Victor Ponta a transmis planul de măsuri pentru începerea anului şcolar 2013-2014

0
355
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a convocat ieri o videoconferinţă cu autorităţile din teritoriu care au în responsabilitate deschiderea anului şcolar, el solicitându-le reprezentanţilor autorităţilor locale să măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă pentru elevi. „Trebuie să încercăm să dăm un mesaj de normalitate şi echilibru într-o atmosferă extrem de tensionată şi din ce în ce mai tulburată de tot felul de alte evenimente”, a declarat Victor Ponta în cadrul videoconferinţei la care au luat parte şi autorităţile publice doljene care au în responsabilitate deschiderea noului an şcolar, în data de 16 septembrie.

Dotarea şcolilor, starea infrastructurii acestora şi achiziţia de microbuze pentru transportul elevilor sunt în responsabilitatea autorităţilor locale, iar “de profesori, manuale şi de ce se învaţă” se ocupă” Ministerul Educaţiei, a anunţat premierul Victor Ponta, în cadrul videoconferinţei de ieri: “Partea de infrastructură este responsabilitatea celor care administrează şcoală, adică autorităţile locale. Cum arată şcoală, cum se fac reparaţiile, tot ceea ce ţine de infrastructură este în responsabilitatea şi în dreptul autorităţilor locale. Cred că e un lucru bun şi în această direcţie trebuie să eliminăm cât mai mult suprapunerea şi birocraţia între Ministerul Educaţiei Naţionale şi autorităţile locale”.

Admiterea la liceu, modificată

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat în cadrul videoconferinţei de ieri că se schimbă formula de calcul a mediei de admitere la liceu. Astfel, începând din acest an, în admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75%, faţă de 50% cât a fost pană acum, iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25%. Pricopie a precizat că decizia a fost luată în urma rezultatelor de la Evaluarea Naţională 2013, care “au relevat diferenţe notabile între mediile, mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile, mai mici, obţinute de aceştia la Evaluarea Naţionala”, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. De asemenea, ministrul a solicitat ca în aceste unităţi de învăţământ să se facă verificări astfel încât să se dea o explicaţie cu privire la discrepanţele existente între notele la clasă şi cele de la examen. Acesta susţine că o situaţie îngrijorătoare o reprezintă şi faptul că 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Naţională, nu au reuşit să obţină minim 5, iar o parte a elevilor se încadrează în sfera analfabetismului funcţional.

Sancţiuni pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la liceu

Din evidenţele Ministerului Educaţiei, 7 la sută dintre absolvenţii de clasa a 8-a nu s-au mai înscris la liceu. Inspectorii şcolari au fost solicitaţi să ia în evidenţă fiecare caz şi să afle motivul pentru care aceşti elevi au întrerupt învăţământul obligatoriu de 10 clase. De asemenea, tot inspectorilor şcolari le revine responsabilitatea de a convinge părinţii să-i trimită pe elevi la şcoală. În cazul în care părinţii refuză acest lucru, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a mai spus ieri că trebuie aplicată legea în sensul de a-i amenda pe părinţi. La trecerea de la clasa a 8-a la clasa a 9-a avem 8% dintre copii neînscrişi în clasa a noua. Am cerut inspectorilor şcolari să identifice fiecare caz în parte şi să solicite părinţilor înscrierea în învăţământul obligatoriu. Dacă nu se întâmplă acest lucru, va trebui să aplicăm legea, respectiv să amendăm părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală”, a adăugat Pricopie. De asemenea, ministrul Educaţiei a menţionat că nu sunt probleme semnificative legate de cadrele didactice, cu manualele sau cu mobilierul la clasele pregătitoare.

Firmele private de pază în şcoli, scoase din joc

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor de Interne, Administraţiei şi Educaţiei să elaboreze un plan naţional de acţiune având ca scop creşterea siguranţei în mediul şcolar şi colaborarea mai bună între autorităţile locale şi şcolare pe de-o parte, şi Poliţie şi Jandarmerie pe de altă parte. “Degeaba avem profesori buni sau manuale bune, degeaba avem şcoli curate sau vopsite dacă există o stare de nesiguranţă sau dacă avem violenţă în creştere în şcoli, dacă părinţii îşi duc sau îşi iau de la şcoală copiii cu teamă că cine ştie ce s-a întâmplat”, a atras atenţia Victor Ponta. În ceea ce priveşte firmele private de pază în şcoli, premierul şi ministrul Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, au anunţat că Guvernul va analiza oportunitatea eliminării finanţării acestora, resursele bugetare urmând a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi şi poliţişti pentru paza şcolilor. “Împreună cu ministerul Educaţiei aş vrea ca, în perioada imediat următoare, să facem o analiză simplă, să vedem câte şcoli au contracte de pază cu firme private de pază şi care sunt sumele care se plătesc din bugetul public, din bugetul consolidat pentru aceste firme de pază şi dacă nu cumva ar fi mai bine, ar fi eficient să facem cu Jandarmeria sau cu Poliţia sau cu Poliţia Locală şi dacă nu cumva de sumele alea poate suplimentăm personalul la Jandarmerie sau la Poliţie”, a declarat ministrul Administraţiei Publice, Liviu Dragnea.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Internelor, Radu Stroe, în anul şcolar 2012-2013 actele de violenţă în unităţile de învăţământ au scăzut nesemnificativ, cu 1,4 la sută. Paza umană a fost asigurată în şcoli doar în proporţie de 20-21 la sută din necesar, în timp ce aproximativ şapte la sută dintre şcoli nu erau împrejmuite.