Au dispărut banii, a dispărut şi interesul pentru ROMAG

0
608

Guvernul a decis să închidă uzina de apă grea ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin, pe motiv de datorii – peste 200 de milioane de euro şi să cumpere apă grea, necesară eventualei deschideri a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, din Canada, unul dintre puţinele state care o mai produce. Apa grea depozitată la ROMAG PROD depăşeşte astăzi 1,2 miliarde euro, ceea ce e de luat în seamă pentru că este vorba de câteva sute de butoaie care trebuie menţinute la o temperatură constantă şi care trebuie verificate periodic pentru a confirma calitatea produsului, fiind posibile unele procese de coroziune. 

romagUzina este sucursală a Regiei Autonome Pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi avea o capacitate de 360 tone/an, producând apă grea de cea mai bună calitate. La finele lunii ianuarie a.c, RAAN a intrat în faliment, toate contractele urmând a fi denunţate, inclusiv contractele de depozitare a apei grele. Ceea ce dorim noi să spunem în acest articol ar fi că situaţia nu e una apărută peste noapte. Nicidecum… Ea este cunoscută încă din 2014, când Victor Viorel Ponta a vizitat platforma RAAN, vizită în urma căreia în martie 2015 guvernul a aprobat memorandumul “Măsuri în vederea opririi controlate a producţiei de apă grea (D2O) la RAAN“, unde se face referire inclusiv la managementul apei grele post-închidere controlată: ”proiectantul general al unităţilor de producere a apei grele – Regia Autonomă Tehnologii pentru Energie Nucleară (RATEN) –-Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Operaţiuni Nucleare (CITON) a studiului de impact impus de oprirea controlată a producţiei de apă grea şi a proiectului pentru managementul apei grele, post închidere controlată, pentru toată perioada de operare a unităţilor 1 – 4 de la CNE Cernavodă în cadrul programului nucleu de cercetare-dezvoltare derulat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”.romag1

Uzina, unicat în Europa

     Şi lucrurile au rămas aici…fără vreun demers concret…Desigur explicaţii sunt. Ele ţin de bani şi interese…şi grupuri de interese. Astăzi, la RAAN bugetul e redus, nu mai permite firmelor clientelare accesul la banii publici din care să se înfrupte după bunul plac. În perioada în care de la Bucureşti, din ministere, se alocau sume importante din buget, RAAN era atracţia firmelor cărora directorii numiţi pe criterii clientelare le plăteau pentru contractele cu firmele baronilor locali. Au dispărut banii, a dispărut şi interesul. Este mult mai profitabil, să stai în office, să eliberezi avize, să semnezi proiecte pentru energiile regenerabile sau să participi la mese rotunde în ţări îndepărtate, unde biletul de avion e destul de scump…mai ales la clasa de business. ROMAG şi Centrala de la Cernavodă, ambele exportau un ani în urmă apă grea în Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii şi Germania. Sucursala ROMAG mai producea şi apă superuşoară, azot lichefiat, aer instrumental, apă demineralizată, apă potabilă, apă distilată şi apă industrială. Uzina, unicat în Europa, era totodată cel mai mare producător de apă grea din lume, România fiind singura ţară din Europa care a dezvoltat o filieră nucleară de tip CANDU. Poate că şi de aici şi s-a tras falimentul….