Primarul de la Braloştiţa se pregăteşte de fraudarea alegerilor

0
383

Fraudarea alegerilor reprezintă un subiect de dezbatere încă din 1990. Cu fiecare scrutin electoral metodele de fraudare a alegerilor au devenit mult mai sofisticate. Oamenii nu se dau înapoi de la nimic, cu toate că legea pedepseşte dur frauda electorală, numărul celor sancţionaţi este doar de ordinul zecilor, autorităţile în drept închizând ochii inclusiv la situaţiile flagrante. Un exemplu de pregătire al fraudării alegerilor locale îl avem în comuna Braloştiţa, unde un consilier local adună de la cetăţeni, în schimbul unei sume de bani, cărţile de identitate pentru a le folosi în ziua votului. 

De-a lungul timpului au fost create multe metode de fraudare a alegerilor. Cei care concep şi conduc efectiv acţiunile de fraudare sunt activiştii din linia a doua a filialei locale a unui partid politic şi care de obicei au complici, persoane din sfera zonei interlope locale, „oameni buni la toate” sau simpatizanţi ai partidului respectiv dotaţi cu spirit inventiv. Toţi aceşti „factori” operează în afara secţiilor de votare. În interior, cei care se dedau la fraude sunt reprezentanţi ai partidelor din secţiile de votare. Asta nu înseamnă că cei care sunt direct implicaţi, ca şi candidaţi, în alegeri nu participă la astfel de scenarii.

Consilierul PDL, Gaşpăr Marin, adună buletine de la alegători

Simţind că îi fuge pământul de sub picioare, candidatul PDL la Primăria Braloştiţa, Dumitru Amza, e în stare de orice pentru a-şi păstra funcţia încă un mandat. Aşa că s-a pus pe gândit metode de fraudare a alegerilor. Una dintre ele este aceea de a lua cărţile de identitate ale unor alegători, în schimbul unor sume de bani. Ce să facă ei cu aceste cărţi de identitate? Păi sunt două posibilităţi. Cei care nu le acordă votul vor sta acasă, şi nu îl vor ajuta pe contracandidat. Sau dacă nu sunt siguri de votul acestor cetăţeni, îi iau în ziua votului de acasă şi îi duc la secţia de votare, având astfel siguranţa că îi vor prelucra încă odată cu cine să voteze. Cel care a avut sarcina să se ocupe de acest lucru din partea PDL Braloştiţa este Marin Gaşpăr, candidat pentru funcţia de consilier local.

Sancţionat cu avertisment

Ghinionul lui a fost că Poliţia Filiaşi a fost sesizată cu privire la aceste aspecte, şi informat fiind de acest lucru, a apucat să înapoieze cărţile de identitate, din cinci luate, cu excepţia uneia. Când poliţiştii au găsit-o la el a motivat că cel căruia îi oprise cartea de identitate are datorii la barul pe care îl are în comună, şi o luase drept garanţie că acesta îi va face plata. „Poliţia Filiaşi a fost sesizată cu privire la faptul că un cetăţean de pe raza comunei Braloştiţa este în posesia mai multor cărţi de identitate ale unor cetăţeni din localitate. Echipa de cercetare s-a deplasat la faţa locului şi au găsit în posesia unui administrator de societate o carte de identitate a altui cetăţean de pe raza comunei Braloştiţa. Administratorul societăţii a motivat că i-a oprit respectivului cartea de identitate pentru că avea o datorie la el, şi dorea să aibă garanţia că şi-o va recupera. Cei doi au fost sancţionaţi cu avertisment. Echipa de cercetare a recuperat cartea de identitate şi a restituit-o deţinătorului”, a declarat comisarul şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Infracţiunile electorale se pedepsesc cu închisoare

Marin Gaşpăr, om de încredere al lui Dumitru Amza, a fost şi el chemat la poliţie marţi, 5 iunie a.c., şi a dat cu subsemnatul. Poate că promptitudinea cu care au acţionat poliţiştii îi va descuraja pe aceşti indivizi să aplice şi alte metode de fraudare a alegerilor locale, cum ar fi mita electorală, „suveica“, şi altele. Mai nou se practică metoda „foto”: intrarea în cabina de vot cu telefon mobil cu cameră pentru fotografierea votului, metodă de a dovedi, pentru a-şi încasa banii. În mediul rural se mai foloseşte şi „Biblia”. Merge la oameni nevoiaşi şi credincioşi (numele sunt date de regulă de preot, care oricum spune şi la slujbă, în biserică, cu cine trebuie votat), de preferinţă bătrâni. Contra unei sume modice cei aleşi jură cu mâna pe Biblie că vor vota cum li se indică. Oamenii trebuie să ştie că infracţiunile electorale se pedepsesc cu închisoare.