăţământului, avem dreptul la doi consilieri în consiliul de administraţie. Nu aveam, prin urmare, acces la toate informaţiile de acolo. Aduceţi-vă aminte că, în 2013, am fost singurul consilier care a depus amendament, acceptat de executivul Primăriei, pentru amenajarea de terenuri de sport. Este singurul amendament acceptat în 2013 pentru un liceu. În ceea ce priveşte reabilitarea, am avut informaţii care vizează dorinţa executivului de a-l pune pe priorităţi pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii în învăţământ. Din 2012, am fost înştiinţaţi că se vor reface toate cele trei corpuri, cele două erau refăcute după revoluţie, iar cel de-al treilea, cel mai important, care cuprinde şi Opera, să fie executat în acest mandat de patru ani. Din nefericire nu s-au găsit resursele necesare, disponibilităţile de a se depune pe fonduri europene, suma fiind foarte mare, în jur de 15 milioane de euro. Trebuiau însă făcute mult mai multe eforturi, iar executivul să se orienteze mai mult pe ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene”, a criticat Badea modul în care a fost gestionată problema Colegiului Naţional „Carol I”.

„Nu poţi să nu te alături demersului a peste 1.500 de părinţi”

Deputatul PNL Ionuţ Stroe care a vorbit, în primul rând, în calitate de absolvent al acestui liceu, a spus că se delimitează de interpretărilor politice care pot fi date acestui demers, scopul fiind salvarea colegiului. „Nu este un obiectiv politic, nu este un subiect care să satisfacă interesele noastre sau aspiraţiile legitime de a prelua conducerea acestui oraş. Ci este o cauză cât se poate de sinceră şi urgentă, fiindcă nu ai cum să stai deoparte şi să nu te alături demersului a peste 1.500 de părinţi, nu ai cum să stai deoparte şi să nu vorbeşti despre un colegiu care a format elitele craiovene. Acest colegiu împlineşte, anul acesta, 190 de ani şi nu ai cum să te uiţi impasibil la o clădire de patrimoniu, o clădire istorică care este reprezentativă pentru acest oraş şi pe care o regăseşti, ca şi reper, în diversele momente istorice: Hora Unirii jucată în Craiova în 1848. Nicolae Bălcescu, Titu Maiorescu sau Nicolae Titulescu sunt oameni care au studiat acolo. Este vorba şi de siguranţa a peste 2.000 de suflete, profesori şi copii, care, din păcate, este periclitată în acest moment”.

„Dorim o reacţie cât mai rapidă din partea autorităţilor”

Liberalii spun că Executivul Primăriei Craiova ar trebui să reacţioneze şi să aloce fondurile necesare pe baza unei prioritizări, care se întocmească în funcţie de performanţele elevilor. «Ne dorim o reacţie cât mai rapidă din partea autorităţilor şi ieşirea din starea aceasta de nepăsare. Nu o facem din interes electoral, ci pentru a evita o situaţie tristă în acest oraş. Știm ce înseamnă alocarea de bani, ştim ce înseamnă efortul bugetar. Dar doamna primar şi cei care decid în CL ar trebui să prioritizeze. Este elementară regula, apropo de finanţare a învăţământului, conform căruia banul urmează elevul, banii urmează performanţa. Dacă au dificultăţi în a prioritiza alocarea de fonduri, trebuie să se uite câţi copii învaţă acolo, ce performanţe au, fiindcă există o competiţie nedeclarată între şcoli. Este o adevărată competiţie să ajungi la „Carol I”, „Fraţii Buzeşti”. Aşadar, acestea sunt priorităţile în legătură cu alocarea de fonduri», a tras un semnal de alarmă şi deputatul Ionuţ Stroe.

***

Soarta Colegiului Naţional „Carol I”, care răzbate şi prin vocea politicului, este una ingrată, ţinând cont de istoricul acestei prestigioase unităţi de învăţământ. Printr-o decizie a conducerii colegiului, corpul principal a fost, aşadar, izolat de restul şcolii, iar copiii – înghesuiţi în alte clase. Inclusiv o sală de studiu a fost transformată în cancelarie, profesorii fiind nevoiţi să folosească până şi o toaletă comună. Fosta conducere s-a ferit să mai rişte sănătatea elevilor şi a recurs la această măsură. Însă paradoxul constă în faptul că Opera Română Craiova, care face parte din acelaşi corp trei, funcţionează în continuare, cu tot cu susţinerea programelor în sala de spectacole. Lucrurile au mers până acolo încât directorul general, Alexandrina Thorwachter, şi directorul adjunct, Răzvan Jenaru, au ales să-şi depună împreună demisiile, invocând „motive personale”, iar astăzi conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj trebuie să decidă cine preia managementul colegiului, unul foarte dificil cu această problemă locativă nerezolvată. Aşadar, este o situaţie de criză în învăţământul doljean, pe care, din păcate, doar campania electorală o mai răscoleşte acum.

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOȚÎRLICHE