Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită la Craiova

0
461

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a sărbătorit, ieri, în avans, Ziua Mondială a Sănătăţii. În acest an, campania este strâns legată de siguranţa alimentaţiei, o temă de maximă importanţă în întreaga lume având în vedere că bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii.

Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 aprilie, pentru a marca înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. În Dolj, reprezentanţii DSP au organizat, ieri, o întâlnire împreună cu autorităţile locale, cabinetele de medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia „Europrotector”, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sănătăţii are în centru Siguranţa alimentaţiei, un domeniu de acţiune al sănătăţii publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecţie alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului. „Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită în fiecare an, începând cu 1948, în întreaga lume, fiind o ocazie de desfăşura diverse activităţi legate de sănătate. Anul acesta tema principală este legată de siguranţa alimentaţiei. Din fericire, de doi ani de zile în judeţul Dolj n-am avut toxiinfecţii alimentare de impact”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa microbiană, dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun, în opinia specialiştilor, întărirea sistemelor de siguranţa alimentaţiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional. În acest fel, Ziua Mondială a Sănătăţii este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianţi, personal medical dar şi consumatori, cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte. În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii are sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie”. «Pentru că anul acesta Ziua Mondială a Sănătăţii se încadrează în Săptămâna Altfel există foarte multe activităţi programate să aibă loc în şcoli şi grădiniţe. Mesajul de anul acesta este foarte frumos: „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie”. Cu toţii trebuie să cunoaştem nişte lucruri legate de igienă. Spălatul pe mâini este foarte important, la fel şi prepararea alimentelor, mai ales a celor cu potenţial de a transmite boli. Este foarte important să folosim şi o sursă de apă cât mai sigură», a declarat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul DSP Dolj.

Alimentaţia sănătoasă încurajată în şcoli şi grădiniţe

În urmă cu patru ani, în județul Dolj, era lansat un program ce are ca principal obiectiv educarea elevilor și a copiilor de la grădiniță în legătură cu o alimentație sănătoasă. «Programul „Viaţa” a apărut la momentul oportun. Patru comportamente principale au fost promovate cu ajutorul acestui proiect: un mic dejun sănătos, consumul de legume şi fructe, consumul de apă şi nu de sucuri, care sunt în continuare o problemă, şi mişcarea. Cel mai important aspect este însă, poate, educaţia pentru sănătate», a explicat dr. Cristina Ciovică (DSP). La întâlnirea de ieri, organizată de DSP Dolj a participat și Maria Vintilă, directorul Crucea Roşie filială Dolj. „Această temă a Zilei Mondiale a Sănătăţii se pliază foarte bine şi pe Săptămâna Altfel. Şi noi avem 25 de voluntari care zilele acestea merg la şcoli şi grădiniţe. Avem activităţi legate de alimentaţie sănătoasă, activităţi de educaţie umanitară şi o iniţiere în acordarea primului ajutor. De altfel, joi şi vineri, dacă vremea ne permite, vom organiza pe esplanada Teatrului Naţional o demonstraţie de prim-ajutor”.

Zi liberă pentru medici şi asistenţii medicali

Pentru cadrele medicale, ziua de 7 aprilie este considerată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Unităţile sanitare au program de zi liberă asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112. Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str. George Enescu, nr.76, bl. 15(Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl. P4. La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 20, telefon 0251/554872.