Camera Agricolă Dolj întocmeşte gratuit proiecte pe Măsura 1.4.1.

0
449

Laurenţiu Ivanovici

Pentru prima dată de la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, agricultorii doljeni care deţin ferme de semisubzistenţă şi doresc să acceseze Măsura 1.4.1. „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă” primesc sprijin gratuit din partea Camerei Agricole Dolj pentru realizarea proiectelor.  „Proiectele se întocmesc, pentru prima dată, gratuit, anul acesta”, a anunţat, ieri, directorul instituţiei, Laurenţiu Ivanovici. Acesta a precizat că beneficiul vine ca urmare a unei licitaţii pentru servicii de consultanţă, câştigată de administraţia judeţeană. «Cu ajutorul Consiliului Judeţean Dolj a fost semnat, pe 1 iunie 2011, contractul cu un consorţiu, care a câştigat licitaţia pentru servicii de consultanţă gratuită din fonduri europene, prin accesarea Măsurii 143 „Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori”», a precizat şeful Camerei Agricole Dolj.

Pentru a veni în sprijinul celor interesaţi, instituţia a demarat deja o amplă acţiune de informare a fermierilor, la nivelul centrelor locale, pe care le coordonează în judeţ, dar şi în alte localităţi unde există solicitări, referitor la sprijinul gratuit privind întocmirea proiectelor.

Se munceşte peste program

Potrivit directorului Laurenţiu Ivanovici, până în prezent, Camera Agricolă Dolj a elaborat sau are în curs de elaborare peste 450 proiecte şi, dat fiind numărul mare de solicitări, în perioada următoare, specialiştii Camerei CA Dolj îşi vor prelungi programul de lucru, astfel încât toate proiectele să fie finalizate şi depuse pe parcursul sesiunii în curs. „Am constatat cu surprindere, evident în mod plăcut, că specialiştii au fost şi în week-end la serviciu. I-am găsit muncind la proiecte. Mi-au spus că au mult de lucru, iar în week-end este mai linişte şi treaba merge mai repede. Oricum, ei stau până seara târziu şi în timpul săptămânii”, a mărturisit Laurenţiu Ivanovici. „Păcat însă, că nu îi pot plăti pentru orele suplimentare. Nici măcar spor sau o primă nu le pot da. Asta este situaţia”, a adăugat directorul CA Dolj.

Condiţii de eligibilitate

Prin Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă“ se acordă sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro/an/fermă de semisubzistenţă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de cinci ani, unui singur membru al familiei, pentru aceeaşi exploataţie agricolă. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această măsură sunt persoanele fizice, în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), care desfăşoară activităţi economice, în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă îndeplineşte următoarele condiţii: are o dimensiune economică cuprinsă între 2 şi 8 UDE; este situată pe teritoriul ţării; este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol; comercializează o parte din producţia agricolă obţinută.

Întrucât cei mai mulţi dintre fermieri nu au înţeles ce şi cât înseamnă o Unitate de Dimensiune Economică (UDE), CA Dolj vine cu lămuriri. Astfel, UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole, valoarea unei astfel de unităţi fiind de 1.200 de euro. Formula de calcul a UDE, în funcţie de tipul de cultură sau animale, se diferenţiază astfel:

CULTURĂ – UDE/HA

Grâu comun – 0,28;

Orz – 0,246;

Porumb boabe – 0,213;

Cartofi – 1,174;

Sfeclă de zahăr – 0,547;

Legume proaspete, pepeni, căpşuni (în câmp) – 2,257;

Legume proaspete, pepeni, căpşuni (în spaţii protejate) – 17,481;

Ciuperci – 17,5;

Plante furajere, pajişti temporare – 0,168;

Rapiţă – 0,175;

Floarea-soarelui – 0,173;

Plantaţii de pomi şi arbuşt fructiferi – 2,125;

Viţă de vie – soiuri nobile pentru vin – 1,749;

Viţă de vie – alte soiuri pentru vin – 1,374;

Viţă de vie – struguri de masă – 1,867.

ANIMALE/PĂSĂRI – NUMĂR CAPETE – UDE/CAP

Bovine de 2 ani şi mai mari, masculi – 0,089;

Vaci de lapte – 0,261;

Oi, femele pentru reproducere – 0,008;

Capre, femele pentru reproducere – 0,033

Scroafe pentru reproducere, peste 50 kg – 0,243;

Păsări, broileri – 100 capete – 0,45;

Găini ouătoare – 100 capete – 0,596;

Curcani – 100 capete – 0,576;

Raţe – 100 capete – 0,328;

Gâşte – 100 capete – 0,878;

Stupi – 0,083.