Consolidarea Muzeului Olteniei a fost finalizată

0
372

Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a trecut printr-o serie de lucrări de consolidare şi restaurare, executate în cadrul unui proiect european în valoare de peste 26 de milioane de lei, contribuţia locală a Consiliului Judeţean fiind de 378.393,08 lei. Autorităţile judeţene au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul de reabilitare şi consolidare a clădirii, care a durat 38 de luni, a fost finalizat. Nu a fost o muncă uşoară, iar eforturile muncitorilor care au lucrat la restaurarea Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei s-au dublat atunci când s-a descoperi profunzimea degradării construcţiei. Potrivit autorităţilor, lucrările de consolidare şi restaurare a obiectivului cultural au reprezentat o adevărată provocare, pentru că în orice moment ar fi existat pericolul de prăbuşire a clădirii.

“Nu a fost o muncă uşoară”

Clădirea Muzeului Olteniei avea înainte de reabilitare o înclinaţie de 30%, pentru reconstrucţia acesteia au fost alocate fonduri din care s-a construit clădirea din interior, s-au refăcut toţi pereţii interiori, s-a consolidat prin structuri de beton. Directorul Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, Ileana Măjină, a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin realizarea acestui proiect se conturează un aspect cultural al judeţului Dolj. “Ne aflăm astăzi la încheierea unui proiect cu finanţare europeană care a fost prezentat şi finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional. Este vorba de consolidarea şi restaurarea Secţiei de Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei. Îndrăznesc să spun că, încet-încet, se conturează un aspect cultural de referinţă al judeţului Dolj şi al municipiului Craiova, în special cu ajutorul investiţiilor finanţate de Consiliul Judeţean Dolj. A fost un proiect destul de greu de realizat dar frumos”, a declarat Ileana Măjină, directorul Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Dolj.

“Consiliul Judeţean Dolj contribuie la dezvoltarea turismului cultural”

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Laurenţiu Ivanovici, a vorbit despre implicarea instituţiei pe care o reprezintă în dezvoltarea turismului cultural a zonei Sud-Vest Oltenia. Acesta a spus că, având în vedere faptul că turismul cultural reprezintă unul din domeniile importante ale turismului, situându-se atât înaintea pieţelor tradiţionale, cât şi al altor nişe turistice, cum ar fi artele, iniţiativa Consiliului Judeţean Dolj, prin proiectul de conservare a moştenirii culturale, de păstrare a stilului arhitectonic al clădirii care găzduieşte Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova şi de promovare a potenţialului turistic cultural local şi regional pe plan naţional şi internaţional contribuie la creşterea importanţei turismului şi culturii, la extinderea sezonului turistic şi la creşterea numărului de turişti.

“Este un proiect important pentru judeţul Dolj, care a atras bani europeni. Acum, după ce acest edificiu cultural a fost pus în valoare, urmează o nouă etapă. Mai exact, urmează evaluarea colecţiilor existente în instituţia de cultură. Scopul acestei investiţii, care a fost cofinanţată de Consiliul Judeţean Dolj, este acela de a creşte activitatea turistică în zona Olteniei. Muzeul Olteniei este o clădire emblematică pentru regiunea noastră, iar Consiliul Judeţean Dolj, prin sprijinirea proiectului de consolidare şi restaurare, contribuie la creşterea turismului cultural”, a declarat Laurenţiu Ivanovici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.