Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna a fost propus de Ministerul Sănătăţii pentru amenajarea unei clinici destinate îngrijirii pacienţilor cu tuberculoză rezistentă la tratament, investiţia fiind estimată la 600.000 de euro.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a precizat faptul că în strategia elaborată de Ministerul Sănătăţii pentru perioada 2015-2020, este prevăzută reorganizarea a două centre medicale, la nivel naţional, destinate persoanelor care suferă de forme de tuberculoză rezistente la medicamente şi care necesită condiţii speciale de tratament. „Finanţarea acestor investiţii, care trebuie să fie realizate până la finele anului 2017, va fi asigurată de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, organism internaţional înfiinţat la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, programele finanţate pentru ţara noastră derulându-se prin intermediul Fundaţiei «Romanian Angel Appeal». Am fost încântaţi de faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, din subordinea consiliului judeţean, a fost propus de minister şi de către reprezentanţii Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT) pentru a fi amenajat unul dintre aceste două centre. Este şi o confirmare a bunei pregătiri a corpului medical care îşi desfăşoară activitatea în această structură sanitară”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.
„În perioada următoare vor fi deja efectuate studii tehnice de evaluare a clădirilor”
Ion Prioteasa a mai spus că în acest sens, o echipă formată din specialişti ai fundaţiei şi ai PNPSCT a venit, luna trecută, pentru a studia îndeaproape condiţiile din unitatea noastră medicală şi posibilităţile de implementare a proiectului. „La final, recomandarea reprezentanţilor Fondului Global a fost pozitivă, astfel că în perioada următoare vor fi deja efectuate studii tehnice de evaluare a clădirilor propuse pentru funcţionarea viitoarei clinici. De altfel, conducerea fundaţiei ne-a înştiinţat că lucrează la elaborarea documentaţiei care va fi înaintată Fondului Global pentru obţinerea finanţării. Suma necesară pentru reabilitarea completă a imobilului pus la dispoziţie de spital şi pentru asigurarea dotărilor este estimată la 600.000 de euro. În acelaşi timp, şi consiliul judeţean va contribui cu acoperirea cheltuielilor neeligibile, precum diversele avize şi autorizaţii sau costurile pentru racordarea la reţelele de utilităţi. Toate aceste eforturi sunt puse în slujba pacienţilor, pentru a le asigura condiţii de îngrijire la cele mai înalte standarde în domeniu“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
„Noua structură va oferi condiţii mult îmbunătăţite”
La rândul său, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, Marius Matei, a precizat că această clinică destinată pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă, TB MDR, vine să răspundă unei necesităţi naţionale, dar va deservi cu precădere zona de sud-vest a ţării. „În prezent, aceşti bolnavi sunt trataţi într-o aripă specială a Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, însă noua structură va oferi condiţii mult îmbunătăţite, întrucât ne referim la persoane care necesită un tratament şi un regim de viaţă cu totul deosebite, persoane pentru care trebuie să asigurăm circuite separate, funcţionale şi pentru activităţile zilnice, precum şi spaţii organizate în vederea izolării corespunzătoare. Înfiinţarea clinicii urmează să fie însoţită de o legislaţie specială şi de un contract de servicii medicale încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj, specializat pentru tratamentul acestor pacienţi. Sigur că acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul pe care consiliul judeţean îl acordă anual, pentru atingerea unor standarde şi a unor indicatori de performanţă care acum ne-au recomandat pentru realizarea acestei investiţii“.