De duminică seara, preşedintele chinez Xi Jinping se află într-o vizită de stat, de două zile –luni şi marţi- în Franţa. Anul acesta cele două ţări, Franţa şi China, sărbătoresc 60 de ani de relaţii diplomatice. Franţa a fost prima ţară occidentală, care a recunoscut China lui Mao Tze Dong şi se evocă „o relaţie specială”. Într-un interviu, apărut pe 5 mai a.c., în „Le Figaro”, Xi Jinping a făcut referiri ample la deschiderea pieţei chineze firmelor franceze, războiul din Ucraina şi „respectul pentru pace şi stabilitate în lume”. Pe aeroportul Orly, liderul chinez a fost întâmpinat de premierul francez Gabriel Attal. China şi Franţa împărtăşesc un consens larg în privinţa chestiunii palestiniene şi liderul de la Beijing a solicitat prin urmare întărirea cooperării chino-franceze pe această temă. Pentru a-şi menţine autonomia strategică faţă de SUA, care clamează pericolul chinez, Macron vrea să europenizeze dialogul cu liderul de la Beijing. A invitat pentru aceasta la Paris pe Ursula von der Leyen, care din păcate nu înţelege –prin mesajele sale- că în dialogul direct cu Beijing, liderii chinezi nu acceptă nici aluziv presiunile de nicio natură. Franţa este una din marile ţări UE care refuză să aleagă între Beijing şi Washington. După rundele de întâlniri şi dialog, derulate la Paris, Emmanuel Macron şi Xi Jinping se deplasează astăzi în Pirinei. Este a 3-a vizită de stat a preşedintelui chinez în Franţa. Turneul său european mai cuprinde Serbia şi Ungaria.
Acasă Actualitate Actualitate externă Xi Jinping la Paris: 60 de ani de „relaţie specială” între cele...
Deși unii cred că nu Voltaire , francezul, a zis asta, noi , populimea o acceptăm ca atare:
,, Pentru a afla cine te conduce, pur și simplu află cine nu are voie să critice.”
Xi a înțeles asta, dar Macron și pierduta Ursula sunt,, lemn Tănase”! Unii români știu de ce ! Nu vorbesc despre ,,românii” Iohannis, Hellvig și ,,alți români neaoși” care, precum nemțoaica Ursula născută la Bruxelles din (imigranți nemți?) înțelege perfect idish sau jediștaiș(un dialect evreo-alsacian).
Cert e că că engleza e mai prost înțeleasă decît dialectele evreiești din UE! Cum zicea actorul Dorel Vișan, participant la festivalul filmului de la Moscova:,, în Rusia vorbim rusește”! A;a că ,în Franța , Xi a vorbit pe chinește și micul Macron a înțeles pe iedișstaiș sau evreo provensal că râsul e mai mare decât pisica sălbatică, după cum a aflat el de la ,,Animal Planet”!
Comments are closed.