Elevii Liceului de Arte fac „Confesiuni prin culoare”

0
1492

Toleranţa, lupta împotriva discriminării migranţilor, refugiaţilor şi a inegalităţii, incluziunea, apărarea democraţiei şi a drepturilor omului, respectarea demnităţii umane şi alte valori europene au fost inspirat şi expresiv ilustrate în mai multe lucrări de pictură de elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu” şi alţi tineri din județul Vidin, Bulgaria, în cadrul unui proiect aflat în plină derulare prin programul Erasmus+. Expoziţia care le reuneşte s-a deschis astăzi la Craiova, cu scopul promovării activităţilor în care tinerii artişti sunt implicaţi, dar şi al facilitării însuşirii acestor valori de către colegi de-ai lor şi alţi membri ai comunităţii. În februarie 2020, cei 30 de tineri români şi bulgari implicaţi în proiectul „Confesiuni prin culoare” se vor întâlni, din nou, pentru a se exprima, tot prin instrumente artistice, pe teme atât de sensibile în contextul european actual.

Proiectul „Confesiuni prin culoare” se desfăşoară în perioada 1 iunie 2019 – 31 mai 2020 şi este implementat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene de Asociaţia RE-INVENTEAZĂ-TE din Craiova, în parteneriat cu Business Innovation for Career Development – organizaţie din Archar, judetul Vidin, Bulgaria. Proiectul are ca scop dezvoltarea competenţelor sociale, civice şi interculturale ale participanţilor prin însuşirea şi promovarea valorilor europene şi transmiterea lor în comunităţi, cu instrumente artistice, pentru o creştere nediscriminatorie şi incluzivă a societăţii, facilitând includerea grupurilor minoritare şi de migranţi.

„15 tineri de la Liceul de Arte din Craiova şi alţi 15 bulgari s-au întâlnit, în luna octombrie, in Bulgaria, şi au desfăşurat împreună mai multe activităţi, bazate pe îmbunătăţirea unor competenţe şi abilităţi, precum creativitate, spirit de iniţiativă, lucru în echipă ş.a., şi dobândirea altora, noi – sociale, civice, interculturale –, prin metode de educaţie non-formale. Între activităţi, şi realizarea acestor picturi, care transmit câteva dintre valorile europene: antidiscriminare, apărarea drepturilor omului şi democraţiei, cetăţenie şi conştiinţă europeană, toleranţă, incluziune. Din cele două grupuri, român şi bulgar, au făcut parte tineri dezavantajaţi, care se confruntă cu obstacole sociale, educaţionale, financiare, culturale. Tinerii au lucrat împreună şi au transpus ideile în aceste lucrări, care au fost expuse şi în centrul oraşului Vidin, atrăgând atenţia comunităţii asupra respectării valorilor europene şi antrenându-i pe cetăţeni în discuţii pe această temă”, a precizat Sorina Stăiculescu, din partea Asociaţiei RE-INVENTEAZĂ-TE, adăugând că activităţile celor 30 de tineri vor continua la Craiova, în luna februarie a anului viitor.  

Cei 15 tineri craioveni de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, însoţiţi în Bulgaria de prof. Cristina Drăniceanu şi Anamaria Georgescu, lideri de grup, sunt elevi în clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a la mai multe secţii – de Pictură, Design, Ceramică, Arte textile şi Arhitectură. Lucrările realizate de ei în cadrul proiectului, împreună cu colegii bulgari, au prins contur pe panouri de mari dimensiuni şi redau convieţuirea în armonie a statelor europene şi diversitatea în lume prin imagini şi simboluri reprezentative. Cu atât mai sugestive devin ele cu cât sunt exprimate prin mijloace artistice de nişte adolescenţi ce dovedesc nu numai talent în artă, ci şi preocupare pentru teme atât de sensibile ale lumii actuale.

„Acest proiect a fost o oportunitate pentru elevii liceului nostru, pentru a-şi exprima ideile cu ajutorul artei. Lucrările reflectă idei profunde, cu trimitere la teme de actualitate în România, ca şi în alte ţări europene”, a apreciat prof. Monica Dincă, prezentă la vernisaj și mândră de picturile tinerilor, unii dintre ei fiindu-i elevi. „Ne mai dorim implementarea unor astfel de proiecte care să implice tineri din şcoala noastră, şi pentru că avem mulţi elevi talentaţi, dar şi pentru că este nevoie ca ei să cunoască, să respecte şi să promoveze valorile europene”, a declarat, tot astăzi, la vernisajul expoziţiei, prof. Raluca Pâncu, director adjunct al Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

***

Pentru că oraşul Vidin se află la graniţă, fiind punct vamal important pentru Bulgaria, pentru Europa, dar şi port la Dunare, prin care au acces atât mărfuri, turişti, dar şi migranţi, iar Craiova se află destul de aproape de mai multe localităţi vamale şi pe traseul spre ieşirea din ţară, spre vestul Europei, se impune educaţia populaţiei cu privire la migranţi, în acord cu specificul fiecărei ţări, înţelegerea de către comunităţile locale a statutului de refugiat, a drepturilor şi obligaţiilor lor şi a modalităţilor de prevenire a reacţiilor de aversiune şi chiar violente ale populaţiei faţă de ei, aspecte care sunt abordate, dezvoltate şi promovate prin cele două mobilităţi ale proiectului „Confesiuni prin culoare”. Vecinătatea Bulgariei cu Turcia şi cu realităţile locuitorilor de acolo, precum şi tranzitarea României, în ultimii ani, de către refugiaţi constituie teme importante de discuţie pentru înţelegerea de către tineri a necesităţii cunoaşterii şi respectării valorilor europene şi a promovării acestora prin mijloace accesibile lor.