Parlamentul Crimeei a votat în unanimitate pentru intrarea în componenţa Rusiei

0
369

Parlamentul pro-rus al Crimeei – republică autonomă din sudul Ucrainei – a votat ieri, în unanimitate, pentru intrarea republicii în componenţa Federaţiei Ruse, relatează Reuters şi RIA Novosti. Astfel, Consiliul Suprem din Crimeea (adunarea parlamentară) a decis să adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin şi Adunării Federale a Rusiei un apel privind intrarea Crimeei în componenţa Federaţiei Ruse, se spune în decizia Parlamentului. Totodată, Legislativul Crimeei cere preşedintele Putin şi Adunării Federale a Rusiei să înceapă procedura privind aderarea Crimeei la Federaţia Rusă, ca subiect al Federaţiei, mai menţionează decizia, care intră în vigoare din momentul adoptării sale de către Parlament, notează RIA Novosti. Tot Consiliul Suprem din Crimeea a decis ca referendumul cu privire la statutul acestei republici autonome să se desfăşoare în data de 16 martie, după cum a declarat ieri presei vicepremierul guvernului republicii, Rustam Temirgaliev, citat de RIA Novosti. În replică, premierul ucrainean interimar, Arseni Iaţeniuk, a catalogat drept „ilegitimă” decizia Parlamentului din Crimeea, relatează AFP, iar despre referendumul din 16 martie a spus că „nu are nici o bază legală”.

„Referendumul a fost stabilit pentru 16 martie”, a spus Temirgaliev, indicând că alegătorii vor fi convocaţi să răspundă la două întrebări. „Prima — Sunteţi pentru includerea Crimeei în Federaţia Rusă ca subiect al Federaţiei? A doua — Sunteţi pentru revenirea la Constituţia Crimeei din 1992?” — a precizat el, potrivit RIA Novosti. În conformitate cu prevederile Constituţiei Crimeei din 1992, republica este parte a Ucrainei şi stabileşte cu aceasta relaţii în baza unor tratate şi acorduri. Mai exact, la acest referendum alegătorii vor avea posibilitatea de a alege între alipirea la Federaţia Rusă sau mai multă autonomie, a spus deputatul Grigori Ioffe. De asemenea, Temirgaliev a anunţat că în Crimeea ar putea fi adoptată rubla rusească ca monedă şi ar putea fi „naţionalizate” proprietăţi deţinute de statul ucrainean, tot ca parte a unui plan de a se alătura Federaţiei Ruse.

Trupele ucrainene, tratate ca trupe de ocupaţie

Decretul care stabilește că republica autonomă Crimeea este parte a Rusiei este deja în vigoare, iar trupele ucrainene aflate încă pe teritoriul acesteia vor fi tratate ca trupe de ocupație și vor fi obligate să se predea sau să părăsească regiunea, a adăugat vicepremierul din Crimeea, Rustam Temirgaliev, relatează Reuters. „Singura forță armată legală pe teritoriul Crimeei sunt forțele armate ruse. (…) Forțele armate ale oricărei țări terțe sunt forțe de ocupație. Forțele armate ucrainene trebuie să aleagă: să depună armele, să-și părăsească pozițiile, să accepte cetățenia rusă și să se alăture armatei ruse. Dacă nu vor fi de acord, atunci suntem pregătiți să le oferim trecerea în siguranță de pe teritoriul Crimeei pe teritoriul lor național”, a spus oficialul citat.

Putin a fost informat

Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat, ieri, în legătură cu decizia parlamentului din Crimeea ca republica autonomă ucraineană să facă parte din componenţa Rusiei, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, citat de ITAR-TASS. „Această informaţie, pe care abia am primit-o, a fost adusă la cunoştinţa preşedintelui”, a spus Peskov, fără a face alte comentarii pe acest subiect. Duma de Stat (Camera inferioară a parlamentului federal rus) va examina săptămâna viitoare un proiect de lege privind posibilitatea anexării Crimeei la Rusia, a declarat liderul fracţiunii parlamentare „Rusia Dreaptă”, Serghei Mironov, unul din autorii iniţiativei legislative. „Ţinând cont de data referendumului (din Crimeea, 16 martie), eu cred că există timp pentru a examina această lege în regim normal. Proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare’”, a precizat Mironov, citat de RIA Novosti. Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.

Moscova vrea să acorde cetăţenie tuturor străinilor vorbitori nativi de limbă rusă

Rusia trece la simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei pentru străinii care sunt vorbitori nativi de limba rusă, a declarat ieri premierul rus Dmitri Medvedev, în deschiderea şedinţei de guvern, relatează Reuters şi Interfax. „Vom face încă un pas în această direcţie — vom discuta proiectul legii federale care simplifică obţinerea cetăţeniei ruse pentru cetăţenii străini şi apatrizi recunoscuţi ca vorbitori nativi de limba rusă”, a spus Medvedev, potrivit căruia este vorba de persoane sau rude ale celor care au trăit anterior în Rusia şi în teritoriul care a fost cândva parte din Imperiul Rus sau din Uniunea Sovietică. „Recunoaşterea calităţii de vorbitor nativ de limba rusă va fi realizată de o comisie specială, în urma unui interviu”, a explicat premierul rus, adăugând că cei care vor trece cu succes de acest interviu vor primi o viză specială de intrare în Federaţia Rusă şi posibilitatea de a se stabili aici, ocolind obţinerea unui permis de şedere temporară. Termenul de acordare a cetăţeniei pentru această categorie de persoane este de trei luni, a mai precizat Medvedev.

Ucraina este pregătită să semneze Acordul de asociere cu UE

Ucraina este pregătită să semneze „imediat ce este posibil” Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie, a declarat ieri premierul Arseni Iaţeniuk, în urma unei întâlniri de aproximativ trei ore cu şefii europeni de state şi de guverne, reuniţi la Bruxelles într-o şedinţă extraordinară a Consiliului European care a avut ca temă tocmai Ucraina.

UE nu se gândeşte, deocamdată, la sancţiuni

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat înaintea reuniunii extraordinare de ieri a Consiliului European, că liderii UE nu vor anunţa sancţiuni împotriva Rusiei. „Sancţiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mişcă în direcţia bună”, a declarat Ayrault pentru postul de radio RMC şi pentru BFMTV.

SUA restricţionează vizele şi blochează conturile unor persoane implicate în conflict

În schimb, președintele american, Barack Obama, a ordonat sancțiuni împotriva unor persoane și entități responsabile de subminarea instituțiilor democratice din Ucraina, a anunțat, ieri, Casa Albă, potrivit Reuters. Obama a precizat că autorizează impunerea de restricții de viză „ca răspuns la încălcarea în curs de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Totodată, preşedintele american a autorizat prin decret blocarea conturilor „celor care sunt direct implicați în destabilizarea Ucraina, inclusiv în intervenția militară din Crimeea”, a precizat Departamentul de Stat american într-un comunicat separat, informează AFP. În plus, Departamentul de Stat va impune restricții de viză pentru un anumit număr de oficiali și persoane fizice, fapt ce reflectă o decizie politică de refuzare de vize pentru cei responsabili sau complici în punerea în pericol a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.