Vacanță plăcută pentru copii, la Muzeul Olteniei!

0
469

Vacanţa de vară a început şi nu ştii ce să-i propui copilului tău să facă pentru a-şi umple timpul? Dacă n-ai posibilităţi financiare să-l duci la activităţi care presupun o cheltuială în plus, o alternativă – în funcție de preferinţele şi talentele lui – sunt programele special create de Muzeul Olteniei, gata să-i primească pe copii pentru ca aceştia să se apropie mai mult ce tot ceea ce înseamnă artă, dar și de istorie ori tradiții populare. Nu numai că vor învăţa ceva nou sau vor aprofunda ceea ce au deprins deja, ci vor fi înconjurați de alţi copii cu care pot socializa şi vor fi supravegheați de specialiștii instituției. Ateliere creativ-educative gratuite se derulează, luna aceasta, atât la Secția de Istorie-Arheologie, cât și la Secția de Etnografie, unde elevii vor crea bijuterii, picta și sculpta în lemn sau învăța să realizeze icoane. Vacanța de vară poate fi, așadar, un prilej minunat pentru a profita din plin de timpul liber: copiii vor face ce le place și își vor şlefui talentul!

„Prietenii Istoriei” se întâlnesc de patru ori pe săptămână!

Propuse ca o modalitate practică de petrecere a timpului liber pentru copii, atelierele creative de cunoaştere „Prietenii Istoriei” au și un important rol educativ, abordând tematici diverse şi atractive și ajutându-i să-și dezvolte cunoștințe de istorie și artă. Atelierele se desfășoară în perioada 3-27 iulie 2018, la Secția de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr.14), și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani.

În fiecare zi de marți și miercuri, începând cu ora 9.30, în cadrul atelierului „Mânuțe pricepute” (coordonat de muzeografii Popescu Valentina și Popescu Irina), cei mici au ocazia de a se exprima plastic utilizând materiale, instrumente şi tehnici variate. „Arta în preistorie”, sub coordonarea acelorași muzeografi, le dă ocazia – joia, începând cu ora 9.30 – să realizeze picturi reprezentative din perioada artei parietale. La cel de-al treilea atelier, „Creație bijuterii” (coordonator: Gherban Adina, muzeograf), care se derulează în fiecare vineri, începând cu ora 9.30, copiii dau frâu liber imaginației şi creează obiecte de podoabă istorică – cercei, brățări, coliere, inele.

Fascinantă călătorie în lumea meșteșugurilor tradiționale

Și Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei propune copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, în perioada vacanței de vară, o fascinantă călătorie în lumea satului românesc, prin organizarea de ateliere de meşteşuguri tradiţionale. „Ne vom juca, vom experimenta și vom învăța despre tainele și diversitatea lumii arhaice, vom afla lucruri noi despre materialele și tehnicile folosite de bunii şi străbunii noştri, vom poposi la povești despre Facerea Lumii, vom descoperi și cunoaște povestea lutului, lemnului, a icoanelor și a mărgelelor, iar, la final, vom deveni… adevărați meșteri populari!”, le spun copiilor reprezentanții instituției

Atelierele au loc din 25 iunie până pe 9 septembrie 2018, în spațiul interactiv de la Casa Băniei (strada „Matei Basarab” nr. 16), timp în care participanții sunt implicați în „activităţi de cunoaştere și deprindere a unor meșteșuguri tradiționale românești, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de meșteri care încă păstrează tainele ocupațiilor tradiționale din lumea satului oltenesc”. Propuse sunt atelierele de sculptură în lemn (coordonator: prof. Ionuț Smarandache) – luni (orele 9.00-11.00) și miercuri (11.30-13.30); iconărit și pictură pe sticlă (coordonator: prof. Cătălin Ostroveanu) – marți (9.00-11.00) și miercuri (9.00-11.00); bijuterii hand-made (coordonator: prof. Costinela Iacob) – joi (11.30-13.30); pictură pe lemn (coordonator: artist plastic Doru Dragomir) – duminică (12.00-14.00). Participarea este gratuită, iar materialele necesare derulării atelierele sunt asigurate de Muzeul Olteniei.