Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” prezintă astăzi, începând cu ora 19:00, la Palatul “Marincu” (Muzeul de Artă) din municipiul Calafat, concertul inaugural al stagiunii muzicale ce se va desfășura sub genericul “Calafat, oraș-port al muzicii clasice”.
Stagiunea de concerte a municipiului Calafat va fi susținută de Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Оltenia“ (dirijor Ivan Iliev), precum și de alte formații instrumentale din cadrul Filarmonicii craiovene. Ca urmare a parteneriatului încheiat între Filarmonica “Oltenia” Craiova și Primăria Municipiului Calafat, concertele programate în stagiunea de muzică clasică se adresează locuitorilor din orașul Calafat, în special comunității de intelectuali care manifestă în mod consecvent interes și dorință de a participa la evenimente culturale de înaltă ținută artistică.
Calafat, al doilea muncipiu doljean care beneficiază de o stagiune de muzică clasică
Astfel, municipiul Calafat devine, după municipiul Craiova, cel de-al doilea oraș din județul Dolj care beneficiază de o stagiune de muzică clasică susținută de un ansamblu orchestral profesionist, respectiv Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” din Craiova, alături de alte grupuri și formații instrumentale și vocale ce reprezintă prestigioasa instituție de concerte craioveană.
Obiectivele proiectului vizează susținerea de concerte de muzică clasică pentru locuitorii municipiului Calafat, axate pe punerea în valoare a celor mai importante compoziții instrumentale din perioadele barocă, clasică, romantică, neoclasică. De asemenea, vor fi prezentate periodic concerte de educație și de cultură muzicală în municipiul Calafat, a căror adresabilitate directă și programe tematice au ca grupuri de referință elevii din ciclurile primar și gimnazial.
În programul din această seară a fost inclusă Suita “Abdelazer”- Henry Purcel şi “Stabat Mater” – Giovanni Battista Pergolesi. Soliste sunt Alexandra Iosub – soprano şi Mihaela Popa – alto.
Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia”
Înfiinţată în anul 1957, Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” era specializată, la începuturile existenţei sale, în promovarea muzicii preclasice şi clasice. În prezent, repertoriul orchestrei s-a extins şi s-a diversificat considerabil prin includerea unor titluri reprezentative pentru creaţia muzicală contemporană. Orchestra de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” a întreprins numeroase turnee internaţionale, concertele susţinute în Italia, Franţa, Germania, Olanda, Bulgaria fiind unanim apreciate de către public şi critica de specialitate. De asemenea, ansamblul a înregistrat LP-uri și CD-uri, în colaborare cu o serie de case de discuri din România, Bulgaria, Germania şi Elveţia.
Dirijorul Ivan Iliev
Născut în anul 1969, în Bulgaria, Ivan Iliev a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia; s-a perfecţionat în domeniul dirijatului de orchestră cu profesorii Michael Esselstrom (la Indiana University, 2003), Victor Yampolsky (la Northwestern University) şi Julian Shew (la Universitatea de Stat din Louisiana). Studiile postuniversitare le-a absolvit, de asemenea, în SUA, ca licenţiat al Universităţii din Indiana; în perioada 2006 – 2008 a urmat programul de studii doctorale al Universităţii de Stat din Louisiana, susţinând apoi teza de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Sofia. În calitate de dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei Naţionale de Muzică din Sofia şi ca dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Plevna a susţinut concerte acoperind o mare varietate de repertorii, valoarea performanţelor sale profesionale fiind unanim recunoscută de public şi de criticii de specialitate.
Soprana Alexandra Iosub
Născută în anul 1990, Alexandra Iosub a fost iniţiată în tainele muzicii de la frageda vârstă de cinci ani, când tatăl său, dirijorul şi profesorul Alexandru Iosub, i-a pus pentru prima oară vioara în mână. A continuat studiul muzicii în cadrul Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova. După absolvirea Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, a devenit membră a Corului Operei Române din Craiova, unde interpretează inclusiv roluri solistice. Totodată, colaborează cu Filarmonica “Oltenia” din Craiova, acordând o atenţie specială repertoriului vocal-simfonic.
Mezzosoprana Mihaela Popa
Născută la Iaşi, în anul 1967, Mihaela Popa a absolvit mai întâi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, secţia canto clasic (promoţia 1987), apoi secţia Interpretare muzicală – Canto a Departamentului de Muzică – Facultatea de Litere – Universitatea din Craiova (2009). Mezzosoprana Mihaela Popa a activat, între 1986 şi 2013, în cadrul Teatrului Liric „Elena Teodorini” (astăzi, Opera Română Craiova), la început ca artist liric, iar începând cu 2003 deţinând statutul de solistă vocală. Din anul 2013 deţine funcţia de artist liric în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, unde interpretează frecvent partituri solistice din repertoriul vocal-simfonic.