Se măresc bursele pentru elevi, dar cresc şi cerinţele

0
873
Bursele de merit vor fi acordate doar pentru elevii cu medii peste 9.50, nu de la 8.50 cum sunt acordate în prezent, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferinţa de presă de ieri de la Palatul Victoria, citat de edupedu.ro. Cuantumul minim al acestora se dublează din semestrul viitor.

„Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei, în același timp crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8.50 la media 9.50. Aș vrea să vă reamintesc faptul că, urmare a predării online, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”, a declarat ministrul Cîmpeanu. Acesta a mai spus că o condiție suplimentară este ca elevii să nu aibă mai mult de 10 absențe nemotivate, condiție care va fi stabilită prin ordin de ministru. Ministrul a declarat că în ședința de ieri a Guvernului a fost adoptată hotărârea de Guvern prin care cuantumul minim al burselor școlare se modifică în felul următor:

  • 500 de lei, pentru bursa de performanță,
  • 200 de lei, pentru bursa de merit,
  • 150 de lei, pentru bursa de studiu,
  • 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Datele ministerului Educației arată că peste 532.000 de elevi au primit bursă de merit în anul școlar trecut, aceasta acordându-se pentru cei care au peste media 8,50. În total, în anul școlar trecut au fost înscriși aproximativ 2,9 milioane de elevi, ceea ce înseamnă că numărul celor cu medii peste 8,50, potrivit datelor oficiale ale ministerului Educației, este în jur de 18,2%. Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional. De asemenea, se mai acordă elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de minister. Amintim că, la finalul anului școlar 2020-2021, numărul total de beneficiari de burse școlare, acordate conform OMECTS nr. 5576/2011, a fost de:

  • 2.884 beneficiari pentru bursa de performanță,
  • 532.810 de beneficiari pentru bursa de merit,
  • 31.857 de beneficiari pentru bursa de studiu,
  • 156.038 beneficiari pentru bursa de ajutor social.

Datele au fost făcute publice de Ministerul Educației în nota de fundamentare de la o hotărâre de guvern prin care vrea să modifice cuantumurile minime ale burselor.

„Față de estimările realizate de inspectoratele școlare la finalul anului 2020, bazate pe rezultatele anului școlar anterior, s-a observat o creștere a numărului de beneficiari ai burselor de merit cu 152.360 de beneficiari. Totodată, centralizând datele referitoare la rezultatele școlare ale elevilor pe tranșe de medie, rezultă un număr de 346.698 elevi care au obținut media anuală mai mare sau egală cu 9.50”, se arată în proiectul de hotărâre.