România va găzdui anul viitor summitul „Iniţiativei celor Trei Mări”

0
406

klaus-iohannis-varsovia-Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat, ieri, că România va fi în 2018 gazda summitului „Iniţiativei celor Trei Mări”, menţionând că şefii de state prezenţi la Varşovia au acceptat deja invitaţia. Iohannis ia în calcul şi prezenţa unui invitat din afara celor 12 state.

Anul acesta, summitul s-a desfăşurat la Varşovia, acolo unde a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. La reuniune au participat şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. În calitate de invitat special, la summit a fost prezent şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

„Iniţiativa celor Trei Mări” urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului”, a explicat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a afirmat că vor fi stabilite obiective comune ale celor 12 state, care vor fi însă integrate în obiectivele Uniunii Europene. „Am invitat participanţii să facem acest summit anul viitor în România şi a fost o invitaţie care a fost imediat acceptată. (…) Vom contura câteva obiective împreună şi cu ceilalţi. Nu dorim să dezvoltăm iniţiative care ne separă de restul Uniunii Europene. Noi vrem să dezvoltăm iniţiative care ajută ţările noastre, dar care se integrează perfect în obiectivele mari ale Uniunii Europene. Deci dacă avem obiective, da, dorim să ave şi noi parte de proiecte care dezvoltă infrastructura românească, dorim şi noi să contribuim şi să beneficiem de securitate energetică. Toate acestea sunt şi obiectivele noastre”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că pentru a avea securitate energetică este nevoie şi de ”disponibilitate”, fiind necesar ca România să profite de ofertele de pe piaţa de energie. Acesta a mai subliniat că în acest moment o mare parte din Uniunea Europeană depinde totuşi de gazul rusesc.

„După părerea mea, trebuie să fim foarte realişti şi să ne gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică trebuie să avem disponibilitate energetică, adică trebuie să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piaţă şi în acest fel să obţinem în final condiţii foarte bune pentru economiile noastre şi nu cred că trebuie să se teamă cineva de această nouă ofertă de gaz lichefiat. Dacă condiţiile de preţ, de livrare sunt bune şi se încadrează în normele noastre atunci este o sursă în plus şi discuţia este mai veche în UE, aici România nu neapărat, dar mare parte din UE depinde foarte mult de gazul rusesc. Ori dacă această dependenţă ar scădea printr-o altă ofertă dacă este bună atunci toată lumea are de câştigat. Cu cât mai multe oferte cu atât este mai avantajat consumatorul”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă ia în calcul o organizare a summitului care să includă şi un invitat special din afara celor 12 state, Iohannis a replicat: „Sigur, se poate antama aşa ceva. Putem să ne gândim la aşa ceva”.