Autorităţile locale au scos din priză instalaţia de aer care răcorea Piaţa Big din Craioviţa Nouă, lăsându-i pe comercianţi să-şi salveze legumele aşa cum pot, cu sticlele de apă şi cu evantaiele. Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova susţine că oricum staţia de climatizare nu avea nici un efect, iar pe deasupra mai şi consuma foarte multă energie electrică.
Încă nu a venit arşiţa verii, că vânzătorii de legume şi fructe din Piaţa Big, din cartierul Craioviţa Nouă, au şi început lupta cu gradele. Cu transpiraţia şiroind pe tâmple, stropesc din abundenţă zecile de lugume şi fructe pe care cumpărătorii le iau doar în stare proaspătă. “Dacă nu le stropim cu apă rece, se deshidratează. Sunt legume care sunt mai rezistente, cum e varza sau vinetele, pe care mai putem să le păstrăm în aceste condiţii şi câteva zile. Dar sunt şi altele, ca roşiile şi castraveţii, care îşi evaporă apa foarte repede şi nu le mai poţi expune pentru că nu ţi le cumpără nimeni”, explica ieri un comerciant, care avea la vânzare vinete, roşii şi castraveţi. Alături, un alt vânzător, stropea cu îndemânare legături de mărar, pătrunjel şi leuştean, verdeţurile aflându-se deja într-o avansată stare de leşin.
Căpşunele sunt în pericol
Cei mai disperaţi sunt comercianţii care au scos la vânzare căpuşenele. Fructele sunt mari, aproape uriaşe, de un roşu aprins şi foarte parfumate. Aproape toţi cei care le vând garantează în faţa celui care cumpără că sunt şi deosebit de dulci, aşa că nu mai e nevoie să le mai adaugi zahăr. “Le cureţi frumos de codiţe, le speli bine şi le dai la frigider. Dacă nu o să fie bine, ne vedem, că eu stau tot aici şi mâine, şi puteţi să-mi bateţi obrazul”, e replica preferată a celui care stă în spatele cântarului. Ca să-şi ia cei 6 lei pe kilogram, omul spune că riscă foarte mult. Fără să mai pună la socoteală banii pe care îi investeşte în marfă, există şi riscul ca să piardă şi o parte din ea. Din cauza căldurii excesive, trufandalele de sezon se pot tranforma din foarte dulci în acrişoare, iar atunci sunt bune doar de aruncat.
Comercianţii au aruncat cantităţi mari de cireşe
Bătaia de cap de la căpşune este cam aceeaşi şi la tarabele cu cireşe de mai. Cu toate că sunt mari şi pietroase, aşa cum le este soiul, comercianţii se plâng că şi aceste fructe se strică la fel de uşor dacă sunt ţinute în condiţii improprii, cu temperaturi mari. La început îşi schimbă culoarea, căpătând pete maronii, apoi îşi modifică şi gustul, nemafiind bune de consum. Cei care vând acest soi de fructe în Piaţa Big spun că ei cunosc bine fenomenul, plângându-se că au aruncat chiar mai multe kilograme de cireşe până acum. Gândindu-se că vor avea clienţi pofticioşi care nu vor rezista să treacă pe lângă tarabe fără să cumpere, comercianţii au ieşit în piaţă cu cantităţi foarte mari. Ideea de a le ţine în viaţă cu apă rece a fost total lipsită de inspiraţie, dovedindu-se că în felul acesta fructele s-au alterat şi mai repede.
Pensionarii aglomerează magazinele în căutare de aer
Coşmarul din piaţă îi afectează deopotrivă şi pe cei care vin să cumpere. Chit că nu stau mai mult de câteva zeci de minute, cât timp fac un tur pe la tarabe şi se decid ce şi de unde e mai bine să-şi facă piaţa, şi această scurtă incursiune este resimţită din greu. Pensionarii îşi fac vânt cu portofelele, iar cei care se laudă că au o rezistenţă mai mare grăbesc pasul, înfierbântaţi la faţă ca nişte raci. Cei care se pierd cu firea şi simt nevoia să se răcorească niţel, se refugiază în câte unul din magazinele comerciale. Ştiind că mulţi intră doar pentru acest lucru, vânzătorii se plâng că aglomerează magazinele şi dau vina pe autorităţi că nu le crează condiţii de comerţ. E una dintre cele mai mari pieţe de cartier şi nimeni nu se îngrijeşte de noi, nu fac nimic să ne fie mai bine, ştiu doar să vină să ne ceară taxe”, a spus unul dintre vânzători.
Staţia de climatizare a stat mai mult defectă
Ceea ce nu ştiu comercianţi e faptul că această piaţă este prima şi singura piaţă din Craiova care, după reconstrucţia în urma unui incendiu devastator, în urmă cu şase ani, a fost dotată şi cu o instalaţie de climatizare. Sursa de aer a costat, la acea vreme, o sumă frumuşică, de peste 15 miliarde de lei vechi, bani care au fost luaţi din bugetul fostului de serviciu al pieţelor. Ca să evite un alt incident, autorităţile au decis totuşi să aloce aceşti bani şi să protejeze piaţa. În urma setării softului din dotare, această instalaţie ar fi trebuit să asigure în interior o temperatură de maximum 20 de grade Celsius, adică un mediu numai bun pentru legume şi fructe şi confortant pentru cumpărători. Nu s-a întâmplat aşa pentru că, la scurt timp de la montare, staţia de aer s-a defectat, iar piaţa a fost lăsată într-o baie de căldură, aşa cum este şi acum.
Ventilaţie naturală, pe bază de traforaj
Replica autorităţilor este şi mai descumpănitoare. Actulul director al SC Pieţe şi Târguri Craiova, Bogdan Apostol susţine că instalaţia există şi acum, dar că ea nu mai poate să fie pusă în funcţiune întrucât a fost doborâtă de zăpadă. “În urmă cu două ierni, a căzut foarte multă zăpadă şi jumătate din instalaţie s-a defectat. Când am pus-o în funcţiune am constatat că nu are nici un efect, nu se simte nici o îmbunătăţire în interior şi mai şi consumă şi mult curent. Aşa că am scos-o din priză”, a spus Apostol. Ca să aerisească într-un fel piaţa, autorităţile susţin că s-au întors tot la varianta naturală. Potrivit directorului SC Pieţe şi Târguri, au fost decupate trei trape de aerisire în zona cea mai înaltă a acoperişului, acolo unde este cel mai fierbinte aer. Pentru că nici aşa nu se simte vreo îmbunătăţire, autorităţile se pregătesc să mai repete operaţiunea.