Managerii spitalelor craiovene, nemulţumiţi de finanţarea pe anul 2011

0
329

Sumele de bani alocate anul acesta spitalelor din Craiova sunt insuficiente în opinia celor aflaţi în fruntea unităţilor sanitare. Deşi abia au semnat contractele-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, managerii îşi fac deja calcule pentru o rectificare bugetară, în caz contrar anunţând încă de pe acum că spitalele vor intra în colaps financiar.

Chiar dacă suntem trecuţi bine de jumătatea anului, în România, contractele dintre casele judeţene de sănătate şi spitale pe 2011 abia ce s-au încheiat după mai multe luni de amânări. Deznodământul nu este, însă, deloc, pe placul directorilor aflaţi în fruntea unităţilor sanitare din Craiova. Aceştia se plâng că sumele de bani oferite, nu vor ajunge pentru tot restul anului şi declară că se impune încă de pe acum o rectificare bugetară.

Anul acesta, calculele legate de finanţarea unităţilor spitaliceşti s-au făcut în mare parte ţinând cont de clasificare. Practic, fiecare spital a primit bani în funcţie de categoria în care s-a poziţionat. Cum unităţile sanitare din judeţul Dolj nu s-au plasat tocmai bine în acest clasament, sumele de bani alocate au fost pe măsură.

Se aşteaptă rectificarea bugetară

Pe de altă parte, şi argumentele managerilor sunt unele de luat în seamă. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, spre exemplu, chiar dacă este unul de categoria a doua cu plan de conformare, deserveşte populaţia din cele cinci judeţe ale Olteniei. În continuare, aici sunt aduse toate cazurile grave indiferent că este vorba de afecţiuni medicale, accidente de circulaţie, agresiuni fizice sau politraumatisme.

În aceste condiţii şi numărul de pacienţi care trec lunar pragul spitalului este unul foarte mare. „În acest an suntem într-o situaţie în care contractele se fac la o valoare minimă care este stabilită în funcţie de nişte criterii şi de nişte formule de calcul. Această valoare minimă este total insuficientă pentru necesităţile spitalului şi chiar aş putea să spun pentru necesităţile Olteniei. Practic, adresabilitatea este foarte bună, numai că din punct de vedere al contractului avem destul de puţin aprobat ca internare. Ceea ce înseamnă că la un moment spitalul va fi pus în situaţia să trateze cazuri care nu sunt plătite de Casa de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, nu se mai poate asigura o calitate foarte bună a actului medical. Nu în sensul că medicii nu şi-ar mai da interesul, ci pentru că ar apărea o serie de lipsuri. Noi aşteptăm să se facă rectificare”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

La Spitalul Filantropia rămân neacoperite lunile noiembrie şi decembrie

La Spitalul Municipal Filantropia, managerul dr. George Ungureanu a anunţat că noul contract-cadru nu îi oferă o altă soluţie decât aceea de a trece la reducerea cheltuieilor, în primul rând a celor de personal. Cum altfel decât prin disponibilizări. Aşa se face că, până la sfârşitul lunii iulie a.c. va fi stabilit şi numărul celor care ar urma să părăsească spitalul. Altfel, conform calculelor realizate de conducerea unităţii sanitare, banii alocaţi nu vor ajunge decât până la sfârşitul lunii octombrie, ultimele două luni ale anului urmând să rămână neacoperite. „Nu sunt mulţumit deloc de sumele care au fost alocate anul acesta. La 2,2 milioane de lei pe lună nu ştiu cum ne vom descurca. A fost greu şi anul trecut când suma a fost de 2,7 milioane de lei. În aceste condiţii, rămân neacoperite lunile noiembrie şi decembrie. Oricum activitatea medicală e pusă în dificultate şi în celelalte luni. Acum este aproape sigur că trebuie să facem disponibilizări”, a spus dr. George Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

În opinia reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, managerii spitalelor nu au totuşi motive să se teamă că vor rămâne fără bani până la sfârşitul acestui an. „E clar că o rectificare bugetară în cazul spitalelor va fi făcută. A anunţat chiar ministrul Sănătăţii. Nu consider că ar trebui să existe temeri în rândul managerilor. Contractele au fost semnate conform normelor în vigoare”, a precizat Mihai Soare, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.