Cum a reuşit Liceul din Călăraşi să aibă cel mai modern laborator de patiserie din ţară

0
1578

Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi este printre puţinele din ţară, cu profil agricol, care se bucură de o infrastructură ca la carte. În laboratoare noi, ridicate de la zero şi dotate cu utilaje industriale de cea mai bună calitate, elevii deprind abilităţile de patiser şi lucrător în comerţ mai bine decât în oricare alt liceu din România. Investiţia de aici se ridică la aproape 800.000 de euro, iar toate costurile pentru ridicarea construcţiei şi cumpărarea gamei de aparatură au fost suportate integral din fonduri Phare. Îmbucurător este faptul că toate aceste cuptoare şi malaxoare profesionale nu au rămas nefolosite, aşa cum s-a mai întâmplat în alte cazuri, ci servesc, zi de zi, la instruirea cât mai aplicată a elevilor. Cât priveşte profesorii îndrumători, aceştia sunt şi ei foarte mândri că pot să-şi instruiască elevii într-un astfel de cadru, fiind oricând dispuşi să le arate toate secretele meseriei.   

Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi se dezvoltă de la an la an. Contând pe sprijinul primăriei din localitate, cadrele didactice îşi propun să facă din acest liceu un adevărat complex educaţional. Deja există un proiect care a fost scris şi depus la ministerul de resort prin care se doreşte amenajarea unei ferme agricole, care să se întindă pe câteva zeci de hectare. Terenul respectiv se află deja în proprietatea liceului, iar acum se încearcă obţinerea unei finanţări cu care să se construiască câteva sere legumicole, să se înfiinţeze o livadă şi o plantaţie de viţă-de-vie şi să se achiziţioneze utilajele necesare pentru întreţinerea acestei baze agricole. ”Este foarte important să dezvoltăm cumva învăţământul agricol, mai ales că este nevoie de tot mai mulţi specialişti în acest domeniu. Dacă le oferim condiţii pentru studiu aplicat copiilor condiţii, îi atragem spre agricultură care, din păcate, pierde din ce în ce mai mult teren. Mi s-a părut un proiect extrem de interesant şi de util, motiv pentru care îl vom sprijini până la implementarea lui”, a declarat primarul localităţii Călăraşi, Vergică Şovăilă.

Echipamente de ultimă generaţie

Ferma agricolă vine să întregească alte investiţii, pe fonduri Phare de această dată, care au fost făcute în infrastructura de aici. Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi beneficiază de unele dintre cele mai moderne laboratoare care se găsesc într-o instituţie de învăţământ cu profil tehnologic. În 2006 a început totul când s-a construit un întreg corp de clădire dedicat activităţilor practice ale elevilor. Construcţia care s-a făcut în curtea liceului a costat 197.000 de euro şi a fost gata în 2008. Apoi, pe parcursul a doi ani, s-a făcut dotarea cu echipamente de bază şi specializate care ajută la realizarea oricărui fel de experienţă industrială. „Cred că nu sunt decât două licee în ţară care să beneficieze de astfel de dotări. Unul dintre ele este al nostru, iar altul la Târgu-Mureş. Sunt utilaje pe care le puteţi găsi într-o patiserie care se respectă, iar copiii sunt încântaţi să-şi desfăşoare aici orele de practică. Aparatura nu o ţinem doar pentru vitrină, elevii chiar lucrează cu ea şi au preparat tot felul de produse, pâine, pizza, gogoşi, langoşi cu brânză şi dulceaţă”, se mândreşte Paula Epuran, directorul adjunct al liceului.

Aluatul de pâine este verificat cu maximă precizie

La parterul construcţiei există două laboratoare de industrie alimentară şi panificaţie, iar la etaj se găseşte laboratorul unde se determină caracteristicile reologice ale aluatului de pâine. „Putem să determinăm cu exactitate, datorită aparaturii pe care o avem, caracteristici ale aluatului de pâine cum ar fi consistenţa şi plasticitatea, dar şi tot felul de indicii de calitate ai materiilor prime folosite în panificaţie. Avem şi un laborator de comerţ cu mai multe vitrine pentru expunere şi vânzare şi maşini de marcat. Toate acestea sunt necesare pentru dobândirea competenţelor specifice profilului. Copiii chiar fac joc de rol pentru a simula cât mai bine activitatea de comerţ”, a precizat Lelia Baleţu, laborant în cadrul Liceului Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi. Fiindcă îşi petrece mult timp alături de elevii săi, în laboratoarele de panificaţie, doamna laborant, cum îi spun copiii, a devenit un adevărat îndrumător de carieră pentru mulţi dintre cei care se specializează în industria alimentară şi comerţ, produsele preparate de aceştia fiind apreciate tot timpul de cei care le gustă.

Este asigurat tot lanţul tehnologic

Laboratoarele sunt dotate, într-adevăt, cu o aparatură de invidiat. În spaţiul dedicat industriei alimentare se află toată gama tehnologică pentru realizarea aluatului de pâine, pizza şi a altor produse de patiserie. Făina, care este sponsorizară de două firme din localitate, este trecută mai întâi prin cele două cernătoare de mare capacitate aflate în dotarea laboratorului. Materia primă ajunge apoi în malaxorul profesional care o prelucrează până ajunge la consistenţa potrivită. Aluatul este tăiat mecanic cu ajutorul unei maşini de porţionat şi modelat. Totul se pune apoi la crescut într-un dospitor profesional, cu temperatura controlată printr-un termometru digital. Când a ajuns la parametri optimi, pâinile sunt aşezate, în sfârşit, în cele două cuptoare cu temperatură reglabilă. ”Procesul tehnologic nu se opreşte nici după coacere. Produsele sunt ambalate şi sigilate de către elevi– şi noi avem şi toată această aparatură specifică – apoi sunt scoase la comercializare, în laboratorul de comerţ. Este o redare exactă a ceea ce se întâmplă cu un produs de patiserie”, a mai povestit laborantul Lelia Baleţu.

Elevii sunt nişte excelenţi patiseri

În laboratoare acestea deprind calităţile de patiser şi brutar cele patru clase de Industrie Alimentară şi Comerţ şi Servicii, specializări care se află în curricula Liceului Tehnologic „Petre Baniţă”.

Mirela-Minodora Enache este elevă în clasa a XII Industrie Alimentară şi este specialistă în gogoşi. Ştie însă să facă şi pizza sau pâine, iar cei de acasă se bazează pe cunoştinţele ei. „Mi-a plăcut de prima dată când am venit aici pentru că pot să învăţ cu adevărat ceva. Îmi place să fac şi pâine, şi pizza, dar cel mai mult gogoşi. Sper ca, după ce voi termina liceul, să pot să aplic tot ce am învăţat în aceşti ani în laboraror”, a mărturisit eleva.

 La rândul ei, Vanessa Ciocan, şi ea elevă în clasa a XII-a, spune că a căpătat multă experienţă în patiserie şi acum face totul mult mai repede şi cu mai mare precizie. „Lucrăm în echipă de fiecare dată şi avem multă îndemânare. Băieţii fac pizza, iar noi, fetele, langoşi cu brânză şi dulceaţă”.

Patricia Rădan este o altă elevă din mâinile căreia ies cele mai gustoase produse de patiserie. „Facem o pizza foarte gustoasă, iar ca desert, putem să ne lăudăm cu cele mai bune gogoşi”, a spus zâmbind cu mândrie. Laborantul îndrumător a încuviinţat că elevii săi ar putea oricând să concureze cu nişte patiseri profesionişti.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU