Inaugurată pe data de 19 aprilie a.c., cu o expoziţie de pictură a artistei Aurora Speranţa, urmată, pe 26 mai, de „personala” semnată Vasile Buz, Galeria de Artă „Ion Ţuculescu” din incinta Palatului Administrativ Dolj şi-a înfrumuseţat, din nou, simezele. Unele primitoare, de altfel, deşi spaţiul nu este tocmai generos, cum, din păcate, nici accesul nu îi este tocmai la îndemână publicului larg. Totuşi, un „colţ al artei”, cum a numit prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, galeria ce poartă numele unuia dintre cei mai reprezentativi pictori români ai secolului trecut. Şi nu întâmplător: debutul expoziţional al lui Ion Ţuculescu a fost semnalat de presa vremii în urma expoziţiei organizate pe când acesta era încă elev, în 1925, în sala de recepţii a Palatului Administrativ al judeţului Dolj.
De această dată, galeria invită la o expoziţie de ceramică a artistului Cristian Dincă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, din 1992 profesor la Catedra de Arte Plastice (Secţia Ceramică) a Liceului de Artă „Marin Sorescu”. Cristian Dincă prezintă o selecţie de 13 lucrări din expoziţia personală de artă decorativă pe care a vernisat-o, pe 15 aprilie a.c., la Galeria „Arta” a U.A.P. „Îl cunosc de trei decenii. Iată-l ajuns la maturitate, cu un palmares artistic remarcabil. Ne bucurăm şi ne mândrim pentru că, într-un fel, descoperirea lui ca artist a făcut-o Muzeul de Artă din Craiova, care l-a invitat la primul Salon Anual al Artiştilor Plastici Olteni, în 1993, deşi el debutase încă de pe băncile facultăţii”, a menţionat la vernisajul de ieri Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova.
Născut la 24 august 1967, în comuna Iancu Jianu, satul Dobriceni, din judeţul Olt, Cristian Dincă a urmat cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, absolvind în 1985, apoi pe cele ale Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj Napoca (promoţia 1992). A fost remarcat la început pentru grafica şi pictura sa, artistul dedicându-şi ceramicii abia ultimii ani ai creaţiei. „În general, ceramica din porţelan este extrem de dificilă, mai ales cea cu foiţă de aur, care dă o anumită nobleţe compoziţiilor lui Cristian Dincă. Foarte multe dintre motivele regăsite în aceste lucrări au trecut din pictură în grafică şi din grafica în arta sa decorativă, pe parcursul a aproape 30 de ani de creaţie artistică: al arcadelor, al porţilor, al războinicului sau călăreţului”, a adăugat Rogneanu. Totodată, domnia sa a remarcat „modul de expunere, de prezentare a compoziţiilor, artistul folosind suportul de sticlă şi o ramă ce aminteşte de vechile rame ale icoanelor tradiţionale româneşti”.
De-a lungul carierei sale, Cristian Dincă a mai avut expoziţii personale la Galeria „Arta” a U.A.P. din Craiova (2001, 2002) şi la Galeria „Artis” din Râmnicu Vâlcea (2010), a participat la expoziţii naţionale şi internaţionale (Macedonia, Italia, Belgia, Bulgaria). A primit Premiul Salonului Anual al Artiştilor Plastici Olteni (1996), Premiul Salonului Municipal de Artă Plastică, Craiova (2003) şi Premiul pentru Artă Decorativă al Salonului Municipal de Artă Plastică, Craiova (2008).