Marina italiană este aproape singură în lupta împotriva afluxului de imigranți care încearcă să debarce pe coastele europene și, de la cartierul său general din Roma, ea face apel la ajutor din partea celorlalte țări ale Uniunii Europene, relatează AFP. „Este o sarcină nesustenabilă pentru un singur stat membru” al UE, estimează comandantul-șef al Marinei italiene, amiralul Filippo Maria Foffi. „Avem nevoie de un angajament sporit al tuturor statelor membre ale UE pentru ameliorarea controlului la frontierele UE”, a adăugat el.
În octombrie 2013, la câteva zile după drama de la Lampedusa, în care și-au pierdut viața peste 360 de imigranți, Italia a lansat operațiunea „Mare Nostrum”, în încercarea de a-i salva pe imigranții plecați de pe coastele libiene către Europa la bordul unor ambarcațiuni improvizate. Într-un interval de mai puțin de opt luni, 73.686 de persoane au fost salvate, respectiv în medie 270 pe zi. Numai ea singură, Marina italiană a salvat aproape 50.000 de persoane, în principal provenite din Siria și Africa sub-sahariană, în marea lor majoritate bărbați, dar și femei (10%) și peste 6.000 de copii.
„Nu trimitem înapoi nici un vapor” pe mare, a dat asigurări amiralul Foffi, explicând că Marina italiană trebuie să se apropie cu ambarcațiuni ușoare deoarece vapoarele sunt atât supraîncărcate și de precare încât există în orice moment riscul ca ele să se scufunde. Numărul imigranților sosiți crește continuu: peste 66.000 de la începutul acestui an, potrivit autorităților, față de aproape 43.000 în tot anul 2013.