Arhive, biblioteci și muzee din Europa Centrală și de Sud-Est, interconectate digital

0
377

Arhive, biblioteci și muzee din Europa Centrală și de Sud-Est sunt interconectate digital, grație unui program implementat de Arhivele Naționale ale României, „Linking the Neighbourhood”, cu sprijinul Centrului Internațional pentru Cercetări Arhivistice – ICARUS.

„Arhivele Naționale participă la un proiect care își propune să pună alături instituții de arhive și cercetare din cuprinsul Europei în ideea de a facilita colaborarea lor și a face față erei digitale. Arhivele implementează deja de anul trecut un proiect cu asistență europeană în domeniul digitalizării și această conferință vine la timp ca să ne stimuleze activitatea noastră în acest sens”, a declarat pentru Agerpres Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României.

El a explicat că pe portalul arhivistic european www.ap.net figurează peste 140 milioane de documente, introduse online și liber accesibile, ce pot fi solicitate după cuvinte-cheie (nume de localități, de personalități, instituții). «Noi suntem inserați deocamdată în programul „Monasterium”, care conține documentele medievale. Am intrat cu o colecție documentară de la Arhivele Naționale Centrale și dorim să accelerăm această contribuție în viitor și cu colecții documentare din cuprinsul întregii țării», a precizat Drăgan.

La rândul său, Codruța Mihailovici, arhivist paleograf, a explicat că în cadrul programului Arhivele Naționale România a furnizat descrieri de documente și imagini. „Ne-au fost cerute documente foarte vechi, însă și un criteriu de colecție este elementul de autentificare, sigiliul. Avem documente vechi, dar și mai noi, ultimul este din 1910, o diplomă de conferire a unui titlu de doctor”, a spus Mihailovici.

Ea a arătat că aceste documente nu mai pot fi date în cercetare oricum și oricând și se pot folosi aceste copii informale ale documentelor. „Sunt imagini ale documentelor, dar și ale detaliilor. Sigiliile sunt fotografiate și pe față și pe verso și istoricii pot citi sursele primare, se poate face un zoom, ceea ce foarte important. Până acum am furnizat informații descrieri pentru 318 documente și peste 140 imagini, mai puține din cauza dotărilor tehnice. Proiectul continuă”, a spus Codruța Mihailovici.

Centrul Internațional pentru Cercetări Arhivistice — ICARUS este o organizație profesională internațională care și-a început activitatea în Austria, al cărei scop este acela de a reuni într-un cadru comun schimburile de experiență între state. Sunt cooptate în acest proiect peste 40 de țări și peste 100 de instituții. Din România mai participă la acest program de interconectare digitală cu țările europene Biserica Evanghelică de la Sibiu, având o arhivă foarte veche.

Aderarea Arhivelor Naționale ale României la rețeaua profesională ICARUS a fost realizată în 2010 și permite arhiviștilor români implicarea în proiecte arhivistice internaționale în cadrul programelor Uniunii Europene, participarea la discuții profesionale privind constituirea portalurilor electronice de arhivă, digitalizarea documentelor și crearea unei infrastructuri digitale a patrimoniului cultural european al arhivelor.

Un rezultat concret al acestor cooperări este constituirea deja a portalului MOM – www.monasterium.net –, o arhivă virtuală care oferă acces gratuit la documente medievale din variate fonduri și colecții europene, indiferent de locul de păstrare sau limba folosită la redactarea lor. Arhivele Naționale ale României participă, până în prezent, în cadrul proiectului „Monasterium” prin publicarea online a descrierilor și imaginilor documentelor din colecția „Peceți” și colecția „Secția Istorică”.