La solicitarea autorităţilor judiciare franceze – Descinderi la suspecţi de fraude cu cărţi de credit

0
556

Nouă percheziţii au fost efectuate ieri dimineaţă la membri ai clanului Curt din Slatina, dar şi la alte persoane suspectate de înşelăciune şi fraude cu cărţi de credit pe teritoriul Franţei. De altfel, la acţiunea desfăşurată de poliţiştii BCCO Craiova şi SCCO Olt şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt în baza unei comisii rogatorii a autorităţilor judiciare franceze, a participat şi o delegaţie de poliţişti din această ţară. Cele nouă persoane vizate de acţiune, toate cu antecedente penale, sunt suspectate că au creat un prejudiciu de peste 700.000 de euro şi, cel mai probabil, pe numele lor vor fi emise mandate de arestare europene.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Olt, cu sprijinul IPJ Olt şi IJJ Olt, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroului Teritorial Olt au descins, ieri, dis-de dimineaţă, la locuinţele a nouă slătineni care făceau parte dintr-un grup infracţional organizat ce se ocupa, din anul 2010, cu săvârşirea de infracţiuni cu cărţi de credit contrafăcute pe teritoriul Franţei. Potrivit anchetatorilor, suspecţii sunt Mircea Coşmeleaţă, de 31 de ani, Marius Curt, de 30 de ani, Marcel Valentin Cacoveanu, de 29 de ani, George Cosmin Memet zis Gore, de 28 de ani, Robert Curt, de 21 de ani, Iulian Anghel, de 29 de ani, Toni Curt, de 29 de ani, Sebastian Jecu, de 22 de ani şi Ion Vlad, de 44 de ani, toţi cu antecedente penale de natură judiciară, o parte dintre ei cercetaţi şi trimişi în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată comise în România. Acţiunea a fost declanşată ca urmare a cooperării judiciare internaţionale cu Tribunalul de Mare Instanţă din Lyon, autorităţile româneşti primind mai multe cereri de asistenţă judiciară internaţională, în vederea tragerii la răspundere penală a suspecţilor aflaţi  pe teritoriul statului român. Din datele strânse de poliţiştii români şi francezi a reieşit că suspecţii montau aparatură de skimming pe bancomate din Franţa, clonau carduri folosind datele respective, apoi retrăgeau fraudulos sume de bani cu care cumpărau produse scumpe, fie electronice, fie bijuterii. Acestea erau trimise în România pentru a fi valorificate, iar o altă parte din bani o foloseau membrii grupării pentru a juca la pariuri, din câte au mai stabilit anchetatorii. Valoarea prejudiciului creat prin activitatea infracţională este de peste 700.000 de euro.

În urma percheziţiilor, la care a participat o delegaţie a autorităţilor franceze formată dintr-un judecător, un procuror şi poliţişti Europol, oamenii legii au ridicat calculatoare, telefoane mobile, sume de bani şi obiecte de valoare, suspecţii fiind duşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Olt, pentru audieri şi dispunerea de măsuri legale, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.

 

La sfârşitul lunii februarie a.c., Curtea de Apel Craiova a i-a condamnat pe Mircea Coşmeleaţă, George Cosmin Memet zis Gore şi Laurenţiu Dumitrache, zis Cucuveaua, la câte 6 ani de închisoare. Cei trei au fost trimişi în judecată în septembrie 2008, pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc. Anchetatorii au reţinut în sarcina celor trei faptul că, în perioada 2007-2008, au vândut cocaină pe raza a judeţelor Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş şi în municipiul Bucureşti.