Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în colaborare cu Muzeul Judeţean Gorj organizează în perioada 7-12 iunie, în Piaţa „Mihai Viteazu” din Craiova, Salonul Naţional de Fotografie-document „Satul românesc de altădată – Expresii – Spaţii – Ritmuri” – ediţia a V-a, cu tema „Oltenia în prima jumătate a secolului al XX-lea”. Deschiderea oficială are loc astăzi, ora 11.00, în prezenţa reprezentanţilor organizatorilor.
Fereastră spre o lume nostalgică, a tradiţiilor…
„Reconstituirea în imagini, din perspectiva culturală şi socială a Olteniei sfârşitului de secol al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea, părea, la început, o încercare greu de finalizat. Şi, totuşi, cele patru ediţii ale Salonului Naţional de Fotografie-document, de până acum, confirmă atât consistenţa ştiinţifică a demersului, cât şi remarcabila audienţă şi receptare din partea publicului. Această fereastră în imagini, care este Salonul, pe care o deschidem la începutul verii, ca şi cum am vrea să ne primenim, ne aduce la vedere şi spre luare aminte o lume minunată, nostalgică, o lume a tradiţiilor, un univers construit şi ordonat, transmis din generaţie în generaţie. O identitate nuanţat relevată de o sută de imagini care resuscitează felii de viaţă, de cultură. Fiecare fotografie trimite, dacă ai ochi buni să vezi şi să simţi, la o istorie, la un context social, la un destin, la un loc”, notează prof. dr. Mihai Fifor, managerul Muzeului Olteniei.
Cele patru ediţii de până acum ale Salonului au fost organizate în colaborare cu instituţii de prestigiu ştiinţific şi cultural din ţară: Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul de Etnografie Braşov, Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Muzeul Judeţean Vâlcea şi alte instituţii muzeale din Oltenia şi din ţară.
De la arhitectură şi tipuri de case la meşteşuguri şi costume populare
Conţinutul etnografic al actualului material fotografic este reprezentat de imagini tradiţionale din sudul Doljului, de la Desa, Dobridor, din Gorj, Olt şi Mehedinţi. Graţie Arhivei Fotografice a Muzeului Olteniei, publicul este întâmpinat cu reprezentări arhitecturale specifice Olteniei, tipuri de case, de porţi, de garduri, tipuri de concepere şi dispunere a spaţiului tradiţional, de interioare şi treceri simbolice ale acestuia. Alte imagini redau meşteşugurile şi ocupaţiile ale locuitorilor Olteniei de la începutul secolului al XX-lea, dar şi costume populare, împrejurările când el a fost purtat, sărbătorile ţărăneşti.
Salonul Naţional de Fotografie-document „Satul românesc de altădată – Expresii – Spaţii – Ritmuri” rămâne în Piaţa „Mihai Viteazu” până duminică, 12 iunie, iar lucrările vor putea fi văzute zilnic, între orele 9.00 şi 17.00.