Apariții editoriale recente la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române

0
530

Caracterizat prin rigoare și calitatea demersurilor sale științifice, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor rămâne consecvent scopului nobil asumat de atâtea decenii, acela de a contribui la promovarea actului de cultură și de a disemina în societate un îndemn solidar spre cunoașterea culturii și civilizației noastre.

Pe această linie clar delimitată se înscriu și noile apariții editoriale sub egida institutului craiovean, aflate sub semnătura unor personalități din mediul academic și universitar local și național.

Justiție. Filosofie aspirațională, Ed. Pro Universitaria, București, 2024/ Gheorghe Dănișor, Justice. Philosophie aspirationnelle (traduction et avant-propos Diana Dănișor), Éd. L’Harmattan, Paris, 2024 este una dintre cărțile publicate de Gheorghe Dănișor, cercetător științific, dr. I la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președinte de onoare al Asociației Culturale „Noul Literator” din Craiova și președinte al Asociației Culturale „Constantin Rădulescu-Motru” din Craiova.

Această călătorie intelectuală complexă ne conduce, printr-o incursiune fascinantă, în lumea filosofiei politice și sociale, oferind o analiză profundă și provocatoare asupra justiției și aspirațiilor umane, deschizând noi orizonturi și provocând la reflecție. De la deducția conceptelor-cheie ale organizării politice din substratul logosului social până la analiza simetriei dintre grija față de sine și grija față de celălalt, autorul ne poartă prin tărâmul ideilor fundamentale ale existenței umane. Lucrarea ilustrează conexiunile esențiale dintre libertate, responsabilitate și justiție, invitându-ne să reflectăm asupra relației noastre cu ,,Celălalt” și asupra semnificației crucii în imaginația umană, aducând în lumină dimensiunile profunde ale real-imaginativului și ale forței gravitațional-spirituale a justiției. Autorul ne provoacă să reconsiderăm paradigmele sociale și filosofice, deschizând calea către o înțelegere mai profundă a naturii umane și a aspirațiilor sale, cartea constituind o invitație către reflecție și explorare a esenței umane în contextul lumii contemporane. Fără a trata cu exhaustivitate un domeniu atât de bogat în semnificații, autorul invită la dezvoltarea și interogarea temelor predilecte din cadrul cărții, scopul fiind o mai bună înțelegere a fenomenului analizat și o receptare corespunzătoare a tezelor puse în discuție.

Filosofia dreptului. Fundamentele justiției, Ed. C.H. Beck, București, 2024/ La filosofia del diritto. I fondamenti della giustizia, Susil Edizioni, Italia, 2024 este cea de a doua apariție editorială din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor. Lucrarea este semnată de prof. univ. dr. habil. Diana Dănișor, Facultatea de Drept a Universității din Craiova, prof. univ. dr., dr.h.c., profesor emerit Nicolae Popa și prof. univ. dr. Gheorghe Dănișor, cercetător științific I dr. în cadrul institutului craiovean. În paginile acestei cărți, timpul se contopește într-o simfonie a gândurilor, iar voci străvechi șoptesc secretele justiției. Pornind de la clipele antice și străbătând coridoarele timpului până în prezent, cititorul este purtat în tainele conceptelor precum justiția, egalitatea și libertatea, sculptate cu migală de maeștrii filosofiei.

Fiecare rând este o fereastră deschisă către lumea ideilor și a gândirii profunde, unde fiecare cuvânt este o notă într-o melodie ancestrală. În inima acestei călătorii intelectuale, se pot descoperi nu doar evoluția conceptelor fundamentale, ci și ecourile lor în labirintul gândirii politice și juridice. Această carte nu este doar un izvor de cunoaștere, ci și o chemare la acțiune. Provoacă la contemplarea unei societăți mai juste, la a deveni arhitectul propriului destin în promovarea unei justiții echitabile. Într-o lume în continuă schimbare, lucrarea este o lumină ce strălucește în întunericul incertitudinilor, ghidându-ne către orizonturi noi ale gândirii politice și juridice. Cuprinsul este generos și acoperă o paletă largă de abordări de profil:

  1. Evoluția societății antice grecești: de la omnipotența statului la recunoașterea libertății individuale prin drept și gândirea raționalistă
  2. Tranziția către dreptul roman: apariția fundamentelor dreptului privat și căutarea libertății individuale
  3. Luminile rațiunii: raționalismul modern
  4. Contractul social: motoarele neașteptate ale armoniei colective
  5. Structuralismul – revoluția intelectuală în științele sociale
  6. Liberalism și individualitate: între utopie strălucitoare și realitate ambiguă.

În paginile acestei lucrări regăsim o abordare riguroasă și structurată a filosofiei dreptului și a fundamentelor justiției, interpretări și clarificări ale dezbaterilor din doctrină, un caracter interdisciplinar și ample referințe bibliografice.

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române va continua realizarea activităților specifice, în beneficiul punerii în valoare a imensului patrimoniu cultural care se regăsește în Oltenia și nu numai. Studiile și analizele cercetătorilor din cadrul institutului craiovean vor fi valorificate constant în volume de studii și publicații de profil, colaborând totoadă cu instituții similare din țară și străinătate.

Cercet. șt. III, dr. Anca Ceaușescu

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova

– C.S. Nicolăescu-Plopșor