Muzeul Olteniei va redeschide, mâine, școala de vară „Bios Art în vacanță”

0
794

Pentru că anul trecut s-a bucurat de mare succes la public, o mulțime de copii, dar și adulți, exersându-și îndemânarea și dezvoltându-și creativitatea la ateliere, Muzeul Olteniei redeschide școala de vară „Bios Art în vacanță”. Proiectul cultural-educativ se va desfășura până spre jumătatea lunii septembrie, aproximativ 60 de persoane exprimându-și până acum dorința de a frecventa cursurile. Pentru a-i familiariza pe viitorii participanți cu materialele şi tehnicile utilizate în cadrul acestor ateliere creative și a-i ajuta să opteze pentru unul dintre cele șase module, Muzeul Olteniei a organizat, joi, un work-shop. Primul atelier – și unul dintre cele mai solicitate –, de modelaj în lut, urmează să înceapă chiar mâine dimineață!

Modelaj în lut, decoupage și quilling, creaţie animăluţe din fetru, ateliere eco, lucru manual pe etamină / realizare de animăluţe din mărgele, linogravură – acestea sunt atelierele propuse de Secția de Științele Naturii spre a se desfășura în cadrul școlii de vară „Bios Art în vacanță”.

«Secția noastră este deschisă publicului vizitator de absolut toate categoriile de vârstă. Tocmai de aceea și școala de vară primește cursanți de toate vârstele. Anul trecut am avut printre noi o doamnă care ne-a dat o adevărată lecție de viață – Floarea Mitea, de 78 de ani, care a fost constant permanentă la aceste ateliere. Pe de altă parte, o bună parte din părinții sau bunicii însoțitori ai copiilor au devenit, pe parcurs, membri ai școlii de vară. Așa că vă rog frumos să nu aveți rețineri. Sunteți bineveniți la ateliere, indiferent de vârsta pe care o aveți!», le-a spus muzeograful Lila Gima, coordonatorul proiectului, participanților de work-shop-ul de săptămâna trecută.

Principalul scop al acestor ateliere este de a stimula creativitatea, îndeosebi la preșcolari, dar și adulților, a mai spus specialistul muzeograf. «Ceea ce mă bucură cel mai mult este că cei mici interacționează. Există o mare mulțumire și când părinții și bunicii răspund pozitiv la genul acesta de activități și se implică – lucrează alături de cei mici sau chiar fac propriile lucrări, iar ulterior le includem în expoziția finală. Însă faptul că aceste ateliere le stimulează creativitatea este, de fapt, cea mai mare satisfacție», a declarat Lila Gima.

La fiecare dintre ateliere, cursanții vor avea parte de două prezentări multimedia, de 15-20 de minute, susținute de specialiști și voluntari ai Muzeului Olteniei, cu informații atractive despre patrimoniul Secției de Științele Naturii. În partea a doua, timp de aproximativ o oră și un sfert, se va desfășura atelierul propriu-zis. Fiecare modul va dura cinci săptămâni, ultimul fiind rezervat festivității de premiere a celor mai reușite și inedite creații.

Primul atelier – și unul dintre cele mai solicitate de public, alături de cel de decopupage și quilling – este cel de modelaj în lut, care, de altfel, va și deschise, mâine dimineață, ora 9.00, ediția din acest an a Școlii de vară „Bios Art în vacanță”.

Programul atelierelor:

  • Atelier de modelaj în lut: 8 iulie – 5 august, săptămânal, marți, orele 9.00-10.30;
  • Atelier de decopuage și quilling: 10 iulie – 7 august, săptămânal, joi, orele 9.00-10.30;
  • Atelier de creație animăluțe din fetru: 12 august – 9 septembrie, săptămânal, marți, orele 9.00 -10.30;
  • Atelier eco (utilizarea unor materiale luate din natură): 12 august – 9 septembrie, săptămânal, marți, orele 11.00-12.30;
  • Atelier de modele zoomorfe (lucru manual pe etamină și realizare de animăluțe din mărgele): 14 august – 11 septembrie, săptămânal, joi, orele 9.00-10.30;
  • Atelier de linogravură: 14 august – 11 septembrie, săptămânal, joi, orele 11.00-12.30.