Cazanciuc: Să se înscrie pentru conducerea DIICOT cei care cred că au maturitate şi integritate

0
382

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a făcut, ieri, apel să se înscrie pentru ocuparea funcţiei de şef al DIICOT toţi procurorii care cred că au experienţa, maturitatea şi integritatea să conducă această structură.

Robert Cazanciuc

“Este o procedură deschisă, fiecare procuror are şansă. Înscrierile se închid pe 16 martie. Este o procedură strict bazată pe legea în vigoare. Din moment ce toţi procurorii au şanse să se înscrie, cred că este foarte transparentă. Toţi procurorii care respectă legea sunt invitaţi să se înscrie. Nu este nimeni dinainte stabilit. Acesta este apelul meu, să se înscrie toţi cei care cred că au experienţa, maturitatea, integritatea să poată conduce o asemenea structură. Criteriile sunt strict prevăzute în lege”, a declarat ministrul Justiţiei, care a participat la prezentarea bilanţului pe 2014 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

La prezentarea raportului de activitate al DIICOT sunt prezenţi şi vicepremierul Gabriel Oprea, şeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Ministerul Justiţiei a demarat, în 2 martie, procedura de selecţie a viitorului procuror-şef al DIICOT, data limită de depunere a dosarelor fiind 16 martie. Candidaţii care vor fi selectaţi vor susţine interviuri cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, începând din 17 martie. Procurorii care doresc să ocupe funcţia de şef al DIICOT trebuie să trimită CV-urile, însoţite de o scrisoare de intenţie, care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienţa profesională şi calităţile care îl recomandă pentru ocuparea funcţiei.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.