Spital de 200 de milioane de euro la Craiova în parteneriat public-privat

2
332

Un spital cu o capacitate de 300 de paturi, care să asigure pacienţilor asistenţă medicală de urgenţă unitară, de investigaţie, diagnosticare şi tratare şi condiţii optime de spitalizare ar putea fi construit la Craiova în cadrul unui parteneriat public-privat între Consiliul Judeţean Dolj şi firma VAMED Standortenwicklung und Engineering GmbH&Co KG şi VAMED Romania SRL, deja prezentă în peste 50 de ţări. Partenerul privat a trimis administraţiei judeţene o scrisoare de intenţie prin care face o propunere de investiţie în valoare de 200 de milioane de euro, Consiliul Judeţean urmând să asigure în proiect terenul pe care se va construi, infrastructura şi utilităţile necesare funcţionării unităţii sanitare. Spitalul de Urgenţă şi de Traumatologie va putea prelua cazuri complexe, pacienţi cu traumatisme majore şi urgenţe şi va beneficia şi un heliport.

Ion Prioteasa

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a făcut publică scrisoarea de intenţie trimisă de conducerea firmei VAMED, conturând astfel premisele înfiinţării Spitalului de Urgenţă şi Traumatologie la Craiova. „În acest moment, vă anunţ că un proiect, în care Consiliul Judeţean Dolj s-a implicat, începe să se concretizeze. Purtăm discuţii de la începutul anului cu liderul spitalelor din Uniunea Europeană, VAMED, firmă prezentă în peste 50 de ţări, inclusiv în cunoscuta Clinică AKH din Viena, şi, la acest moment suntem în posesia scrisorii de intenţie prin care această renumită firmă, propune construirea împreună cu administraţia judeţeană a unui spital cu o capacitate de 300 de paturi la Craiova, în cadrul unui parteneriat public-privat. Este vorba despre o  investiţie de 200 de milioane de euro, în care noi venim cu terenurile, circa 10-12 hectare, infrastructrura şi utilităţile necesare funcţionării unităţii”, a declarat Ion Prioteasa.

„Fiecare cetăţean de rând va putea beneficia de servicii medicale”

Spitalul care ar deveni un punct de reper nu doar pentru doljeni ci pentru întreaga regiune a Olteniei, ar urma să funcţioneze în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate. Aici, oamenii ar avea posibilitatea de să-şi rezolve orice problemă, fără a mai merge de la un centru medical la altul. “Unitatea va opera în sistem public pentru ca fiecare cetăţean de rând să poată beneficia de serviciile oferite, cu asigurarea medicală. Foarte important, spitalul este conceput ca un centru autonom şi compact care asigură servicii unitare de investigaţii, diagnosticare şi tratament şi de înaltă performanţă cu o abordare multidisciplinară”, a mai spus preşedintele CJ Dolj care a accentuat necesitatea realizării acestui obiectiv în situaţia în care „sistemul sanitar românesc este în criză din cauza subfinanţării, a tehnologiei învechite, şi a lipsei de personal pentru că medicii au plecat în străinătate cu salarii mai bune”, stare ce se resimte şi la nivelul judeţului Dolj.

Spitalul de la Craiova, partener al Clinicii AKH din Viena

În 2011, peste 20.000 de români au plecat să se trateze în străinătate, în spitale performante, cum este Clinica AKH din Viena, recunoscută pentru calitatea serviciilor şi performanţele medicilor de aici. Odată funcţional spitalul de la Craiova s-ar integra în reţeaua de unităţi sanitare manageriate de VAMED, din care face parte şi AKH Viena, proiectul de la având ca ţintă obţinerea statutului de spital-partener al unităţii din Viena. „Obiectivul proiectului de înfiinţare a Spitalului de Urgenţă şi Traumatologie la Craiova este ca unitatea să devină secţie şi partener al unităţii AKH din Viena. În felul acesta, doctorii care trebuie să facă doctorat să-şi dea grade vor fi transferaţi în stagii de practică la Craiova pe perioade de 3-6 luni şi în acest fel vom avea şi medici de elită care să opereze la Craiova”, a mai spus Ion Prioteasa. Acesta a explicat că obiectivul va fi cel mai probabil amplasat pe terenurile pe care Consiliul Judeţean Dolj le deţine în jurul aeroportului din Craiova „cu atenţia deosebită de a nu fragmenta terenul de acolo şi nici de a crea probleme cu restricţiile care se pun în jurul unui aeroport”.

Proiectul va intra în şedinţa CJ Dolj

Potrivit şefului administraţiei judeţene, în şedinţa de la sfârşitul acestei luni, consilierii judeţeni vor avea pe masă un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Spitalului de Urgenţă şi Traumatologie Craiova pentru a începe fazele necesare până la materializarea proiectului. Ion Prioteasa mizează pe faptul că importanţa unei astfel de investiţii va fi înţeleasă de colegi. „Avem nevoie de multe studii şi multe aprobări, este un drum anevoios, sper ca toată lumea va înţelege că nu e un spital al lui Prioteasa, ci e o investiţie a craiovenilor, doljenilor şi oltenilor şi a României, deci  n-ar trebui să aibă rezerve. Daţi-mi voie să cred că toată lumea va reacţiona normal pentru că avem nevoie de spital în această zonă. După proiecte de drumuri, investiţiile în cultură şi aeroport, acesta devine cel mai important proiect al CJ Dolj şi cu un impact major la nivelul populaţiei din Dolj”, a afirmat preşedintele CJ Dolj. La şedinţa Consiliului Judeţean vor fi invitaţi şi reprezentanţii VAMED pentru ca cele două părţi să discute mai multe detalii.

***

Un alt proiect de înfiinţare a unei unităţi sanitare moderne la Craiova există şi în programul Ministerului Sănătăţii, către care Consiliul Judeţean Dolj a predat un teren cu această destinaţie. „Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dolj s-au dat 7 ha în proprietatea statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii care ar trebui să fie folosite în cadrul unui parteneriat public-privat pentru construirea unui Spital de Urgenţă pentru Oltenia, cu circa 800 de paturi, cum am ştiut iniţial. Proiectul este in curtea Ministerului, nu mai avem cunoştinţă de modul în care se va acţiona în continuare. Dacă se va face şi acesta cu atât mai bine pentru olteni. Noi am pus o clauză, însă. Dacă în cinci ani de la predarea terenului nu se va construi nimic, suprafaţa revine administraţiei judeţene pentru a vedea ce facem mai departe cu ea..

***

„Oamenii privesc cu teamă ceea ce se intâmplă cu  unităţile sanitare de la Iaşi, Timişoara, Cluj, Tg-Mureş pentru că sănătatea lor depinde de serviciile de aici. Cred că din momentul în care vom realiza acest obiectiv nu vom mai privi cu frică spre localităţile de care v-am amintit ci întreaga Românie va sta cu ochii pe noi.

 

Comments are closed.