În Dolj, cursurile preuniversitare reîncep, în cea mai mare parte, în format fizic

0
464

Mâine, 8 noiembrie, încep cursurile în învăţământul preuniversitar, atât cel de stat , cât şi cel particular. Principalul criteriu de deschidere a cursurilor a fost pragul minim de 60% a vaccinării personalului care lucrează în unităţile şcolare, fie ele licee, şcoli primare şi gimnaziale, grădiniţe. Coform situaţiei prezentate de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional, Doljul are o rată de vaccinare de 88%, printre cele mai mari din ţară. Dar, nu toate sunt în regulă în teritoriu, fiind unităţi unde nu se pot relua cursurile fizic, mai ales în mediul rural. Situaţia de ansamblu se regăseşte pe site-ul ISJ Dolj.

După două săptămâni de vacanţă forţată, instituită din cauza pandemiei de COVID – 19, preşcolarii şi elevii tuturor formelor de învăţământ preuniversitar din ţară sunt aşteptaţi, de luni, 8 noiembrie, la cursuri. În Dolj, situaţia de ansamblu se prezintă bine, în ceea ce priveşte gradul de vaccinare a personalului care lucrează în şcoli, 88%, dar mai sunt probleme în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor în format fizic, cu prezenţă faţă în faţă, mai ales în mediul rural, dar şi la Craiova se mai regăsesc situaţii dificile. Întreaga situaţie a vaccinării cadrelor se regăseşte pe site-ul ISJ Dolj, noi publicând doar o parte din aceasta.

Marile unităţi de învăţământ preuniversitar şi-au respectat blazonul

Conform statisticii, în Craiova, vorbind de cele mai mari unităţi de învăţământ preuniversitar din teritoriu, situaţia se prezintă astfel, vorbind de rata de vaccinare: Colegiul Naţional “Carol I” – 78,2; Colegiul Naţional “Elena Cuza” – 78,81; Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” – 71; Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” – 75; Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” – 68; Liceul ” Voltaire” – 89,47, Liceul “Traian Vuia” – 75; Liceul de Industrie Alimentară – 91, iar Colegiul Militar “Tudor Vladimirescu” – 94, cea mai mare rată din judeţ, ceea ce nu constituie o surpriză. În ceea ce priveşte Grădiniţele, sunt procente mari de vaccinare la “Castelul Fermecat”, “Dumbrava Minunată”, “Elena Farago”, “Petrache Poenaru”, “Phoenix”, “Sf. Ana”, “Traian Demetrescu”, “Tudor Vladimirescu”, , unde procentele sunt între 75 şi 96, maximul fiind la “Sf. Ana”. Nu pot începe cursurile , în format fizic, Grădiniţele “Floare albastră” şi “Sf. Lucia”, unde procentul este de 40, respectiv 56% .

Situaţie dificilă în mediul rural, dar susprize sunt şi la Craiova

În judeţ, situaţia nu stă la fel de bine, astfel că înregistrăm unităţi de învăţământ care îşi ţin, şi mâine, porţile închise, din cauza nedepăşirii pragului minim de 60% de vaccinare a personalului, mai ales în mediul rural. Astfel, Liceul Tehnologic “Constantin Nicolaescu – Plopşor” Pleniţa, Liceul Teoretic din Bechet, Şcoala Gimnazială “Henri Coandă” Perişor, Şcoala Gimnazială “Ilie Martin” Brabova, Şcoala Gimnazială “Ilie Murgulescu” Vela, Şcoala Gimnazială “Nicolae Gh. Popescu” Întorsura, Şcoala Gimnazială din Scaeşti şi Şcoala Gimnazială din Unirea nu vor redeschide cursurile faţă în faţă. Surprizele neplăcute apar din Craiova, unde Şcoala Gimnazială “Lascăr Catargiu”, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială Particulară “Ethos” rămân închise, din cauza procentului foarte mic de vaccinare: 43, 47, respectiv 33%.