Studenţii medicinişti reiau campania „Donează sânge, fii erou!”

0
719

Zilele acestea, până vineri, la Craiova se desfăşoară o amplă campanie pentru donare de sânge, organizată de studenţii medicinişti craioveni, sub sloganul „Donează sânge, fii erou!”. Campanii de acest fel au loc tot mai frecvent pe fondul lipsei unei cantităţi suficiente de sânge în spitale. Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge. Prin urmare, nu de puţine ori cantitatea de sânge colectată se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ. Este o realitate cu care medicii doljeni se confruntă, din păcate, deseori, chiar în sălile de operaţie.

Craiovenii care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă pe patul de spital sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova (CRTS), până vineri 8 mai a.c., între orele 8.00-12.00, unde Societatea Studenţilor în Medicină din Craiova (SSMC) organizează o campanie benevolă de donat sânge. La dispoziţia organizatorilor sunt puse cadre medicale specialiste în domeniu ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie.

Cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească mai multe condiţii

În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate. „În cadrul acestei campanii, tinerii studenţi cu un simţ crescut al responsabilităţii se implică activ pentru a arăta că le pasă de concetăţenii lor, mai ales că este vorba de studenţi care vor deveni medici, deci vor avea un contact permanent cu pacienţii. Se urmăreşte cu această ocazie şi informarea populaţiei craiovene, atât în rândul studenţilor, cât şi a celorlalte categorii, prin distribuirea de pliante”, a explicat Rebecca Şerban, coordonator local al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.

Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare. În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

În sprijinul pacienţilor din spitale

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare totală de 60 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie sunt determinate hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

După cum au ţinut chiar organizatorii să specifice, tinerii au astfel ocazia de a-şi ajuta concetăţenii ce necesită transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile şi cei ce necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori. «Dorim să le mulţumim tuturor celor care s-au implicat în această campanie, echipei de voluntari, fără de care această iniţiativă nu ar fi fost posibilă, precum şi persoanelor care au donat şi vor mai dona zilele următoare, pentru ca au înţeles scopul acestei campanii. Pentru viitor ne propunem ca numărul donatorilor să crească şi să depăşim această „criza” a deficitului sanguin din toate centrele româneşti», a mai spus coordonatorul local al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.